RESULTATERFINANS

- Yahoo veiver det hvite flagget

Google-avtalen stemples som en strategisk blunder av historiske dimensjoner.

16. juni 2008 - 12:53

I løpet av fredag fikk flere analytikere summet seg til å sammenfatte sine synspunkter på det som skjedde torsdag mellom Microsoft, Yahoo og Google: Microsoft understreket at enhver mulighet for at de skulle kjøpe hele Yahoo var forbi, Yahoo avviste Microsofts tilbud om å investere 9 milliarder dollar i Yahoos søkemotor, og Yahoo kunngjorde en avtale med Google som innebærer at Google levere søkeannonser til noen av Yahoos tjenester i USA og Canada, fra en gang i september slik at myndighetene for tid på seg til å vurdere hvorvidt avtalen strider mot antitrustlovene.

Se artikkelen: Yahoo valgte annonseavtale med Google.

Analytikerne er ikke videre imponert over Yahoo-ledelsens kløkt, nærmere bestemt toppsjef Jerry Yang, nestkommanderende Susen Decker og styreformann Roy Bostock.

Den som går lengst i sin kritikk er Jeetil Patel i Deutsche Bank. Han ser på Yahoos avtale med Google som «kanskje en av de verste strategiske manøvrene vi har sett i nettbransjen.»

Patel mener at Yahoo i praksis innrømmer at de ikke på egen hånd kan gi sine kunder et hensiktsmessig tilbud.

– Det er i praksis et signal om at Yahoo ikke lenger er konkurransedyktig i markedet for betalte søk. Det er et signal til annonsører og mediebyråer om at de kan nøye seg med å arbeide med Google for å kjøpe annonser på Yahoo på lang sikt. Når alt kommer til alt, skjønner vi ikke denne avtalen, og vi venter at Yahoo-aksjen vil tape på grunn av avtalens strategiske implikasjoner.

Yahoo veiver det hvite flagget, mener Patel. Hvorfor bli kunde hos Yahoo, når du kan være kunde hos Google og likevel sørge for at annonsene dine også dukker opp på Yahoo?

– Det er i praksis et signal om at Yahoo ikke lenger er konkurransedyktig i markedet for betalte søk. William Morrison i ThinkPanmure er langt på vei enig. Hans notat bærer tittelen Giving Away the Store, altså at Yahoo gir bort forretningen til Google.

Morrison mener at Google vil få så stor tilgang til å analysere trafikken på Yahoo at de vil lære seg enda mer om sammenhengen mellom søk og annonsering, og følgelig i enda større grad undergrave Yahoos evne til å konkurrere. Google vil kunne bruke sin nye innsikt til å trekke til seg stadig flere av kundene som fortsatt bruker Yahoo.

Analytiker Derek Brown i Cantor Fitzgerald skriver at Google-avtalen peker i en annen retning enn strategien kunngjort av Jerry Yang da han tok over som Yahoo-sjef for Terry Sernel i fjor.

– Dette reiser svært viktige spørsmål om den langsikte visjonen for Yahoo og deres plass i bransjen, skriver Brown.

Analytiker Jeffrey Lindsay i Sanford Bernstein mener avtalen med Google gjør Yahoos begrunnelse for ikke å inngå en søkeallianse med Microsoft lite troverdig: Yahoo avviser en søkeallianse med Microsoft fordi søketjenestene og søketeknologien er kritisk for deres forretning, og så går de hen og gir opp den samme teknologien og tjenestene til Google.

Lindsay har regnet ut at Google-avtalen har en verdi for Yahoos aksjonærer, men på bare 3 dollar per aksje. Det er altså ingen mulighet for at den alene vil kunne heve Yahoos aksjekurs opp til det Microsoft var villig til å gi fram til 3. mai. Microsoft bød 33 dollar per aksje, på et tidspunkt da markedskursen var 26 dollar. Fredag endte kursen på 23,45 dollar.

Jerry Yangs svik mot Yahoos aksjonærer var temaet for finanskommentator Joe Nocera i New York Times lørdag.

Nocera peker på at Yang ble selv milliardær ved introdusere Yahoo på børsen. Nå har han brutt hovedregelen som gjelder for styremedlemmer i børsnoterte selskaper: Å sørge for aksjonærenes beste. I stedet lar han gamle holdninger regjere. Yang vil ikke at hans baby, Yahoo, skal falle i klørne på «erkefienden» Microsoft.

Ifølge Nocera tok Microsofts toppsjef Steve Ballmer kontakt med Yahoo i all hemmelighet for halvannet år siden, og bød 41,50 dollar for hver aksje i selskapet. Daværende toppsjef Terry Semel avslo tilbudet, i strid med råd fra «junk bond»-kongen Michael Milken som mente Yahoo aldri noen gang ville oppleve at aksjen nådde en tilsvarende kurs. Yahoo benekter i dag at Ballmer skal ha kommet med et slikt tilbud.

- Jeg vil tippe at dine dager som Yahoo-sjef er talte – Jerry, du er milliardær fordi folk over hele verden kjøpte aksjene dine, og hadde tillit til at du ville handle riktig. Det er forpliktelsen du tar på deg når du noterer selskapet ditt på børsen: Du blir virkelig rik, men til gjengjeld har du et ansvar for å gjøre alt du kan for å sikre aksjonærene en fortjeneste på det de har investert. Det spiller ingen rolle at du vil foretrekke at Yahoo forble uavhengig, eller at du ikke hæler Microsoft. Følelsene dine skal ikke komme i veien for din plikt som leder. En overtakelse av Microsoft var ditt siste og beste håp om å kunne belønne dine hardt prøvede aksjonærer. Nå er den anledningen forbi… Jeg vil tippe at dine dager som Yahoo-sjef er talte, skriver Nocera.

Carl Icahn, Yahoo-aksjonæren som har ivret mest for å avsette Yang, og som har klargjort alternative kandidater til hele styret, ventet til i dag med å kommentere Yahoos avtale med Google.

– Jeg er fortsatt svært skuffet over ledelsen i Yahoo, men Google-avtalen kan ha sine positive sider, og det kan virke som om den er bedre enn den alternative avtalen som Microsoft ville inngå, sa Icahn til nyhetsbyrået Reuters.

Icahn har sagt at hans primære mål har vært å få Microsoft til å kjøpe hele Yahoo. Han ville ikke kommentere hvorvidt han fortsatt ville kjempe for det målet, og han ville heller ikke si noe om hvorvidt han fortsatt vil prøve å kaste styret. Icahns dilemma er at avtalen mellom Yahoo og Google er formulert slik at dersom styret endres, vil Google kunne trekke seg fra avtalen.

Microsoft har på sin side erklært at de vil sørge for at Yahoo-Google-avtalen blir gransket for mulig brudd på antitrustlovene. Imens går de nye veier for å styrke sin nettforretning. De har allerede inngått en avtale med HP som innebærer at deres søketjeneste installeres som standard på alle HP-pc-er til forbrukermarkedet i USA fra 2009, og kan tenkes å inngå en tilsvarende avtale med Dell. I dag er det Yahoo som har HP-avtalen og Google som har Dell-avtalen. Også Dell-avtalen med Google utløper i 2009.

    Les også:

Fiona Skansen ved institutt for privatrett, UiO og Kristian Foss, advokat i Bull.
Les også

Tror du IT-leverandøren din vil redde deg? Tro igjen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.