Med utgivelsen av Windows 10 denne uken går Microsoft vekk fra prinsippet om at brukeren selv får velge når oppgraderinger skal installeres.
I motsetning til tidligere vil det komme obligatoriske oppdateringer, som rulles ut, lastes ned og installeres automatisk - og starter om pc-en.
Funksjonen er ment å sørge for at operativsystemet blir tryggere og mer stabilt, men også for at Microsoft kan rulle ut nye funksjoner i tråd med filosofien om at operativsystemet heretter er å regne som en tjeneste.
Tvangsoppdateringer høres ikke bare positivt ut. Enkelte observatører som Tom Warren i The Verge, mener likevel at fordelene overgår ulempene.
Windows 10 vil i realiteten fungere mer som nettleseren Chrome, som oppdateres regelmessig og obligatorisk. Feilslåtte oppdateringer er en sjeldenhet, mener han.
Les også: Windows 10 er «ferdig»
Kan gi systemkrasj
Men nå har det dukket opp erfaringer som tilsier at i hvert fall tredjeparts oppdateringer kan skape trøbbel.
De som verdsetter stabilitet fremfor å få de nyeste funksjonene lagt inn automatisk kan velge å få bare sikkerhetsoppdateringer, men dette er kun et valg for de som benytter Enterprise-versjonen av Windows 10, ikke forbrukerutgaven Windows Home, ifølge The Register.
I halvannen uke har Windows 10 vært ansett som ferdig utviklet. Den siste versjonen, build 10240, sies å tilsvare den såkalte release-to-manufacturing eller RTM-utgaven, altså den som blir sendt ut i produksjon og installeres på nye pc-er. Deltakere i Microsoft Insider Preview-programmet er blant de som har kunnet oppdatere før offisiell utgivelse onsdag 29. juli.
Har man grafikkort fra Nvidia, så kan Windows 10s automatiske oppdateringer føre til store problemer.
Les også: Slik blir Windows 10 rullet ut
Konflikt
En rekke frustrerte brukere har opplevd at operativsystemet har installert nye grafikkdrivere som i verste fall har fått pc-ene deres til å slutte å fungere. I rundt ti dager har problemene vært debattert i det offisielle Geforce-forumet til Nvidia.
Noen av brukerne opplever at oppdateringen har ødelagt for skjermoppsettet hvis de har to skjermer, mens andre melder om plagsom flimring i spill eller plutselige systemkrasj.
Å rulle tilbake til eldre driver hjelper tilsynelatende ikke, da Windows svarer med å legger inn nyeste versjon igjen.
- Gi oss kontrollen tilbake, er det flere i forumet som forlanger.
Problemet later til å skyldes en konflikt mellom Windows Update og Nvidias eget system for nedlasting og oppdatering av drivere (Nvidia GeForce Experience), skriver Forbes.
De skriver videre at problemet blir vanskeligere å identifisere ved at Windows Update ikke oppgir hvilken versjon det er på driveren som installeres, samt at brukeren ikke advares i forkant.
Forbes foreslår å avinstallere tredjeparts oppdateringsprogrammer, men konkluderer til slutt at den beste løsning på lengre sikt er at Microsoft snur og lar brukerne velge om de ønsker automatiske oppdateringer av drivere, eller i det minste spør før installering.
I motsatt fall kan dette skje igjen og påvirke langt flere brukere når Windows 10 straks skal rulles ut til de store massene. Egne verktøy for oppdatering av drivere er det langt flere enn bare Nvidia som tilbyr.
Kan skje daglig: Slutt på «patche-tirsdag»