JUSS OG SAMFUNN

Wium Lie foreslår trygg datahavn

Ukjente toppdomener kan gi Norge et fortrinn, mener Operas webguru.

Håkon Wium Lie foreslår at norske toppnivådomener for Svalbard og Bouvet-øya blir brukt for å gi en sikker havn for lagring av data.
Håkon Wium Lie foreslår at norske toppnivådomener for Svalbard og Bouvet-øya blir brukt for å gi en sikker havn for lagring av data. Bilde: Aleksander Nordahl, Dagbladet/ALL OVER PRESS og Per Ervland
24. juni 2014 - 14:39

Håkon Wium Lie lufter i dag et interessant forslag i Dagbladets debattspalter. Han tar til orde for bruk av de lite kjente norske toppnivådomenene .sj og .bv.

Disse er holdt av til henholdsvis Svalbard og Bouvet-øya, men ennå ikke tatt i bruk.

Teknologidirektøren i Opera Software tenker seg disse toppdomenene brukt som særskilte «personvern-vennlige soner» på internett.

Hensikten er å ta tilbake noe av kontrollen med egne data, skriver han, som virker bekymret over at norske kommuner har tatt i bruk skytjenester fra Google og Microsoft med datalagring i utlandet.

I lys av Snowden-avsløringene, mener han det er sannsynlig at USAs etterretning har «grei tilgang» til personopplysninger fra Moss og Narvik kommune.

Kryptering

Ifølge det konkrete forslaget ser han for seg krav om at .sj eller .bv bare kan brukes hvis man forplikter seg til at data lagres fysisk på norsk jord og under norsk jurisdiksjon, med krav om at nettsteder krypterer forbindelsene (https) for å unngå avlytting. Dessuten at det etableres rutiner for enkelt å be om sletting av data og forbud mot framleie av domenenavn.

Håkon Wium Lie tenker seg at slike regler kan bli en slags «digital Svalbard-traktat» som kan administreres av Norid, nettorganet som allerede forvalter .no.

Kanskje kan ordningen, dersom den settes ut i live, da fungere som en «trygg netthavn» både for norske kommuner og andre.

Han forestiller seg også at ordningen kan friste utenlandske aktører til å parkere data, og slik at Norge kan få et konkurransefortrinn. Det kan ifølge ham være med å «sette kvalitetsstempel» på tjenestene.

På en sprakete linje fra Korsika, der Håkon Wium Lie for tiden ferierer, understreker han overfor digi.no at forslaget er meget seriøst ment.

Det er ikke for mine egen syke mor jeg gråter – Hvor realistisk er forslaget ditt, Håkon?

– Jeg la det frem på et åpent møte under personverndagen tidligere i år. Da var det kanskje ikke så gjennomtenkt. Men etter det har jeg snakket med en del mennesker i teknologirådet og Datatilsynet. De er betinget positive. Vi kan gjøre litt for noen i vårt lille hjørne av verden. Disse domenene gir oss en fantastisk mulighet til å innrede verden sånn vi vil ha den.

Operas teknologidirektør innser at den forslåtte ordningen ikke er myntet på eget selskap, som i dag serverer enorme mengder datatrafikk til over 270 millioner brukere fra datasentre flere steder i verden.

– Vi driver datasenter også utenfor Norge. Det er ikke særlig praktisk om Opera Mini skulle vært omfattet av en slik ordning. Sånn sett snakker jeg ikke på vegne av Opera i denne saken. Det er ikke for mine egen syke mor jeg gråter.

Opportunist

Wium Lie er ikke ukjent med politiske utspill, og har tidligere engasjert seg sterk blant annet i det norske Piratpartiet og lokal motstand mot lysende reklameskilt i bybildet. Forslaget om å bruke Svalbard-domenet til sikker dataoverføring er ikke populisme, mener han.

– Hvis forslaget kan gi mer oppmerksomhet rundt viktige tema som personvern, så er det bra. Det er ikke populisme i den forstand at dette ikke er alvorlig ment. Det er et veldig alvorlig forslag. Et bedre ord er opportunisme, sier Wium Lie.

– Apropos personvern. Du trekker problemstillinger rundt kommunene Narvik og Moss' sine valg av datalagring i utlandet. Mener du at Datatilsynet burde kommet til en annen beslutning?

– Ja, jeg skal ikke snakke på vegne av Datatilsynet og heller ikke kritisere dem. Men de valgte det de gjorde kanskje i mangel av gode alternativer. Jeg tror at etter Snowden-avsløringene forstår alle at Safe Harbour-avtalen (som regulerer utlevering av data mellom land i EU-området og USA, red.anm.) ikke holder.

Det siste året har verden våknet opp og innsett at internett er langt mer overvåket enn noen hadde fryktet, takket være avsløringene til den spionsiktede amerikaneren Edward Snowden.

Kanskje vil denne oppvåkningen gjøre at kryptering blir mer utbredt av seg selv, men Wium Lie mener det vil være nyttig å hjelpe på vei, gjennom å stille krav om det. Og da er forslaget altså å bruke de norske toppnivådomene .sj og .bv til en egen sone med klare regler til kryptering, personvern og sikring av data.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.