Zend Technologies annonserte allerede i oktober 2005 at det ville komme med et eget rammeverk til skriptspråket PHP, som selskapet står bak. Den første testutgaven av rammeverket kom i april 2006.
Selv om Zend står bak utviklingen av PHP og det nye Zend Framework, er begge deler basert på åpen kildekode og har mange frivillige bidragsytere, både individuelle utviklere og utviklere sponset av selskapet som Google og IBM.
I dag lanserte Zend versjon 1.0.0 av Zend Framework for PHP 5.0. Målet med rammeverket er å tilby et åpen kildekode-basert rammeverk med høy kvalitet, beregnet for utvikling av webapplikasjoner og webtjenester.
Ifølge Andi Gutmans, assisterende teknisk sjef og medgründer av Zend, skal rammeverket være egnet til både små nettsteder, som personlige blogger, til bedrifters integrerte e-handelssystemer.
Rammeverket er basert på en "ved behov"-arkitektur som gjør at brukerne kan ta i bruk de delene av rammeverket som deres applikasjoner behøver, uten at all annen funksjonalitet også låses til Zend Framework.
Rammeverket er som så mange basert på en MVC-arkitektur (Model-View-Controller) som blant skiller forretningslogikken fra designet av brukergrensesnittet. Rammeverket skal gjøre Ajax-programmering enklere gjennom støtte for JSON (JavaScript Object Notation),
På databasesiden støtter Zend Framework en rekke vanlige databasesystemer gjennom et database-uavhengig, objektorientert grensesnitt. Dette inkluderer IBM DB2, MySQL, Oracle, Microsoft SQL Server, PostgreSQL og SQLite.
Det nye rammeverket skal gjøre det enklere å lage avanserte løsninger for nettsteder som publiserer på flere språk. Dessuten inkluderer det PHP-klasser for å publisere og bruke webservices og feeder. Blant annet støttes Atom, RSS, XML-RPC, og API-er fra leverandører som Google, Amazon, Yahoo! og StrikeIron.
I tillegg inkluderer rammeverket en rekke grunnleggende klasser for vanlige oppgaver som håndtering av e-post, arbeidsøkter, autentisering, logging, caching og filtrering av inndata.
Zend Framework er tilgjengelig på dette nettstedet.