FORBRUKERTEKNOLOGI

Yahoo stenger DRM-støtten

Nå blir musikk kjøpt i selskapets nettbutikk verdiløs. Kundene anbefales å brenne innholdet på cd-er.

28. juli 2008 - 08:44

Musikkfiler som er lovlig kjøpt på nettet har ofte kopilås, også kalt DRM eller «digital rights management».

Teknologien er utviklet blant annet for å forhindre piratkopiering av opphavsbeskyttet materiale, men kritikere mener teknikken er mer forbrukerfiendtlig enn egnet til å stagge piratene.

Dersom en utsteder velger å avslutte støtten for mottak av DRM-lisensnøkler, så er det ikke lenger mulig å flytte slike kopibeskyttede musikkfiler over til for eksempel en ny eller reinstallert datamaskin.

Det er bare litt over en måned siden Microsoft utsatte stengningen av selskapets DRM-servere.

Massive protester blant kundene av den amerikanske utgaven av MSN Music tvang Microsoft til å endre planene om å stenge mulighetene for såkalt reautorisering av lovlig kjøpte musikkfiler.

    Les også:

Nå har Yahoo bestemt seg for å skru igjen krana på sin tjeneste. Etter 30. september i år blir det ikke lenger mulig å bekrefte at musikk kjøpt i deres «Unlimited Music Store» er gyldig dersom de flyttes til ny pc eller ved bytte av operativsystem.

Yahoo anbefaler kunder å brenne musikken som er kjøpt i deres nettbutikk på cd-er, dersom de fortsatt ønsker tilgang til musikken fremover.

De som har kjøpt en stor musikksamling må ta kostnaden for tomme cd-plater og tiden det tar å legge alt sammen over på datamaskinen igjen, skriver Corynne McSherry i personvernorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF).

Yahoo kunngjorde i februar at Unlimited Music Store skulle stenges. Det skjedde etter selskapet startet et samarbeid med tjenesten Rhapsody fra Real Networks. Sistnevnte begynte å selge musikk uten DRM for en måned siden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

EFF har i flere år advart mot hva som skjer dersom en virksomhet velger å avslutte støtten for autentisering av musikk med kopilås.

Nå krever personvernorganisasjonen at Yahoo enten betaler tilbake det kundene har gitt for musikken, eller at de tilbyr kundene erstatningsfiler uten DRM.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.