Søksmålet som ble varslet tirsdag er rettet også mot USAs justisdepartement.
– Overvåking undergraver den opprinnelige lovnaden med internett; et åpent rom for samarbeid og eksperimentering, og en plass fritatt fra frykt, heter det i en uttalelse fra Wikipedias grunnlegger Jimmy Wales tirsdag.
Wikimedia Foundation, som står bak Wikipedia, mener et tillegg til loven om fysisk og elektronisk overvåking, Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), bryter med retten til ytringsfrihet og privatliv, som er nedfelt i den amerikanske konstitusjonen.
Tillegget fra 2008 gir NSA retten til «tilfeldig» innsamling av informasjon fra amerikanske borgere hvis etterretningsmålet er en utenlandsk statsborger som antas å befinne seg utenfor USA.
– Gjennom å avlytte internettets ryggrad belaster NSA selve demokratiets ryggrad. Wikipedia er tuftet på ytringsfrihet, innsikt og informasjon. Ved å krenke våre brukeres personvern truer NSA åndsfriheten som er sentral i folks evne til å skape og forstå kunnskap, sier administrerende direktør Lila Tretikov i Wiikimedia-stiftelsen i en uttalelse.
Jimmy Wales og Lila Tretikov skrev tirsdag også en kronikk publisert i New York Times, der de på vegne av de 500 millioner menneskene som bruker Wikipedia hver måned krever at NSAs masseovervåkning må opphøre.
NSA har ikke lov til å med forsett samle inn informasjon fra amerikanske borgere uten en rettslig godkjennelse.
Der var varsleren Edward Snowden som i 2013 avdekket at etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) sto bak massiv overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.