Microsoft satser på det de kaller dogfooding, det vil si å spise sin egen hundemat, for å å overbevise sine kunder om at produktet holder mål. Etter at Release Candidate 1 kom, så har programvaregiganten begynte å rulle ut det uferdige operativsystemet til sine egne ansatte.
Les også:
- [08.02.2008] - Det er ganske mye som blir bra med Vista SP1
- [28.02.2007] Det er planen du trenger hjelp til med Vista
- [25.10.2006] Microsoft snikstarter Vista-salget i Norge
- [02.10.2006] Tror næringslivet raskt går for Vista
- [15.09.2006] Vista vil presse opp IT-budsjettene
- [07.09.2006] Microsoft tar i bruk uferdig Vista selv
Det samme gjør også noen av selskapets kunder, samt endel ansatte hos Microsoft-forhandlerne.
Microsoft vil ikke opplyse til digi.no hvem disse kundene er, men de bekrefter at de har flere norske kunder i forskjellige størrelser som enten allerede har gått over til Vista eller som kjører pilotprosjekter nå for å være klare til utrulling så fort det er klart.
Crayon er en av Microsofts mange forhandlere. De leverer nesten 40 prosent av volumlisensene som Microsoft selger og lever samtidig av kurs og konsulentinntekter. Selskapet har testet Vista over lang tid og konverterer nå maskinene til alle sine 92 ansatte over på Vindows Vista Release Candidate 1 (RC1).
- Vi har vært en gjeng som har kjørt på beta 2 og nå skal hele selskapet over på RC1 og betaversjonen av Office, sier Andre Lopez i Crayon til digi.no.
Erfaringene med beta 2 var at den ikke var helt god. Ytelsen var ikke helt som den skulle og det var endel kompatibilitetsproblemer. Med Release Candidate 1 (RC1) ble imidlertid alt så mye bedre.
- På betaen har det vært endel kompatibilitetsproblemer. Virtualiseringsprogramvaren fra VMWare fungerte ikke godt på beta 2, men i RC1 er det løst, sier Lopez.
Crayon forteller også at de på betautgavene også hadde problemer med Telenors 3G-kort i Vista.
På Office derimot var erfaringene bedre og selskapet har allerede rukket å bruke den en stund.
- Office har vi kjørt kontinuerlig siden desember i fjor. Etter at beta 2 kom har den vært stabil, sier Syversen.
De nye utgavene av Windows og Office kommer omtrent samtidig. Fortsatt er det slik at Windows genererer mest oppdrag for konsulentene hos leverandørene, men Crayon tror ikke at det nødvendigvis vil fortsette fremover.
- Det er fortsatt infrastruktur, det er der de store løpene legges. Vista er viktigst nå, men på sikt blir Sharepoint og Office markedsdriverne, sier Rune Syversen, daglig leder i Crayon.
Hovedgrunnen til at bedriftene ønsker å raskt komme i gang med Windows Vista ligger, ifølge Crayon, i en mye bedre håndtering av operativsystem-image. Det er viktig for bedriftene når de skal drifte mange maskiner på en effektiv måte.
Istedenfor at man må installere operativsystemet og tilpasse det bedriftens mal på hver eneste PC, kan man kopiere installasjonen fra en PC og så tilpasse den slik at den passer med bedriftens mal og så distribuere et såkalt "image" ut til alle maskinene. Det har vært mulig å bruke samme image på litt forskjellige maskinvare tidligere, men mange bedrifter har slitt med at de må vedlikeholde flere image parallellt. Det har vært krevende og kan ofte føre til små avvik. Etterhvert som det blir stadig nye justeringer og tillegg blir disse avvikene større og større og til slutt må mange bite i det sure eplet og lage et nytt image fra bunnen av. Med Vista skal det ha blitt betraktelig enklere å lage et image for hele bedriften.
- Det har blitt adskillig enklere å spre og vedlike holde imagene. Nå kan man redugere direkte i selve imaget. Dessuten er det språkmoduler som gjør det mulig å kjøre både norsk og engelsk utgave i samme image, sier Ingar Koperud, konsulent i Crayon.
En annen viktig årsak som Crayon trekker frem, er at Vista har blitt bedre til å håndtere at brukeren ikke skal være lokal administrator. Det skal fungere bedre nå enn på tidligere versjoner, men de har ikke rukket å kjøre altfor omfattende tester av det ennå. Problemer med applikasjoner som er skrevet på gal måte kan fortsatt ikke utelukkes.
Crayon forteller at de allerede har kjørt Vista-prosjekter hos tre av sine kunder. To små og en stor. De vil foreløpig ikke fortelle hvem de er, men forteller at den store kunden har flere tusen maskiner som skal gå over på Vista. Foreløpig er de på pilottest-stadiet.
- Vi tror at mange vil gå raskt over og ikke vente på første service pack. Det er tilsynelatende mindre barnesykdommer nå, sier Syversen.
Som en forhandler som lever av å selge lisenser, kurs og konsulenttjenester på Microsofts produktportefølje, er det viktig for Crayon å være tidlig ute med å sette seg inn i nye produkter som Vista.
- For oss er det viktig å få prøvd dette skikkelig før vi ruller ut i stor skala hos kundene. Da Windows 2003 Server kom regnet mange med en forsinkelse i utrulling ala det det var fra Windows NT 4 til Windows 2000, men det gikk veldig raskt, sier Syversen.
Erfaringene hittil er ifølge selskapet overaskende gode. De store ytelsesproblemene med Vista skal vistnok være løst.
- Jeg har ikke hatt noe problem med minnekonsumet. På beta 2 hadde jeg veldig mye problemer med blant annet Internet Explorer 7, sier Lopez.
Ytelsen skal også være relativt god også på maskiner som ikke helt er designet med Windows Vista i tankene.
- Det overasket meg at du ikke trenger å gjøre noe i forhold til hardware. Jeg kjører på en maskin med 1,2 gigabyte minne og med en 1,1 gigahertz prosessor og det går helt fint, sier Lopez.
Da er ikke det nye Aero grensesnittet tatt i bruk.
- RC1 er et kjempesprang fra tidlige betaversjoner. Ytelsesproblemet var tilstede på Beta 2, men det er borte på RC1. RC1 oppleves som ekstremt mer lettdrevet enn de tidligere betaversjonene. I tidligere betaer var jeg litt til og fra, nå har jeg gått helt over til Vista, sier Lopez.
Selv om Crayon forventer en økt etterspørsel etter kompetanse til utrullingsprosjekt, forventer de ikke at det blir en drastisk mangel på konsulenter til denne typen oppdrag.
- Man kan ta dette som en flersteg rakett. Man må ikke rulle ut alt med en gang. Vi tror på et løft i form av flere deployment prosjekt, men det er ikke noe revolusjon dette her, sier Syversen.
Det vil heller ikke generere de store lisensinntektene for de som lever av å selge Microsofts programvarelisenser i volumpakker.
- De fleste store organisasjoner har Vista-lisens gjennom vedlikeholdsavtaler på lisensen. De har allerede betalt for det og må ikke ut med nye lisensinvesteringer, sier Syversen.