FORBRUKERTEKNOLOGI

Wimax kan erstatte ADSL-linjer

Wimax gir rekkevidder og båndbredder som overgår Telenors kobbertråder, det viser erfaringene til Nextnet.

12. okt. 2006 - 11:06

Nextnet har bygd ut Norges første Wimax nett og på en konferanse på Sundvollen fortalte Torbjørn Johnsen, teknisk sjef i Nextnet, om noen av erfaringene de hadde gjort seg med bruken av Wimax teknologien i Norge.

- Vi åpnet nettet i januar 2006 med ti basestasjoner, sier Johnsen.

Nettet ble designet for å håndtere cirka 3.000 kunder og hittil har de fått cirka 1.000. Halvparten i Gjøvik og den andre halvparten i Vestre-Toten. Tilveksten av nye kunder ligger på cirka 100 i måneden og Johnsen forteller om en entusiastisk etterspørsel fra kundene som kjører regelrette underskriftskampanjer for å få tilbud om bredbånd gjennom deres Wimax løsning.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

De teknologiske erfaringen så langt er gode. Opptil 20 kilometer fra basestasjonen går det greit å oppnå en kapasitet på ti megabit per sekund.

- Vi kjører UDP-målinger på 10 megabit, og med tusen brukere klarer vi fortsatt å få den kapasiteten. Vi ble positivt overasket over hvor godt vi klarte å dekke området med denne teknologien, sier Johnsen.

Stabiliteten skal heller ikke ha vært et problem.

- Vi har veldig god statistikk for oppetid. Vi har selvfølgelig hatt driftsbrudd, men det har vært fra andre deler av nettet. Det er ikke vårt nett som har forårsaket nedetid. Vi kjøper internettkapasitet fra Banetele, og der har vi hatt noen problemer, sier Johnsen.

For de fleste kundene er det datatrafikken som lokker dem til å bli kunder hos Nextnet, men Johnsen forteller også at de har fått en del forespørsler fra kunder uten datamaskin som gjerne vil ha billigere telefoni. Med et lavende abonnement på 512 kilobit til 199 kroner i måneden og et bredbåndstelefoniabonnement til 99 kroner så blir det en overkommelig pris også for de som bare vil ha telefoni.

- Vårt utstyr kjører på lisensierte 3,5 megahertz kanaler. Du trenger spektrum for å levere Wimax og det er det som er litt av problemstillingen, sier Johnsen.

Økonomisk sett er det også gunstig å satse på Wimax for leverandøren.

- Fordelen med trådløst er at vi eier "the last mile". Dette er verdt 1200 kroner i året, for da slipper vi å betale 100 kroner i måneden i kobberavgift til eieren av disse, sier Johnsen.

Ulempen er at klientutstyr og montering er dyrt. Utstyret må monteres og det er litt krevende. Det gjør også at det per i dag er det dyrt å skalere opp kundedatabasen.

- Vi må installere og montere antenner på veggen. Det er en stor ulempe for skalering, sier Johnsen.

Halvparten av kundene deres har valgt å betale for en montør, mens den andre halvparten velger "gjør-det-selv" pakken.

- Kostnaden er mellom 2.000 og 3.000 kroner per kunde på forhånd for oss, men med en spart hundrelapp i måneden har man bedre økonomi etter to år, sier Johnsen.

3,5 gigahertz frekvensene er lagt ut på anbud og Telenor og Nextgentel har kjøpt store andeler av disse. Nå er Johnsen og Nextnet spente på hva de kommer til å gjøre med dem.

- Vi lurer på dette er for å beskytte sine egne investeringer. De har investert i kobber. Vil den måten å disponere disse frekvensene føre til trenering? Det lurer vi litt på, sier Johnsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.