WORLD WIDE WEB

World Wide Web ble offentliggjort for 25 år siden

World Wide Web ble funnet opp av Tim Berners-Lee. Her fotografert da han besøkte Norge i 2012.
World Wide Web ble funnet opp av Tim Berners-Lee. Her fotografert da han besøkte Norge i 2012. Bilde: Per Ervland
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. aug. 2016 - 15:35

World Wide Web, som i tillegg til internett er de sentrale teknologiene som gjør at du kan lese nettopp dette, ble for alvor avduket for ganske nøyaktig 25 år siden. Den 6. august 1991 ble teknologien kunngjort av oppfinneren selv, Tim Berners-Lee, i nyhetsgruppen alt.hypertext, et diskusjonsforum som nok er mer preget av spammere enn av entusiaster som vil diskutere hypertekst.

For fysikere

Dette skjedde likevel mange måneder etter at verdens første webserver og webside ble etablert ved CERN i Sveits. Men inntil den nevnte kunngjøringen, var weben i stor grad en teknologi som var forbeholdt fellesskapet innen høyenergi-fysikk. 

WWW ble funnet opp av Berners-Lee allerede i 1989 som en teknologi fysikerne kunne bruke til å dele data, nyheter og dokumentasjon.

I kunngjøringen fra Berners-Lee nevnes blant annet at en svært tidlig nettleser for kommandolinje-terminaler er tilgjengelig, sammen med en hypertekst-editor for NeXT-arbeidsstasjoner.

Selv om begge deler ble tilbudt med copyright fra CERN, var det fritt fram å distribuere og bruke programvare. Interesserte kunne sende e-post til Berners-Lee for å få tilgang til kildekoden. 

Oppfordret til hacking

Dette gjaldt også kildekoden til «hypertekst-serveren» som CERN kjørte på en stormaskin. 

– Du kan også hacke den til å ta en hypertekstadresse og genere et virtuelt hypertekstdokument fra enhver type data du har, database, live data, etc, skriver Berners-Lee.

– Vi er veldig interessert i å spre weben til andre områder, og å ha gateway-servere for andre data, fortsetter Berners-Lee.

Bare slik at det ikke er noen tvil, internett og weben er funnet opp av to helt forskjellige personer. Vint Cerf til venstre, Tim Berners-Lee til høyre.

Ser man på WWW i dag, er det ingen tvil om at oppfordringen og ideene til Berners-Lee har blitt godt mottatt. En viktig faktor for at weben har blitt en gigantsuksess, er at teknologien har blitt videreutvikling – riktignok i temmelig rykk og napp.

En annen faktor som kan ha bidratt til utbredelsen, er muligheten alle har til å kikke webutviklerne i kortene. Mange startet med å lære seg HTML på egenhånd, og senere CSS og JavaScript, ved å se på kildekoden til websider de har besøkt. 

Åpenhet

Men kanskje viktigst av alt har det vært at teknologiene som defineres av de åpne webstandardene, kan brukes av alle, helt uten royalties eller andre restriksjoner.  

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

I tillegg til åpenheten som Berners-Lee la grunnlaget for i kunngjøringen, hadde det stor betydning av CERN den 30. april 1993 kunngjorde at weben var gjort til offentlig eiendom, (public domain) for å sikre at den skulle fortsette å være en åpen standard. Også kildekoden til Berners-Lees hypertekst-prosjekt, WorldWideWeb, ble utgitt på samme måte den samme dagen.

Mer informasjon om disse begivenhetene finnes på CERNs side om webens fødsel. W3C har her skrevet litt om helgens 25-årsjubileum.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra