Washington (NTB-Reuters-DPA): Et uavhengig utvalg, oppnevnt av USAs president Barack Obama, anbefaler en stopp i masseovervåking av telefontrafikk.
Utvalget anbefaler videre at man henter rettslige kjennelser før overvåking av telefon- og datatrafikk, skriver New York Times.
– Vi ser ikke behovet for at myndighetene lagrer disse opplysningene, sier Richard Clarke i panelet.
NSA-sjef, general Keith Alexander, forsvarer innsamlingen av såkalt metadata. Han sier det er den eneste måten etterretningstjenesten kan sette sammen puslebitene som er nødvendig for å forsvare landet.
Utlendinger
I en 300 sider lang rapport som Det hvite hus offentliggjorde onsdag, anbefaler utvalget også at overvåking av utenlandske ledere kun bør skje etter en streng vurdering som veier økonomiske og politiske kostnader av om aktiviteten blir kjent. En slik avgjørelse bør oppfylle fem vilkår og bør gjøres av presidenten og dens rådgivere, ikke av overvåkingstjenesten selv, heter det.
Utvalget bak rapporten består av fire eksperter på overvåking og juss. Ekspertene mener at det også bør være begrensninger i overvåkingen av vanlige folk i andre land og en bredere rettslig kontroll av etterretningstjenestene.
Merkel-avlytting
USAs president Barack Obama hadde onsdag et møte med ekspertene om rapporten. Utvalget ble satt sammen etter at det tidligere i år ble avslørt at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA drev omfattende overvåking over hele verden.
Blant annet ble den tyske statsministeren Angela Merkels mobiltelefon avlyttet. Også Brasils president Dilma Rousseff ble spionert på. Begge avsløringene skapte sterke reaksjoner. I en telefonsamtale sammenlignet en rasende Merkel NSA med det tyske tidligere hemmelige politiet Stasi, skriver The Guardian.
Kampfly
Brasils president avlyste et planlagt statsbesøk til USA etter avsløringene. Og onsdag kunngjorde regjeringen at landet skal kjøpe 36 svenske kampfly av typen Gripen. Avlyttingen av Rousseff var spikeren i kista for Boeings sjanser.
– NSA-problemet ødela amerikanernes muligheter, sier en kilde i den brasilianske regjeringen.
Informasjon om aktiviteten ble kjent etter at den spionsiktede varsleren Edward Snowden hadde lekket dokumenter om NSAs virksomhet. Dette vakte harme både innad i USA og blant allierte land.
Det gjenstår å se hvor mange av utvalgets 46 anbefalinger som blir gjennomført av presidenten og Kongressen. Men Obama vil trolig like over jul ta en beslutning om endringer i etterretningsapparatet. Beslutningene vil bli kunngjort i en tale presidenten skal holde til det amerikanske folket i januar. (©NTB)
Les også:
- [09.01.2014] Drøfter NSA-reformer med spionsjefene
- [19.12.2013] – Facebook har villedet investorer
- [19.12.2013] 15 millioner filmer lastet ned ulovlig i år
- [18.12.2013] Obama møtte teknologi-toppene