W3C kom i forrige uke med en foreløpig og uoffisiell HTML5-logo. I den forklarende teksten het det at logoen ikke bare representerte den kommende versjonen av HTML-standarden, men også en rekke andre webstandarder. Dette har ført til en mye diskusjon i webstandard-fellesskapet og enkelte andre former for reaksjoner.
Enkelte mener at W3C har latt seg lede av mediebransjen til å slå seg sammen de ulike webteknologiene til ett moteord.
Et innlegg skrevet av W3Cs markeds- og kommunikasjonssjef, Ian Jacobs, viser at organisasjonen tar kritikken til følge. Han kunngjør at FAQ-siden om logoen nå er oppdatert slik at den er bedre tilpasset fellesskapets forventninger.
I innlegget bruker Jacobs begrepet «Open Web Platform». Flere mener at dersom man først skal finne et felles uttrykk for de ulike webstandardene, så er det nettopp dette begrepet man bør bruke.
Dropper HTML-versjonsnummer
Dagen etter at HTML5-logoen ble presentert, kunngjorde WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group) at den dropper bruken av versjonsnummer for spesifikasjonen og heretter bare vil kalle den for HTML.
– WHATWG HTML-spesifikasjonen kan nå anses som en levende standard, skriver Ian Hickson, som redaktør for både W3Cs og WHATWGs HTML(5)-spesifikasjon og ansatt hos Google.
De første utkastene til HTML5 ble opprinnelig laget av WHATWG. Det var disse W3C tok utgangspunktet i da arbeidet med en ny W3C HTML-spesifikasjon ble startet i 2007. WHATWGs HTML5-spesifikasjon har siden den tid blitt oppdatert stort sett parallelt med W3Cs utkast.
WHATWG ble grunnlagt i 2004 av representanter for nettleserleverandørene Apple, Mozilla og Opera Software, men har senere tatt opp enkelte medlemmer fra andre virksomheter.
Hickson skriver i kunngjøringen at siden planene for HTML5 har blitt endret de siste årene på grunn av et fortsatt høyt ønske om å utvide HTML med mer funksjonalitet.
– Et resultat av dette er at vi beveget oss til en ny utviklingsmodell hvor teknologien ikke er inndelt i versjoner, og hvor vi bare har et levende dokument som definerer teknologien etter hvert som den utvikles, skriver Hickson.
– Ettersom det fortsatt er interesse for publiseringen av en snapshot av HTML5, arbeider W3C fortsatt med å gjøre dette.
Endringen hos WHATWG er trolig ikke direkte relatert til W3Cs omstridte HTML5-logo, for planene om å gå bort fra versjonsnummer er ikke nye.
– Likevel, begrepet brukes nå i grunnen til å bety alt som er webstandard-relatert, så det er på tide å gå videre, avslutter Hickson.
Les også:
- [14.02.2011] Vil fullføre HTML5 innen 2014
- [19.01.2011] W3C lanserer ny HTML5-logo
- [14.05.2007] Enighet om grunnlaget for neste HTML