Nettjenester må slette data om deg straks du ber om det. Den såkalte retten til å «bli glemt» står sentralt når europeisk personvern skal strammes opp.
Dette har falt Vinton Cerf (68) tungt for brystet. Medoppfinner av TCP/IP-protokollen og mannen som ofte kalles «internetts far» advarer mot EUs foreslåtte bestemmelse om sletting. Det er rett og slett en fryktelig dårlig idé, mener han.
- Du kan ikke bestemme deg for å slette innhold fra alle datamaskiner bare fordi du vil at verden skal glemme noe, sier han til The Telegraph.
Katta ute av sekken
Cerf, som nå har en spesialstilling som internett-evangelist i Google, sammenligner en lovbestemt sletting av innhold på nett med å gjøre innbrudd i folks hjem for å fjerne fysiske objekter.
Poenget er at verden allerede er innrettet slik at straks noe er publisert, enten i avisartikler eller papirbøker, da er katta ute av sekken. Det bør ifølge Cerf ikke være noe annerledes på nett.
- Hvis noen sier «jeg vil at alle skal glemme boken jeg har utgitt fordi den er pinlig», hvordan skal de få til det? Da måtte du bryte deg inn hos folk fjerne dem fra bokhyllene deres. Det er noen juridiske problemer med det, og jeg synes ikke det burde være noe enklere i den digitale verden, sier han.
Denne uken er han på besøk i England i forbindelse med åpningen av Life Online. Det er en utstilling som hyller internettets opprinnelse og historie.
Selv har han i årevis uttrykt sterk bekymring for levetiden til informasjon. Det var også et sentralt poeng da han besøkte Norge for en tid tilbake. Cerf sier at såkalt «dataråte» er en av vår tids største utfordringer.
Les også:
- [21.11.2013] – Privatliv er egentlig et unntak
- [26.01.2012] Slik blir EUs nye personvern
- [08.12.2011] EU vil diktere personvernet
- [22.08.2008] Evig lagring trues av dataråte