Når Internet Explorer 10 blir lansert, vil alle de viktigste nettleserne ha full eller delvis støtte for webteknologien WebSockets, som kan brukes til toveis kommunikasjon mellom nettleseren og serveren, uten å det må åpnes HTTP-forbindelser.
WebSockets består av et programmeringsgrensesnitt (WSAPI) og en kommunikasjonsprotokoll.
API-et forvaltes av W3C. Det forteller hva som må til for å inkludere støtte for WebSockets på webside.
For en uke siden ble WebSocket API-spesifikasjonen oppgradert fra å være et arbeidsutkast til å bli en stardardkandidat.
En større nyhet er det likevel at protokolldelen nå er utgitt som en RFC (Request for Comments) av Internet Engineering Task Force (IETF), nærmere tre år etter at det første utkastet ble presentert.
Christopher Blizzard, direktør for webplattformen hos Mozilla, beskriver jobben som har blitt gjort som en lang reise.
Det er trolig flere årsaken til denne omtalen, noe som omtales i videoen nedenfor, men den viktigste oppsto i november 2010. Flere nettlesere allerede fått på plass støtte for WebSocket, som fortsatt var under endring, da det ble kjent at protokollen hadde et sikkerhetshull som gjorde det mulig «å forgifte» transparente proxyer som sitter mellom brukeren og storparten av Internett, slik at disse leverte alle brukerne ondsinnet kode i stedet for mye brukt innhold.
Dette førte til at i alle fall Mozilla og Opera Software besluttet å deaktivere WebSocket-støtten i sine respektive nettlesere.
RFC-en for WebSocket Protocol har nå statusen «Proposed Standard». Dersom den aksepteres av IETF, vil statusen endres til «Draft Standard», før den eventuelt blir gjort til «Internet Standard». Det er dog ikke gitt at dette vil skje uten at det må gjøres endringer i spesifikasjonen.
Les også:
- [14.09.2011] Nå støtter IE10 enda flere webstandarder
- [01.06.2011] Firefox 6 gjeninnfører WebSockets
- [09.12.2010] Sårbarhet setter webteknologi på vent