To kinesiske journalister, Shi Tao og Wang Xiaoning, som ble fengslet og torturert av kinesiske myndigheter etter at Yahoo hadde oppgitt informasjon om hva de foretok seg på Internett, har inngått et forlik med nettselskapet.
Les også:
- [05.08.2008] Nettgiganter i felles front i diktaturer
- [20.06.2008] Intels skole-PC får grensesnittet til OLPC
- [20.06.2008] Verre nettsensur i Kina
- [08.05.2008] Vil ikke utelukke websensur under OL
- [30.01.2008] Yahoo ser for seg et vanskelig år «i motvind»
- [04.01.2008] Bare Staten får legge video på nett
- [19.11.2007] Vanskelig for sensurister på Internett-forumet
- [28.08.2007] Menneskerettssak pinlig for Yahoo
Inntil for noen dager siden, benektet Yahoo at de kunne ha handlet annerledes, gitt at utenlandske selskaper som opererer i Kina må underkaste seg landets lovgivning, også den som handler om nettsensur og overgivelse av elektroniske spor.
I forrige uke ble Yahoo utsatt for knallhard kritikk fra medlemmer av den amerikanske kongressen. Formannen i utenrikskomiteen i Representantenes hus, Tom Lantos sa at mens Yahoo er «giganter fra et teknologisk og finansielt synspunkt», så er de «pygmeer fra et moralsk synspunkt».
Shi ble fengslet for å ha lekket statlige hemmeligheter til utlendinger. Bevismaterialet var e-post med notater om hvordan myndighetene sensurerer medier. E-posten ble overlevert myndighetene fra Yahoo.
Wang ble arrestert i 2002 for sine politiske ytringer i online-artikler og i e-postmeldinger. Også i hans tilfelle ble bevismateriale gitt av Yahoo.
Familiene til de to greide å anlegge sak mot Yahoo i USA i april. Høringen i den amerikanske kongressen ser ut til å ha bidratt til å framskynde et forlik.
Nøyaktig hva forliket går ut på, er ikke offentliggjort. Det som er kjent, er at Yahoo dekker familienes advokatutgifter, og at de vil fortsette å tilby familiene «finansiell, humanitær og juridisk støtte».
Yahoo har ikke gitt noen form for forsikring om at de vil reagere annerledes dersom tilsvarende saker skulle dukke opp i framtiden.
De har imidlertid satt opp et solid skalkeskjul i håp om å slippe unna videre kritikk. I 2005 kjøpte Yahoo 40 prosent av Alibaba.com, Kinas største e-handelssted. Siden har Alibaba.com drevet alle Yahoos tjenester i Kina. Yahoo hevder at dette gjør det umulig for dem å legge seg opp i hvordan Alibaba skulle forholde seg til eventuelle krav fra myndighetene om overlevering av bevismateriale.
Professor Peter Navarro ved University of California, Irvine, sier til Associated Press at den amerikanske kongressen har tydeligvis ennå ikke oppdaget at også selskaper som Cisco, Google og Microsoft har krysset den samme etiske linjen som Yahoo for å holde på sine engasjement i Kina.
For å få disse selskapene til å endre praksis, kreves det en mer helhetlig gjennomgang av hele forholdet mellom Kina og USA, mener Navarro.
På den pågående årsmøte i FN-organet Internet Governance Forum, presser blant annet Amnesty International for at det internasjonale samfunn må markere seg klart mot regimer som prøver å undertrykke ytringsfriheten på nettet.