Interessen for bredbåndskrevende tjenester stiller høyere krav til bredbåndsoperatørene til å utvikle raske og stabile nett.
Web-tv vil være med å tvinge fram krav til større båndbredde, mener gartneranalytiker Katja Ruud, ifølge idg.se.
I Sverige er det en en og en halv million svensker som ser på web-tv, som er en vekst på 70 prosent på ett år, viser tall fra Mediavision.
Men langt flere kan ta i bruk web-tv med nyvinningen fra Niklas Zennström og Janus Friis som står bak tv-tjenesten Joost. Det er Zennström og Friis som også står bak Skype og fildelingstjenesten Kazaa som allerede har snudd opp ned på musikkbransjen og telefonbransjen.
Joost.com lager et lite program til PCen. Når man installerer dette, får man tilgang til en helt ny tv-tjeneste med programguide, der man kan velge mellom ulike kanaler. Det er mulig å se disse kanalene i fullskjerm på PC-en. Eller på storskjermen på tv om man har koblet på den.
Joost bygger på p2p-teknologi, som innebærer at størsteparten av trafikken går mellom brukerne. Kostnadene havner helt på bredbåndsoperatørene.
Signalene distribueres ikke via kabel eller bakkenett, men via Internett. Men der de tradisjonelle tenker stor server som har kapasitet til mange brukere, benytter Joost.com fildelingsteknologi for å se på tv. De har noen små datasentre spredt rundt om i verden. Disse fungerer som langtidslagre og blir bare sjelden benyttet, når innholdet er nytt og ennå ikke spredd i nettverket. Men på populære programmer, vil serverne ikke ha noe å gjøre. Alle data vil bli lastet ned fra nabobrukerens PC. Fildelingsteknologi henter innholdsbitene fra den brukeren som er nærmest, og som er ledig.
Ruud i Gartner tror Joost kan gjøre web-tv langt mer populært, men at økt trafikk kan gi dårligere bildekvalitet. Dermed er det bredbåndsoperatørene som blir skyteskiven, mener hun. For operatørene kan ikke stramme inn på kanalvalget. Det har både Deutsche Telecom i Tyskland og en operatør i Norge forsøkt uten gode resultater, forteller Katja Ruud.
Det svenske tv-selskapet Kamera har nylig tegnet en avtale om å sende moroprogrammet Wow TV via Joost uten å betale et øre i trafikkostnader.
Operatørene må enten ta kostnader for trafikken, eller blokkere tjenesten og kreve avgifter fra innholdsleverandørene.
Ruud tror det kan bli vanskelig for operatørene å få til et samarbeide med innholdsleverandørene.
- Man må regne med at innholdsleverandørene gjør alt de kan for å gå utenom operatørene, sier hun.