At lese- eller nettbrett erstatter skolebøkene kan raskt bli en realitet. Apple så tidlig at deres nettbrett, iPad, kunne få et marked blant skoler og selskapet har blant annet etablert løsninger for å utvikle lærebøker tilpasset sine system.
Nå melder Amazon seg i kampen om skolemarkedet. Reuters melder at den amerikanske nettgiganten det siste året har testet ut løsninger for grunnskoleelever i USA, basert på Kindle-plattformen.
Onsdag lanserte selskapet Whispercast, en tjeneste som lar skoler styre en hel flåte med Kindle-enheter på en enkel måte. Lærere kan sette opp kontoer for hver elev og lage grupper basert på klasser eller klassetrinn. De kan også hindre elevene fra å bruke Kindle-brettet til nettsurfing, sosiale medier eller å kjøpe innhold.
– Vi vil gjøre det så enkelt som mulig for alle å eie en Kindle-enhet. Når vi kan gjøre det enklere, så gjør vi det, sier Jay Marine som er leder for produktutvikling i Amazons Kindle-divisjon.
Amazon har også tilbudt skoler rabatter på masseinnkjøp av Kindle-enheter, men så langt tilbyr de ikke rabatter på læremateriellet.
Her presenterer Amazon sin nye løsning. Saken fortsetter under videoen.
Den bakenforliggende strategien til Amazons offensiv mot skolen er imidlertid klar: De ønsker at så mange som mulig skal være i besittelse av en Kindle. Selskapet selger i dag disse enhetene uten særlig fortjeneste. I stedet satser Amazon på at Kindle-brukerne vil sørge for lønnsomhet gjennom å kjøpe medieinnhold via Amazons omfattende utvalg av bøker, musikk og film.
Per andre kvartal i år hadde Apple solgt rett under 1 million iPad-er til det amerikanske skoleverket, en dobling fra året før. Amazon vil gjerne ha en del av dette markedet, potensielt kan bli stort.
En av skolene som har testet ut Amazons skoletilbud sier til Reuters at de har gode erfaringer med Kindle som læreverktøy. Enhetene ar gjort elevene mer interessert i å lese og studere. Dessuten trenger ikke elevene drasse med seg en ransel full av tunge bøker.
Men å bruke et lesebrett for å erstatte bøker har også noen baksider, sier Yankee Groups analytiker Carl Howe. Blant annet vil et nettbrett være vanskelig å bruke når elevene bruker flere bøker samtidig når de studerer. Dessuten vil gamle bøker lett kunne omsettes. Slik er det ikke med digitale utgaver.
Det er mye fokus på digitalisering av skoleverket rundt om i verden. I fjor kunne digi.no melde at Sør Korea innen 2015 skal digitalisere alle skolebøker og i USA er gigantene svært interessert i det kommersielle potensialet som finns i skoleverket.
I Norge er utbredelsen av digitale læremidler via nettbrett lav, og skal vi tro Senteret for IKT i utdanningen vil vi kunne se langt etter tilbud fra Kindle og Apple i norske skoler.
– Det er et spennende initiativ, men det er ikke dette som blir løsningen på verken distribusjon eller produksjon av læremidler, sa avdelingsdirektør i IKT-senteret, Ola Berge, til digi.no tidligere i år i forbindelse med lanseringen av Apples tilbud mot utdanningssektoren.
Les også:
- [04.12.2013] iPad fører til dårligere karakterer
- [30.01.2013] Voldsom ebok-vekst for Amazon
- [29.01.2013] Padden inntar norsk skole
- [23.10.2012] Nettbrett inntar svenske skoler
- [25.01.2012] Norsk skole må takke nei til Apple
- [20.01.2012] Kan iPad bli framtidens lærebok?
- [04.07.2011] Digitaliserer alle skolebøker