BEDRIFTSTEKNOLOGI

World Wide Web fyller 15 år

Den 30. april 1993 erklærte CERN at det lite kjente systemet World Wide Web var blitt offenlig eiendom.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. apr. 2008 - 14:37

For 15 år siden ble World Wide Web, WWW, weben, verdensveven eller hva man nå velger å kalle den, gjort tilgjengelig for alle. Dette skjedde den 30. april 1993 og åpnet sluseportene for webutvikling verden over. Allerede innen 1993 var omme, hadde de fleste datamaskinbrukere med Internett-tilgang og respekt for seg selv, en nettleser installert på datamaskinen. Antallet sider var da fortsatt ganske begrenset, siden har det virkelig eksplodert. Weben er i dag en uunngåelig del av det moderne kommunikasjonslandskapet.

Idéen om weben stammer tilbake fra mars 1989, da Tim Berners-Lee, IT-forsker ved CERN, skrev et forslag om et distribuert system for informasjonshåndtering for fellesskapet for partikkelfysikk ved CERN. Hundrevis av forskere hadde behov for å ny måte for å dele informasjon over Internett, og weben var akkurat det de trengte. Berners-Lee tanke om å knytte hypertekst sammen med Internett for å gi weben dens enkle pek-og-klikk-funksjonalitet, var helt sentralt.

Innen julen 1990 hadde ideen til Berners-Lee blitt til World Wide Web. Da var de første serverne og nettleserne i drift ved CERN. I løpet av 1991 hadde weben spredt seg til andre laboratorier for partikkelfysikk rundt omkring i verden, og var blitt vel så viktig som e-post for dem som visste om det.

Programvareutviklere begynte så å lage mer avanserte nettlesere, men ble stort sett installert på datamaskiner brukt av forskere. Etter kunngjøringen i april 1993, var det derimot bare et tidsspørsmål før det ville komme nettlesere som både var enklere å installere og som kunne brukes på vanlige hjemmedatamaskiner. I november 1993 kom US National Center for Supercomputing Applications (NCSA) med nettleseren Mosaic. Den gjorde weben tilgjengelig for offentligheten for første gang.

- CERNs avgjørelse om å gjøre grunnlaget for weben og protokollene tilgjengelige på en royaltyfri basis, og uten noen andre former for hindringer, var kritisk for webens eksistens. Uten denne forpliktelsen, ville de enorme investeringene fra både private og selskaper rett og slett aldri ha skjedd, og vi ville ikke hatt weben i dag, sa Tim Berners-Lee i en uttalelse i forbindelse med tiårsjubileet.

I et intervju med BBC News i dag, sier Berners-Lee at weben fortsatt er i sin barndom.

- Opplevelse av utviklingen av weben ved at så mange mennesker samarbeider på tvers av kloden, har rett og slett vært en fantastisk opplevelse. Opplevelsen av internasjonalt samarbeid fortsetter. Det gjelder også inntrykket av at vi egentlig bare har begynt å utforske mulighetene til weben, sier Berners-Lee.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.