BEDRIFTSTEKNOLOGI

Xeon 5500 utløste HPs største serverslipp

11 nye modeller kan leveres umiddelbart, i det HP kaller «Proliant G6»

HP Proliant DL360 tilbyr doble Xeon 5500, åtte disker, og opptil 144 GB DDR3 minne.
HP Proliant DL360 tilbyr doble Xeon 5500, åtte disker, og opptil 144 GB DDR3 minne.
31. mars 2009 - 19:17

HP og Dell melder begge at de tar i mot bestillinger på servere med Intels nye Xeon 5500 som ble formelt lansert i går. Prosessoren er tidligere kjent som «Nehalem EP». Salgsargumentene for servere med den firekjernede prosessoren er betydelig bedre ytelse, forbedret drift, langt mer effektiv strømforbruk og bedre tilrettelegging for virtualisering.

    Les også:

Alle de nye servermodellene – 11 fra HP, 5 fra Dell – er toveis: Den nye Quickpath-arkitekturen, med minnekontroller integrert i hver prosessor, gjør det uhensiktsmessig å satse på énveis servere. Sammenliknet med tilsvarende servere av forrige generasjon, er ytelsen opptil doblet. Den nye arkitekturen beskrives som svært effektiv, og begge leverandørene har utnyttet de nye mulighetene som DDR3-minne gir.

HP
HP har aldri tidligere sluppet så mange nye servermodeller på én gang, forklarer senior produktsjef i HP Norge, Han Fredrik Gunvaldsen. Han har nettopp avholdt et nettseminar med over 100 forhandlere da hen benytter lunsjpausen til å brife fagpressen. HP bruker samlebetegnelsen «Proliant G6» om den nye familien servere med Intel 5500: G6 står for «generasjon 6».

– Vi ser på lanseringen som en av våre viktigste innen servere noensinne. G6 representerer et svært viktig generasjonsskifte innen x86-servere.

HPs 11 modeller omfatter gulvmodeller, rackservere og bladservere. Langt mer enn ved tidligere x86-serverlanseringer, er det datasentraler HP sikter mot med G6. x86 dreier seg ikke lenger om små enkeltstående servere. Sammenlikningen av ytelsen til forrige generasjon – G5 – og G6 viser at det er på de kraftigste variantene at ytelsen vokser mest. Ytelsesdoblingen er på de dyreste, på de enklere er økningen mer beskjeden.

HP Proliant DL380 har plass til åtte disker. Valgmulighetene er SAS, SATA eller SSD.
HP Proliant DL380 har plass til åtte disker. Valgmulighetene er SAS, SATA eller SSD.

Gunvaldsen vil ikke helt avskrive små innkjøpere av servere. Men han erkjenner at det pågår en utvikling der mindre miljøer tjener på å kutte ut egne maskiner, og heller leie datakraft og relaterte tjenester fra store miljøer som er i stand til å utnytte den nye arkitekturen langt bedre. Det som før var en selvstendig fysisk maskin, er nå redusert til en virtuell enhet som deler prosessor, minne og lagring med mange andre, og som fungerer langt mer pålitelig.

– Undersøkelser HP har gjort, tyder på et helt annet kostnadsbilde rundt x86-servere nå enn for ti år siden. Det man må ut med for å kjøpe servere, har falt noe. Utgifter knyttet til henholdsvis strøm og kjøling, og administrasjon og drift, har derimot økt kolossalt.

Grafisk framstilt, ser utviklingen slik ut:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

HP, Dell og andre leverandører av x86-servere, differensierer på tilleggsegenskaper. HP har valgt å satse særlig på egenskaper rundt effektiv energibruk.

Dette er ikke bare et sparetiltak. HPs poeng er at intelligent strømstyring gjør det mulig å tredoble antall servere i et datasenter. På engelsk heter det «dynamic power capping». Gunvaldsen og hans medarbeidere har ikke funnet noen norsk betegnelse på fenomenet, selv om «dynamisk strømtak» kan formodes å være dekkende.

– Hovedideen er å dimensjonere strømforsyningen til hver server, og til hele sentralen, slik at den passer til de faktiske oppgavene, i stedet for å overdimensjonere for å være på den sikre siden. Det settes et tak for hvor mye hver fysiske server kan trekke av strøm. I hver server er det 32 smarte sensorer som leser av temperaturen på utvalgte steder. Denne informasjonen brukes til automatisk å justere vifter. Systemet overvåker også løpende I/O og minnespor, og justerer strømforsyningen til disse etter behov. Erfaringen er at forbruket til hver server kan reduseres med opptil 50 prosent, mens man i et datasenter kan ha opptil tre ganger så mange server som uten dette systemet.

På driftssiden differensierer HP seg med en komponent kalt «Onboard Administrator».

I rackservere kreves en av disse maskinvareenhetene per server, mens i bladservere er det nok med én per serverhylle, det vil si én per 16 servere.

– Denne komponenten gjør det enklere å sette opp hver server, og den gir kontroll over strømforbruk og kjøling. Den gir utvidet overvåking av serverens tilstand, og mulighet for fjernadministrasjon. Styringen kanskje gjennom HPs egen Insight Control, eller gjennom andre driftssystemer.

G6 har den samme egenskapen «Virtual Connect» som tidligere generasjoner av Proliant bladservere. Poenget er å forenkle driften ved å tilordne de fysiske adressene for både lokalnett og lagringsnett – Mac og «world wide name» – ikke til den fysiske serveren, men til sporet som bladserveren skal inn i. Administratorene av LAN og SAN forholder seg altså til en spors profil, og dem skal drifte de fysiske maskinene står fritt til å bytte dem ut uten å måtte koordinere i altfor mye detalj med nettfolkene.

– Bladserverne i G6 har også en utvidelse kalt Virtual Connect Flex-10. Dette er en modul som deler I/O-porter i fire, slik at tallet på tilgjengelige I/O-forbindelser kan firedobles. Modulen er beregnet på I/O-porter i 10 Gb/s. Når en slik port kan deles på fire, og hastigheten gjennom hver del kan justeres etter behov, betyr det at man fjerner flaskehalser.

Flex-10 er ikke nytt for G6. Modulen har betydd mye for ytelsen i G5-bladservere, og kan tenkes å være en medvirkende årsak til at Cisco vil inn i serververden. Flex-10 gjør det mindre påkrevd med ekstra svitsjer i krevende bladservermiljøer.

Minnekapasitet er et vesentlig argument for G6: På de fleste modellene er antall minnespor økt fra 8 til 18. Det vil si at man ikke bare får tilgang til DDR3-minne, men at hver server kan bestykkes med opptil 144 GB.

På disksiden kan man merke seg at noen av rackserverne er beredt på nye flashdisker, eller SSD («solid state disks»). HP lover også G6 bladservere med SSD i løpet av de nærmeste månedene. SSD nøyer seg med en tidel så mye strøm som magnetiske disker, og tilbyr lesehastigheter som er 25 ganger så raske. Til høsten vil HP kunne levere SSD i 2,5 tommers «hot plug» enheter, på henholdsvis 60 GB og 120 GB.

Dell
I en pressemelding fra Dell heter det at fem nye Xeon 5500-baserte PowerEdge-servere er klare for bestilling: to er bladservere, to er rackservere, og en er et selvstendig tårn.

Dell har et bredt utvalg PowerEdge-servere med Xeon 5500.
Dell har et bredt utvalg PowerEdge-servere med Xeon 5500.

Salgsargumentene er noe av de samme som fra HP: Integrert maskinvare gir mer effektiv drift. Ny teknologi gir mer effektiv strømforbruk. Virtualisering gjør de nye maskinene bedre egnet for store miljøer. De samlede eierkostnadene er redusert sammenliknet med tidligere generasjoner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra