TELEKOM

Viser alle norske GSM-master

- Noe helt annet enn NRKs sensasjonsgreie, sier Willy Jensen i Post- og teletilsynet.

Post- og teletilsynets nye kartløsning viser mobilbasene fra alle norske mobiloperatører. Her et utsnitt over plasseringene i Oslo sentrum og Aker brygge.
Post- og teletilsynets nye kartløsning viser mobilbasene fra alle norske mobiloperatører. Her et utsnitt over plasseringene i Oslo sentrum og Aker brygge. Bilde: skjermbilde fra finnsenderen.no
23. feb. 2010 - 10:11

Post- og teletilsynet (PT) lanserer i dag søketjenesten finnsenderen.no, som gir en oversikt over mobilmaster i Norge, hvor de er plassert og hvem som eier og driver dem.

NRK har tidligere drevet frem oversikten over Netcom og Telenor sine mobilbasestasjoner. Deres kart inkluderer til sammen rundt 10.000 master.

- Ikke sammenlign vår kartløsning med sensasjonsgreiene som NRK har laget, sier PT-direktør Willy Jensen til digi.no.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Ifølge Jensen har ikke utfordringen vært å få tak i opplysningene fra de ulike operatørene.

- Det har vært å presentere dataene på en pedagogisk måte.

Finnsenderen.no inkluderer mobilmastene til ICE, Mobile Norway, Jernbaneverket, samt Netcom og Telenor.

For de som ikke kjenner Jernbaneverket som mobilaktør, kan vi legge til at deres nett, et GSM-R (R for Railway) mobilnett, er et slags nødnett som brukes for styring av jernbanen.

Det er mulig å søke på fylke, kommune eller adresse i PTs nye kartløsning. Databasen inneholder informasjon om basestasjonens operatør, hvilken teknologi som benyttes og hvilken frekvens senderen bruker.

Når du skal bruke tjenesten, må du zoome inn slik at du når et nivå der mobilmastene synes. Da er kartets målestokk 480 meter.

Basestasjonenes plassering i kartet vil normalt ha en nøyaktighet på mellom 0 - 30 meter fra virkelig posisjon.

Finnsenderen.no inneholder i denne første versjonen kun opplysninger om basestasjoner for offentlige mobile tjenester. Det innebærer teknologiene GSM, UMTS, CDMA, samt nevnte GSM-R.

Flere skal med

Hvis du kjenner til en mast i ditt nærområde, og denne ikke vises i finnsenderen.no, betyr dette sannsynligvis at den blir brukt til andre typer radiotjenester - som for eksempel kringkasting, nødnett, PMR (Profesjonell Mobil Radio) og lignende. En og samme mast kan også benyttes til flere ulike radiotjenester.

Private trådløse datanettverk er ikke oppgitt i denne databasen (WLAN). Disse blir ikke registrert da det ikke er krav om spesiell tillatelse for å benytte slike.

- Vi har planer om å utvide tjenesten. Senere vil vi også inkludere andre radiosendere, oppgir Post- og teletilsynet, som anslår at kartløsningen deres i dag omfatter et sted mellom 10 - 15 tusen mobilbaser over hele landet.

Willy Jensen sier at løsningen har kostet dem 750.000 kroner. Beløpet inkluderer utvikling og drift i fire år. PT planlegger å oppdatere kartet med nye opplysninger hvert kvartal.

- Lave stråleverdier

Noe av poenget med kartløsningen har vårt å gi folk komplisert informasjon mer tilgjengelig, slik at de selv kan vurdere opplysningene og gjøre seg opp en mening.

Enkelte har tatt opp frykten for strålefare fra mobilmaster og radioantenner, men dette toner Jensen kraftig ned i uttalelser på PTs nettsider.

- Vi har målt strålingen mange, mange steder i Norge. Blant annet har vi målt i byer og på skoler, arbeidsplasser og i barnehager. Dersom man oppholder seg nærmere enn 2-5 meter fra en mobilsender, kan stråleverdiene overstige grenseverdiene. Men det er jo ikke vanlig adferd f. eks. å klatre opp i en mobilmast og oppholde seg der, og våre eksperter som gjør alle disse målingene rapporterer om meget lave verdier der folk ferdes, sier Jensen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.