Mange aktører satser nå på å tilby applikasjoner som kan kjøres i brukerens nettleser i stedet for direkte på brukerens maskin. Denne typen tjenester har både fordeler og ulemper sammenlignet med lokalt installert programvare.
Mozilla kunngjorde i forrige uke at Mozilla Labs har begynt å eksperimentere med løsninger som skal kunne lage en bro mellom de to applikasjonstypene, først og fremst for å gjøre webapplikasjoner mer lik de vanlige applikasjonene.
Les også:
- [08.04.2009] Se hva som planlegges i Firefox.next
- [24.09.2008] Vurderer utvidet støtte for vektorgrafikk i IE
- [28.03.2008] Dette kan bli nyheter i Firefox 4
- [12.03.2008] Mozillas Prism omgjort til Firefox-utvidelse
- [01.03.2007] Firefox 3 med ny støtte for webapplikasjoner
Mozilla har en periode jobbet med et prosjekt som heter WebRunner. Dette er en enkel nettleser som kan kjøre webapplikasjoner uten det vanlige brukergrensesnittet til nettlesere. Stiftelsen har denne tilgjengelig for allmenn testing, samtidig som den er blitt døpt om til Prism.
En testversjon av Prism for Windows er tilgjengelig her.
Prism bygger på Firefox og har samme støtte for teknologier som HTML, CSS, JavaScript og Canvas. Men den kjøres som en egen prosess, og hver instans dukker opp i oversikten når man for eksempel klikker Alt+Tab i Windows.
Ved oppstart av Prism får man beskjed om å skrive inn en URL og et navn på applikasjonen, samt velge enkelte innstillingene for brukergrensesnittet til webapplikasjonen og om man ønsker at det skal lages en snarvei til applikasjonen. Denne snarveien kan brukes på samme måte som snarveier til vanlige programmer eller dokumenter i operativsystemet.
Alt i alt er ikke Prism noe hokus-pokus eller veldig oppsiktsvekkende sett fra et teknologiorientert ståsted. Det handler først og fremst om små tilpasninger for å gjøre kjøring av webapplikasjoner enklere og mer ryddig. Navnet betyr prisme, som er en viktig geometrisk form i forbindelse med optikk, ved at de blant annet kan brukes til å spalte sammensatt lys opp i dets enkeltdeler. Bildet nedenfor viser hvordan Prism gjør det samme for webapplikasjoner.