JUSS OG SAMFUNN

Vimpelcom erkjenner lovbrudd

OPPDATERT: Vil ha forlik.

Vimpelcom, som lenge har vært etterforsket for korrupsjon, inngår et forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter.
Vimpelcom, som lenge har vært etterforsket for korrupsjon, inngår et forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter. Bilde: Express Media Service
NTB
17. feb. 2016 - 09:12

Delvis Telenor-eide Vimpelcom innrømmer lovbrudd i forbindelse med den omfattende korrupsjonssaken som etterforskes både i Nederland og USA.

Selskapet opplyser i sin kvartalsrapport at man har vært i diskusjoner med amerikanske og nederlandske myndigheter, og skriver at det er blitt enighet om et forlik.

«Selskapet (...) vedgår visse brudd på U.S. Foreign Corrupt Practices Act og relevante nederlandske lover.», skriver selskapet.

Den såkalte U.S. Foreign Corrupt Practices Act er de amerikanske anti-korrupsjonslovene. Det foreligger nå utkast til forlik med både USAs justisdepartement, det amerikanske børstilsynet og nederlandske påtalemyndigheter, melder E24.

Dermed er det opp til de ulike myndighetsorganene å godta eller forkaste forliksforslagene.

– Korrupsjon er uakseptabelt

Telenor bekrefter i en børsmelding onsdag Vimpelcoms avtaleplaner. I disse avtalene erkjenner selskapet brudd på enkelte korrupsjonsregler og indikerer at de vil betale en bot i tråd med hva selskapet tidligere har avsatt til dette formålet, ifølge Telenor.

– Selskapet skriver at eventuelle avtaler må endelig godkjennes av relevante myndigheter. Vimpelcom tar forbehold om at avtalene blir rettskraftige, ifølge Telenor.

Det norske selskapet understreker at korrupsjon er uakseptabelt og at det ser svært alvorlig på at Vimpelcom «nå ser ut til å bekrefte at selskapet har brutt» korrupsjonsregler i USA og Nederland.

– Telenor kan ikke gi noen ytterligere kommentarer knyttet til Vimpelcoms mulige avtaler med amerikanske og nederlandske myndigheter før disse er endelig godkjent og offentliggjort, heter det.

Presidentdatter

Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom etterforskes internasjonalt for store pengeoverføringer til et postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 mistenkes å være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

Telenor kjøpte seg opp i det russiske selskapet i 1998, men varslet i oktober i fjor at de ville selge sin eierandel på 33 prosent.

Da hadde allerede Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité behandlet saken og kritisert Telenor for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom.

Lunder som norsk sjef

Den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder, som også har en fortid i Telenor, ble i fjor høst pågrepet og avhørt i forbindelse med korrupsjonsanklagene mot Vimpelcom. Han ble løslatt etter kort tid, og de aktuelle lovbruddene skal ha skjedd før Lunder ble sjef i 2011.

– Jo Lunder har hatt samme syn på denne saken hele veien. I den grad det har blitt begått lovbrudd, er det gjort av andre enn ham, sier Lunders advokat Cato Schiøtz til E24 onsdag.

Han mener derfor Vimpelcoms forliksplaner ikke vil få noen følger for Lunder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra