UTVIKLING

WWW har vært fri og åpen i 20 år

CERN markerer jubileet ved å gjenskape verdens første nettsted.

Verdens første nettsted, slik det så ut i 1992. Nå er siden igjen tilgjengelig med samme URL som den gang.
Verdens første nettsted, slik det så ut i 1992. Nå er siden igjen tilgjengelig med samme URL som den gang. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. apr. 2013 - 15:42

For mange er World Wide Web, eller weben, noe man har tatt i bruk i de senere år. Andre lagde sin første webside for bortimot 20 siden.

Først ut med å lage en webside og et nettsted, var selvfølgelig oppfinneren selv, Tim Berners-Lee, og systemingeniøren Robert Cailliau. Dette skjedde allerede i 1990, året etter Berners-Lee hadde presentert ideen om det globale, hypertekstbasert systemet for ledelsen ved CERN-instituttet.

Serveren var basert på en NeXTcube-maskin levert av NeXT-firmaet til Steve Jobs. Nøyaktig hvordan den opprinnelige utgaven av det første nettstedet så ut, er det tydeligvis ingen som husker. Men det var tilgjengelig via denne URL-en: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Denne URL-en har vært inaktiv i lengre tid, men i dag kunngjorde W3C at den på nytt er tilgjengelig. Den peker nå til den eldste kopien av det opprinnelige nettstedet, som er fra 1992. Noen eldre kopi har man dessverre ikke funnet.

Verdens første webserver og nettsted ble kjørt på en maskin som dette, en NeXTcube fra NeXT. <i>Bilde: Wikimedia (CC BY-SA 2.5)</i>
Verdens første webserver og nettsted ble kjørt på en maskin som dette, en NeXTcube fra NeXT. Bilde: Wikimedia (CC BY-SA 2.5)

Omkring dette tidspunktet, altså i 1992, ble det etablert en rekke webservere rundt om i verden – man kunne telle 26 stykker i november dette året. Elleve måneder senere hadde antallet passert 200.

En virkelig offentlig presentasjon av WWW kom først gjennom en annonse i tyske Tagung Deutsches ForschungsNetz i september 1993. Der ser man et verdenskart med en del av de tilgjengelige webserverne, samt instruksjoner om hvordan man kan laste ned nettlesere, blant annet xmosaic, for å prøve det hele selv.

Men allerede den 30. april samme år hadde CERN kunngjort at webteknologien var tilgjengelig på royaltyfri basis. Det er 20 år siden i dag.

Resten er historie.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.