Påbudet om hjemmekontor er ikke lenger forholdsmessig og må oppheves, krever arbeidstakerorganisasjonen YS. De får støtte av arbeidsgiverorganisasjonen Virke.
– Slik koronapandemien nå står, er det nasjonale påbudet om hjemmekontor for inngripende. Isolasjon i måned etter måned gir en enorm belastning både for arbeidstakerne, arbeidsgiverne og storsamfunnet, sier YS-leder Erik Kollerud.
Påbudet om hjemmekontor har vært viktig for å begrense smitten og få bukt med pandemien, mener han.
– Omikronvarianten har imidlertid vist seg å gi mindre sykdom. Få er innlagt på sykehus for behandling på grunn av covid, sier YS-lederen.
Lokale myndigheter eller den enkelte virksomhet bør selv vurdere behovet for hjemmekontor.
Tekna vil følge myndighetenes råd
Også handelsorganisasjonen Virke mener det nå er på tide med lokale tilpasninger.
– Det er tross alt forskjell på Orkanger og Oslo. Hjemmekontor er ikke et lite inngripende tiltak, verken for de ansatte det gjelder eller for virksomhetene som blir berørt av konsekvensene av mindre mobilitet, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen.
Tekna går ikke like hardt ut mot hjemmekontor.
– Tekna følger myndighetenes råd her og forventer at disse er forholdsmessige, sier kommunikasjonsrådgiver i Tekna Mona Raa Ravndal.
– Tiltakene vurderes fortløpende
Regjeringen vurderer fortløpende tiltaksnivået, sier statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.
– Vi har varslet at vi ser på alle tiltak på nytt i starten av februar og gjør en helhetsvurdering. Dette gjelder selvsagt også hjemmekontor. Når det kommer endringer, vil dette kommuniseres ut på vanlig vis, sier Bjørkholt.