ANALYSER

– Windows 8 kveler brukervennligheten

Dansk guru sammenligner systemet med Dr. Jekyll og Mr. Hyde.

Kombinasjonen av Modern UI og det tradisjonelle desktop-grensesnittet i Windows 8 fungerer særlig dårlig på pc-er, mener brukergrensesnitteksperten Jakob Nielsen. Han er ikke like kritisk til Modern UI på nettbrett.
Kombinasjonen av Modern UI og det tradisjonelle desktop-grensesnittet i Windows 8 fungerer særlig dårlig på pc-er, mener brukergrensesnitteksperten Jakob Nielsen. Han er ikke like kritisk til Modern UI på nettbrett. Bilde: Per Ervland
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
20. nov. 2012 - 09:53

Brukergrensesnitt-oppsettet i Windows 8 har blitt mye kritisert, men kritikken når nye høyder i et innlegg skrevet av danske Jakob Nielsen, som anses av mange som en guru innen brukervennlighet og web. Nielsen bor i USA og er medgründer i selskapet Nielsen Norman Group.

Innlegget Nielsen har skrevet er basert på en undersøkelse hvor tolv erfarne pc-brukere både testet Windows 8 både på tradisjonelle pc-er og Windows RT på Surface RT-nettbrett.

Nielsen skriver at selv om det er brukervennlighets-problemer knyttet til Windows 8 – eller i praksis Windows RT – på nettbrett, så er det ingenting som ikke kan fikses med en moderat redesign. Nielsen skriver derfor at han har store forhåpninger til Windows 9 på nettbrett og mobiler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

På pc-en er det derimot verre. Her er det virkelig meningen at brukerne skal veksle mellom det velkjente desktop-miljøet og Modern UI (tidligere kjent som Metro).

Nielsen skriver at mennesket er fascinert at dualitet og nevner den romerske guden Janus, Batmans erkefiende Two-Face og ikke minst Dr. Jekyll og Mr. Hyde.

– Vi kan nå legge Windows 8 til denne listen. Produktet viser to ansikter til brukeren – en nettbrettorientert Startskjerm og en pc-orientert desktop-skjerm, skriver Nielsen.

Jacob Nielsen synes kombinasjonen av brukergrensesnittene i Windows 8 fungerer svært dårlig på vanlige pc-er. <i>Bilde: useit.com</i>
Jacob Nielsen synes kombinasjonen av brukergrensesnittene i Windows 8 fungerer svært dårlig på vanlige pc-er. Bilde: useit.com

– Windows 8 på mobile enheter og nettbrett er beslektet med Dr. Jekyll – en plaget sjel som håper på forløsning. På en vanlig pc er Windows 8 som Mr. Hyde – et monster som terroriserer stakkars kontorarbeidere og kveler produktiviteten deres.

Nielsen mener at bruken av to helt forskjellige brukergrensesnitt på én og samme enhet er som en resept på hvordan man skal skape problemer for brukervennligheten. Brukerne må lete etter, lære seg og huske hvordan man gjør ting på to ulike måter, alt ettersom om man tilfeldigvis er i det ene eller det andre brukergrensesnittet, samtidig som veksling mellom de to ulike grensesnittene øker interaksjonskostnaden ved å bruke flere funksjoner.

«Microsoft Window»

– Et av de verste aspektene ved Windows 8 for avanserte brukere er at selve navnet til produktet har blitt misvisende. «Windows» støtter ikke lenger flere vinduer på skjermen. Win8 har en mulighet for midlertidig å vise en sekundært felt i et lite område på skjermen, men ingen av våre testbrukere var i stand til å få dette til å fungere. Det sentrale brukergrensesnittet begrenser brukerne til ett enkelt vindu, så produktet burde døpes om til «Microsoft Window», skriver Nielsen om Modern UI.

Blant de øvrige problemene Nielsen nevner, er at den flate stilen i blant annet brukergrensesnittet for Windows-innstillinger i Modern UI gjør det vanskeligere for brukerne å skjønne hva man faktisk kan klikke på.

Eksempel på flat design i Windows 8. <i>Bilde: digi.no</i>
Eksempel på flat design i Windows 8. Bilde: digi.no

– Ikoner er ment for å hjelpe brukerne med å tolke systemet og å tiltrekke seg klikk. Men ikke Win8-ikoner, skriver Nielsen.

Han legger også til at Modern UI har svært lav informasjonstetthet, altså at plassen i brukergrensesnittet er dårlig utnyttet, og at det er mye tomrom og luft. Dette gjelder særlig i applikasjonene. Dette er illustrert i innlegget.

Live tiles

Nielsen er i utgangspunktet ikke negativ til de «levende» flisene i Modern UI, men skriver at dette brukes skjønnsomt.

– Dessverre har applikasjonsdesignere umiddelbart gått beserk og beveger seg fra «live tiles» til «hyper-energized tiles», skriver Nielsen og mener dette blant annet gjør det vanskelig å vite hvilken flis som representerer hvilken applikasjon.

Kan du med et raskt øyekast se hvilken applikasjoner hver av disse flisene tilhører? <i>Bilde: Jacob Nielsen</i>
Kan du med et raskt øyekast se hvilken applikasjoner hver av disse flisene tilhører? Bilde: Jacob Nielsen

Charms

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Nielsen mener at de skjulte feltene, «charms», i både Modern UI og desktop-omgivelsene fungerer dårlig, særlig blant nye brukere.

– Det gamle ordtaket, «ute av syne, ute av sinn», viser seg å være korrekt. Fordi charms-ene er skjult, glemte våre brukere ofte å be om dem, selv når det var behov for dem. Å skjule kommandoer og andre GUI-detaljer gir mening på små mobiltelefoner. Det gir mindre mening på større nettbrettskjermer. Og det gir overhodet ingen mening på digre pc-skjermer, skriver Nielsen.

Han oppsummerer med å skrive det samme som flere andre har gjort før ham, at det underliggende problemet er tanken om å gjenbruke det samme brukergrensesnittet på tvers av to svært forskjellige klasser av maskinvareenheter.

– Det ville ha vært mye bedre å hatt to forskjellige design – én for mobil og nettbrett og én for pc-en, skriver han.

– Jeg forstår hvorfor Microsoft liker markedsføringsbudskapet «One Windows, Everywhere». Men denne strategien er feil for brukerne, skriver Nielsen.

Det er en kjent sak at Microsoft har valgt nettopp denne strategien for å gjøre pc-brukerne så vant til Modern UI at de også velger nettbrett og smartmobiler med et tilsvarende brukergrensesnitt. Men det er en dristig strategi. For dersom Modern UI resulterer i at pc-brukerne generelt dropper å oppgradere til Windows 8 fordi Modern UI virker frastøtende på dem, har Microsofts strategi feilet totalt.

Nielsen avslutter innlegget med å skrive at han regner med at noen nå vil kalle ham for Apple-fanboy eller Microsoft-hater, som jo er uttrykk som brukes mye av fanboys på den motsatte siden.

– Jeg er ingen av delene. Jeg gikk over fra Macintosh til Windows for mange år siden, og jeg har vært veldig fornøyd med Windows 7, skriver Nielsen, som legger til at han også er tilhenger av «ribbon»-brukergrensesnittet som ble innført med Office 2007.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.