Den amerikanske hovedstaden, Washington D.C., har slitt med IT-driften. Derfor har den forholdsvis nyansatte teknologisjefen Vivek Kundra startet en massiv overhaling av hovedstadens IT-systemer. Problemene har vært knyttet til alt fra kostnadsoverskridelser i forbindelse med utbygging av fibernett til at 85 prosent av alle PC-ene ved byens skoler var infisert av ondsinnet programvare. Dette skriver Bloomberg News i en artikkel i forrige uke.
Som ett av flere tiltak har Kundra inngått en avtale med Google om at byen 38.000 kommunalt ansatte får tilgang til å benytte Google Apps. Dette innebærer at de ansatte skal kunne benytte Googles tjenester for e-post, regneark og tekstbehandling i stedet for Microsoft Office. Avtalen har en verdi på 500.000 dollar per år.
Kommunalt ansatte som regnskapsførere, lærere og brannmenn vil bruke Googles løsninger til å lage budsjetter, føre skulkeskjemaer og å kartlegge rømningsveier.
Nøyaktig hvordan en invertering på en halv million dollar kan spare Washington D.C. for penger, i alle fall på kort sikt, sier Bloombergs artikkel ingenting om. De kommunalt ansatte i en amerikanske hovedstaden skal nemlig fortsatt kunne bruke Microsoft Office dersom de ønsker dette.
Selv om en halv million dollar ikke er mye penger verken for Google eller Microsoft, sammenlignet med hva selskapene omsetter for i året, er en avtale med Washington DC viktig for Google.
- Hvis Google fortsetter å få store kunder som District of Columbia, betyr dette at Microsoft kommer til å miste en masse lisenser, sier Jeffrey Lindsay, analytiker ved Sanford C. Bernstein & Co. i New York, til Bloomberg News.
- Dette vil være et kraftig signal til forretningsfellesskapet at dette produktet blir utsatt for en grundig undersøkelse, sier Lindsay.
Allerede skal det være mer enn en halv million organisasjoner som benytter Google Appls. De fleste er ifølge Bloomberg News mindre bedrifter og universiteter. Antallet kunder øker med omtrent 3000 om dagen. Men halvparten benytter den annonsefinansierte utgaven.
Ifølge Bloomberg News driver Kundra den sentrale IT-avdelingen i Washington DC omtrent som en aksjebørs. Prosjekter klassifiseres som «buy», «sell» eller «hold», avhengig av om de fullføres innen tidsfristene og oppnår de finansielle målene. De vurderes også etter de ansattes omsetning og tilbakemeldinger fra kundene. Teamene leverer dessuten kvartalsrapporter på samme måte som mange selskaper gjør.
- Vi flytter kapital til der hvor det er mest effektivt. Jeg kan finne prisen på aksjen til et børsnotert selskap i sanntid. Hvorfor kan jeg ikke gjøre det på samme nivå med IT-initiativene til styresmaktene i D.C.?, spør Kundra.
Kundra skal ha droppet planen om å betale fire millioner dollar for en løsning til en intern webportal fra et annet selskap til fordel for Googles løsninger, som ble klassifisert som «buy».
- Vi ser på Google som nok en livlig konkurrent, sier Keith Hodson, talsmann for Microsoft, til Bloomberg News.
- Googles kontrakt i D.C. er ikke noe tap for oss fordi byen og skoledistriktet har flerårige avtaler med oss om å benytte Windows og Office, forteller Hodson.