Når og hvordan kan arbeidstaker få innsyn i de ansattes e-post?
Det står sentralt i den nye e-postforskriften, som regjeringen i disse dager ferdigstiller. Dermed rekker trolig Stortinget en behandling før jul, slik at de nye reglene vil kunne tre i kraft fra 1. januar neste år.
Den nye forskriften sier at arbeidsgiver kun skal få innsyn i ansattes e-post hvis det er nødvendig for den daglige driften eller andre berettigede interesser ved virksomheten.
- For å gi lovhjemmel for den nye e-postforskriften er det foreslått endringer i personopplysningsloven, sier advokatene Anette Mittet Gjertsen og Christian With ved advokatfirma DLA Piper til Finansavisen.
Lovforslaget tyder ifølge Mittet Gjertsen på at Datatilsynet snart får hjemmel til å illegge overtredelsesgebyr for brudd på denne loven og en kommende e-post-forskriften.
Det betyr at arbeidsgiver og enkeltpersoner kan bli bøtelagt for å bryte loven eller forskriften. En slik mulighet har ikke Datatilsynet hatt før.
Mittet Gjertsen sier til avisen at alvorlighetsgraden vil være avgjørende for hvor stort et eventuelt gebyr blir.
- Vi vil gi arbeidstageren en klar beskyttelse mot at arbeidsgiveren urettmessig leser e-posten, samtidig som sistnevntes interesser ivaretas ved at han kan få innsyn når det virkelig er nødvendig. For vi må erkjenne at i et arbeidsliv som i stadig større grad baserer seg på elektronisk informasjon, vil det kunne oppstå situasjoner der arbeidsgiver har et legitimt behov for innsyn, sa Fornyingsminster Heidi Grande Røys i forbindelse med forslag om endring i personopplysningsloven i sommer.
Det skilles ikke mellom innsyn i privat og virksomhetsrelatert e-post fordi dette kan gi grunnlag for svært vanskelige vurderinger. Ofte vil det nettopp være den «private» e-posten arbeidsgiver mistenker inneholder opplysninger om straffbare forhold.
Reglene er tenkt å gjelde også på andre områder, som ved innsyn i studenters e-postkasse ved universiteter og høgskoler, og i foreningslivet.
Les også:
- [02.10.2014] Smekk for å snoke i ansattes epost
- [27.06.2008] Sjefen får begrenset innsyn i e-posten
- [11.04.2008] Datatilsynet får ikke påvirke e-postforslag
- [05.03.2008] Kan gi sjefen rett til å lese ansattes e-post
- [19.10.2006] Forkludrer skillet mellom jobb og privatliv
- [27.09.2006] Henlagt dom åpner for fri epost-snoking