BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Virtualisering tar over for terminalservere

Wyse-sjef Tarkan Maner selger tynne klienter, og opplever et stort løft takket være virtualiserte klienter.

Programvare er i ferd med å bli viktigere enn maskinvaren for tynnklientleverandøren Wyse.
Programvare er i ferd med å bli viktigere enn maskinvaren for tynnklientleverandøren Wyse.
4. juli 2008 - 12:26

PC-en er en av historiens mest fleksible teknologier. Den kan brukes til nesten alt, men denne fleksibiliteten gjør også at det fort kan bli dyrt å administrere store PC-parker.

Et alternativ til PC-ene er såkalte tynne klienter. Det vil si maskiner som ikke kjører prosessering lokalt, men som isteden kjører direkte på en server. Så overføres skjermbilde, mus- og tastaturinput frem og tilbake over nettet.

Wyse er en av aktørene som har vært lenge i dette markedet, og de er verdens største leverandør av tynne klienter.

Selskapets toppsjef, Tarkan Maner, var denne uken på et av sine mange Norges-besøk, og digi.no benyttet anledningen til å intervjue ham for å høre litt mer om hva som skjer i denne delen av IT-markedet.

Tynn klient vs tykk PC

En av utfordringene som tynne klienter alltid har slitt med, er at innkjøpsprisen ikke er lavere enn for enn fullverdig PC.

- Selv om du fikk PC-ene gratis, så ville tynne klienter vært billigere, sier Maner.

Hovedargumentet for å satse på tynne klienter er en lavere "Total Cost of Ownership" (TCO).

- Tynne klienter er sikrere, grønnere og lettere å administrere - Tynne klienter er sikrere, grønnere og lettere å administrere, sier Maner.

Av disse tre trekker Maner frem sikkerhet som den viktigste.

- Microsoft slapp en ny sikkerhetsfiks hvert tiende minutt i hele fjor, sier Maner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Disse må distribueres til hver enkelt PC, og det kan være en omfattende jobb. Selv om det finnes gode administrasjonsløsninger som gjør det mulig å fjernadministrere dette, så er det lettere med tynne klienter som henter alt fra sentrale servere.

Grønn IT har blitt en viktig faktor i år, og mye av fokuset har rettet seg mot strømforbruket til PC-er og servere. Maner trekker frem at en vanlig PC bruker omtrent 300 watt med strøm, mens dette reduseres til 30-40 watt med en tynn klient.

En annen utfordring som kompliserer IT-driften i PC-miljøer er datalagring.

- 80 prosent av lagringen ligger ute på bedriftenes PC-er, sier Maner.

Dette er et stort problem for mange, både fordi det skaper rotete backup-behov og fordi det kan bli et stort sikkerhetsproblem hvis noen mister PC-en sin. Det problemet er totalt fraværende med tynne klienter.

Tynne klienter har vært en lovende teknologi i mange år, men har ikke helt tatt av. Det er i ferd med å skje nå, ifølge Maner.

- Vi vokser med 30-40 prosent hvert år, sier Maner.

Det er markant raskere enn PC-veksten i bedriftsmarkedet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Norge er langt fremme i bruken av tynne klienter, og Wyse-sjef Tarkan Maner kommer derfor ofte på besøk.
Norge er langt fremme i bruken av tynne klienter, og Wyse-sjef Tarkan Maner kommer derfor ofte på besøk.

Superbrukere og kunnskapsarbeidere

Maner deler inn brukere i tre kategorier:

  • Oppgavearbeiderne
  • Kunnskapsarbeidere
  • Superbrukere

Tynne klienter er mest brukt blant bedrifter med brukere som har litt enkle behov, de såkalte oppgavearbeiderne. Med det mener han ansatte som er satt til å gjøre en eller få oppgaver, for eksempel ansatte på et call-senter. De har sjeldent bruk for avanserte programvareløsninger, og det er relativt enkelt å dekke deres behov gjennom en tynnklientløsning.

Kunnskapsarbeidere og superbrukere derimot, har ofte litt mer avanserte behov. Det kan for eksempel være behov for mer mobilitet, og bruk av avanserte grafiske programvareløsninger som benytter seg av 3D-grafikk.

Maner mener at tynnklientteknologi nå er på full fart inn i alle disse tre markedene, selv om det fortsatt er oppgavearbeiderne som utgjør brorparten av tynnklientbrukerne.

Wyse satser på å også innta mobile superbrukere med tynne klienter.
Wyse satser på å også innta mobile superbrukere med tynne klienter.

Bærbar tynnklient

I fjor lanserte Wyse en bærbar PC som fikk stor oppmerksomhet, og som vekket interesse hos mange. Det var en bærbar tynnklient som selgere og ledere kan ta med seg rundt, uten å være bekymret for at den skal bli stjålet. Den kan bli en viktig i brikke i Wyse's kamp for å nå ut til kunnskapsarbeidere og superbrukere.

    Les også:

Utfordringen er at den er avhengig av nettverkstilgang for å virke, selv om dette har blitt mye mer tilgjengelig de siste årene. På direkte spørsmål om salgstall, forteller Erik Tessem i Commaxx at kundene er veldig interesserte, men at de holder igjen.

Erik Tessem i den norske distributøren Commaxx.
Erik Tessem i den norske distributøren Commaxx.

- De spør etter offline-funksjonalitet, sier Tessem.

Den kommer i september. Wyse-sjef Maner forteller at de vil lansere full offline-støtte på denne maskinen på VMwares årlige konferanse.

Det skal bli mulig takket være innebygd flashminne og en synkroniseringsteknologi som gjør det mulig å jobbe med dokumenter og applikasjoner uten at maskinen er tilknyttet noe nett.

Wyse er et programvareselskap

Wyse-sjef Tarkan Maner leder et selskap som er mest kjent for sine klientmaskiner, men selskapet er i ferd med å redefinere seg selv og begynner mer og mer å ligne et programvareselskap.

- Av 200 ingeniører jobber bare 10 med maskinvaren, mens de resterende 190 jobber med å utvikle programvare, sier Maner til digi.no.

Selv om Wyse nå satser mest på programvare, er det fortsatt maskinvaren som utgjør brorparten av omsetningen.

- Maskinvaresalget utgjør 80 til 85 prosent av omsetningen, sier Maner.

Han legger raskt til at programvaresatsningen bare har holdt skikkelig fart de siste to årene, og at veksten på dette området er mye kraftigere. Den vil derfor gradvis utgjøre en mye større andel.

Mesteparten av programvaren vil fortsatt bli puttet inn i maskinvaren, og selv om Wyse har fått mange forespørsler, er de ikke klare for å åpne for at vanlige PC-produsenter skal få tilgang til deres løsninger. Det kommer etterhvert, men først vil Wyse høste gevinstene på sine egne systemer.

Wyse deler sin programvaresatsning i tre kjerneområder: virtualisering, provisioning og administrasjon.

Virtualisering er en av bransjens mest hypede teknologier og den kommer i flere varianter. Når Wyse snakker om sin virtualiseringsteknologi, dreier det seg om et virtualiseringslag som gjør det mulig å bruke enheter over nettet.

Ved hjelp av virtualiseringsprogramvaren fra Wyse, kan tynne klienter bruke tilkoblede enheter som står på serveren istedenfor ute på klienten. Det kan for eksempel dreie seg om USB2-enheter som i dag ikke støttes av virtualiseringsleverandørene.

Mens VMware, Microsoft og Citrix/XenSource virtualiserer fra programvaren til maskinvaren på hver enkelt maskin, går virtualiseringslaget fra Wyse over nettverket gjennom kommunikasjonsprotokollene RDP og ICA.

Denne teknologien støtter også avansert multimedia og Voice over IP.

Virtualisering vs terminalservere

Maner mener virtualisering er nøkkelen til den videre utviklingen av tynne klienter. Mange har opplevd store besparelser med terminalservere, men er samtidig frustrerte over hvor krevende det er å drifte et Windows-miljø der mange brukere deler samme installasjon av operativsystemet.

Med virtuelle klienter som leveres fra en server, får brukerne samme arbeidsmiljø som de er vant til, og driftsavdelingen får fordelen med sentral drift uten å måtte jobbe hardt med å låse ned applikasjoner.

- Virtualisering tar over for terminalservere, sier Maner.

Maner og Wyse hevder at overgangen fra terminalservere til virtualiserte desktopløsninger på servere allerede er godt i gang.

Slike virtuelle løsninger er fortsatt i en tidlig fase, men han merker at mange kunder ser på mulighetene som åpner seg, samtidig som mange kunder som aldri har brukt terminalservere, også tar spranget over til tynne klienter opp mot virtualiseringsservere.

Dette er ikke nytt for Citrix heller, og det er nok en viktig grunn til at de kjøpte XenSource.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.