Vipps skal slås sammen med to andre nordiske, digitale lommebøker, danske Mobilepay og finske Pivo. Også selskapene som står bak tjenestene, skal fusjonere. Det fusjonerte selskapet vil hete Vipps, men de lokale merkenavnene vil bli beholdt.
Mobilepay ble lansert i 2013 av selskapet med samme navn, og har 6 millioner brukere. Pivo ble samme år lansert av OP Financial Group og har drøyt 1,2 millioner brukere. Vipps ble lansert i 2015 og har nå nærmere 4 millioner brukere.
Til sammen har de rundt 11 millioner brukere, og nå mener de at de vil bli mer konkurransedyktige i det europeiske betalingsmarkedet om de slår seg sammen.
Google-initiativ skal bekjempe nettsvindel
Global konkurranse
– Konkurransen innen betaling er global, ikke lokal, og vi trenger et enda sterkere fotavtrykk for å konkurrere med internasjonale aktører. Ved å kombinere tre av de sterkeste merkevarene i Norden, og bygge en enda sterkere teknologiplattform, kan vi sammen skape forenkling i verdensklasse for enda flere, sier Rune Garborg, administrerende direktør i Vipps, i en pressemelding. Garborg vil også lede det fusjonerte selskapet.
Ifølge Claus Bunkenborg, administrerende direktør i Mobilepay, er det et klart mål å gjøre det mulig for brukerne å betale med lommeboken på tvers av landegrensene i de nordiske landene.
Garborg sa på den streamede pressekonferansen etter at fusjonsmeldingen var sendt ut, at betaling på tvers av landegrensene i Norden og en fellesnordisk check out-løsning for netthandel er blant tiltakene som vil ha høyest prioritet framover.
Digi.no fikk ikke svar i løpet av pressekonferansen på spørsmål om Swish, den svenske «Vipps-løsningen», på noe tidspunkt har vært invitert til å delta i fusjonen, og om de eventuelt har takket nei til det. Men Garborg sa at de gjerne vil ha med både Swish og andre europeiske banker i samarbeidet, og at i første omgang nordiske land, men også hele Europa, vil være naturlige markeder for framtidig Vipps-vekst.
– Vi ser at vi trenger flere banker med på laget. Vi konkurrerer med noen av de fremste merkevarene og produktutviklerne i verden, som Amazon, Apple og Klarna, sa Garborg.
Visma med stor IT-blemme: – Vi tar hendelsen alvorlig
Mange ideer
Harri Nummela, sjef for personkundemarkedet i OP Financial Group, forteller i pressemeldingen at det nye selskapet vil dra nytte av de beste løsningene fra alle de tre plattformene og kombinere disse i én felles plattform for både brukere, brukersteder og partnere. I tillegg planlegger selskapet å investere videre i netthandelsløsninger.
På pressekonferansen sa Nummela at bruken av mobile betalingsløsninger ikke er kommet like langt i Finland som i resten av Norden, men han har tro på at fusjonen vil bidra til å få fart på slike løsninger også der.
Finske OP er imidlertid i ferd med å utvikle en biometrisk betalingsløsning, hvor man bruker fingeravtrykk til autentiseringen. Men om denne løsningen kan bli en Vipps-løsning, ville ikke Garborg bekrefte.
Han sier at selskapet får svært mange ideer til nye produkter og tjenester, både fra medarbeidere og brukere, og at det er for tidlig å si noe konkret om hvilke av disse som vil bli utviklet videre - og om hvor store beløp man ser for seg å bruke på produktutvikling og investeringer framover.
Stor passordtjeneste melder om eksplosiv økning i passnøkkel-bruken
Etableres i Norge
Det nye selskapet vil ha hovedkontor i Norge. Det vil være underlagt reguleringen til norske myndigheter. Selskapet vil ledes av Vipps-sjef Rune Garborg. Også Bunkenborg vil inngå i ledelsen i det nye selskapet. Kjerstin Braathen, styreleder i Vipps og konsernsjef i DNB, blir styreleder.
Dagens eiere av Vipps vil eie 65 prosent av de nye selskapet. Danske Bank vil eie 25 prosent, mens OP Financial Group vil eie de resterende 10 prosentene. Garborg ville ikke si noe om hvordan man har kommet fram til denne eierfordelingen, men Bunkenborg sa at Danske Bank, som eier Mobile Pay, var fornøyd med den innflytelsen Mobile Pay har fått i selskapet.
Det er ikke planlagt oppsigelser i forbindelse med fusjonen. Det nye selskapet vil ha mer enn 500 ansatte fordelt på Danmark, Finland, Norge og Litauen.
Fusjonen forutsetter godkjennelse av relevante myndigheter, inkludert EU-kommisjonen, og kan ta opptil et år å få gjennomført.
Elon Musks KI-modell: Trenes på X-innleggene dine – slik skrur du det av
Fisjoneres ut
De nasjonale infrastrukturselskapene BankID og Bankaxept er i dag en del av Vipps. Disse selskapene vil som en del av den planlagte prosessen bli fusjonert ut av Vipps og fortsette å være heleid av norske banker.,
Påloggings- og utsjekksløsninger er i dag en viktig del av Vipps, og Garborg sa på onsdagens pressekonferanse at Vipps vil fortsette å samarbeide tett med BankID slik at ID-løsningene også framover blir like godt utviklet som betalingsløsningene.
Blir først i verden til å konkurrere med Apple Pay på Iphone