Få dager etter at Windows XP Beta 2 (kodenavn Whistler) er sluppet, har digitoday.no som en av de første foruten betatestere og ansatte i Microsoft, fått en forhåndstitt på den nye versjonen. Totalt skal etter hvert omtrent 500.000 betatestere og personer i media motta denne, men etter det digitoday forstår etter en samtale med Microsoft i Sverige ble de første versjonene sendt ut hos söta bror i går.
Det er mange nyheter i den nye Windows-versjonen, både hva utseende og underliggende teknologi angår. Av de mest synlige forskjellene er ting som skins (brukeren kan selv endre utseendet på programmer), Windows Media Player 8, Outlook Express 6 og Internet Explorer 6.
Microsoft har gjort flere trekk som er positive for forbrukeren. Nå kan man blant annet skjule de ikonene som ligger i "system tray" (den boksen ved klokken) som man ikke vil se, få opp nøyaktig de programmene man trenger på start-menyen mens de andre blir skjult og få hjelp til å utføre enkle oppgaver om man skulle trenge det - på en mye bedre måte enn den som til nå har vært implementert. I tillegg kan man enkelt kvitte seg med nyhetene på utseende-fronten.
Windows XP er bygget på samme plattform som Windows 2000, men har fått mange forbedringer i forhold til denne. System Restore (system-gjenoppretting), som tidligere er sett i Windows ME er videreutviklet og implementert i XP. Det er også i enkelte av versjonene en funksjon ved navn Device Driver Rollback, som tar vare på gamle systemfiler i tilfelle du trenger dem etter for eksempel å ha installert et program som ødela noe eller en virus-infeksjon.
En annen nyhet for å øke driftssikkerheten er at brukere ikke får lov til å starte e-post-vedlegg, med mindre dette er eksplisitt satt opp av systemadministratoren.
Det er også innebygget firewall (brannmur) for å beskytte mot vanlige angrep via Internett, støtte for kryptert filsystem og smartkort, som nok er den sikreste formen for autentisering på markedet bortsett fra biometrisk skanning (sjekk av kroppens unike mønstre i øyne og fingeravtrykk og mye mer).
Nytt er også en funksjon for å dele ut kontroll over maskinen til andre brukere. Dermed kan en systemadministrator ta over kontrollen og vise på skjermen i tillegg til å forklare over telefonen. Dette er en funksjon som tidligere kun har vært tilgjengelig ved installasjon av tredjepart programvare.
XP har også funksjoner som gjør at startmenyen til en viss grad tilpasser seg bruksmønsteret til brukeren, oppslag mot internettdatabase for å finne ut hvilket program en spesiell type fil skal åpnes i om det ikke finnes assosiasjoner, og en innebygget CD-brenner-funksjon.
For brukere på farten er det en hel skog med nye og nyttige funksjoner. Her er det for eksempel en ny fjernstyringsprotokoll fra Microsoft som muliggjør fjernstyring fra en annen maskin for å slippe å trekke med seg den kraftigste maskinen ut på reiser, og trådløst Ethernet.
Støtten for Bluetooth, som var forventet av mange, har Microsoft pussig nok gått bort fra.
Førsteinntrykket vi fikk da vi prøvde denne versjonen var stort sett positivt, men det skal nevnes at testeren brukte noe tid i oppstarten for å få noenlunde pene ikoner på skjermen. Allerede som beta 2 er Windows XP meget stabil, og undertegnede har allerede kjørt den i et døgn uten noen former for problem (bortsett fra litt krøll med Easy CD Creator). Ved installasjon ble alt av drivere automatisk installert, skjermoppløsningen ble satt til den mest optimale utifra 21"-skjermen på testmaskinen, og mange programmer fra Windows 2000-installasjonen fungerte uten å installere dem i det hele tatt (det ble ikke foretatt oppgradering). XP virker også raskere enn Windows 2000, og dette kom som en overraskelse siden beta-versjoner ofte er stinn av kode som senker hastigheten.
Alt i alt er det grunn til å se fram til denne nye Windows-versjonen som føyer seg inn i rekken av operativsystemer som gjør seg selv enda "penere", og mer brukervennlige.
Så var det sluttdommen; Minst én tommel opp, kanskje den andre også om det blir så bra som det kan se ut til nå.
Mer informasjon om de forskjellige versjonene og dybdetester kan du lese på Windows XPs produktside.
Les også: Hackere knekker Microsofts stolthet