Da Windows 10 ble lansert i juli var det i hovedsak en gratis oppgradering for svært mange. Oppdateringsprosessen er ment til å være ukomplisert, og Microsoft har heller ikke skjult sine ambisjoner for hvor utbredt Windows 10 skulle bli.
Resultatene lot ikke vente på seg, og allerede etter et døgn skal over 14 millioner brukere oppdatert til operativsystemet.
Les også: 14 millioner har oppgradert på ett døgn
Etter fire uker var tallet 75 millioner.
Nye tall viser likevel at veksten har saktet ned. Dette ifølge analysebyråene StatCounter og NetApplications, som måler hvor mange globale brukere benytter seg av hvilke operativsystemer.
Større enn OS X
Selv om de to byråene opererer med litt forskjellige metoder, og har dermed noe annerledes resultater, er trenden tydelig: Windows 10 er fortsatt på fjerdeplassen blant Microsofts operativsystemer. Windows 7 er fremdeles helt dominerende (med over 50 prosent av markedet), etterfulgt at Windows 8.1 og utdaterte Windows XP.
Analysene viser at veksten av Windows 10 var eksplosiv den første måneden, men har flatet ut fra august til september.
Om ikke annet har bruken av Windows 10 enten allerede passert, eller er omtrent jevn med Mac OS X, avhengig av hvilket av byråene man siterer.
Det er kanskje ikke så overraskende at oppgraderingsfrekvensen sakter ned. De fleste teknologiinteresserte «early adopters» oppgraderte raskt. Nå er utfordringen å friste de mer tradisjonelle brukerne. Svært mange av disse er helt komfortable med Windows 7, og dermed må de overtales til å bytte til en mer moderne plattform.
Les også: Dette er hva Windows 10 samler inn
Bedrifter er en annen historie. Organisasjoner kan stort sett ikke nyte gratis oppgraderinger, og dermed må Microsoft også friste disse til å anskaffe seg lisenser.
Windows 10 har også fått noe negativ pr, stort sett knyttet til personvern – systemet samler inn mye data om brukerne, selv om det er til et godt formål, og selv om mesteparten av det kan skrus av.