TELEKOM

ZTE straffes for ulovlig IT-eksport til Iran

Vedtar en klekkelig milliardbot etter å ha løyet både til egne representanter og USAs etterforskere.

Arkivfoto fra ZTE Corporations lokaler i teknologibyen Shenzhen i Sør-Kina.
Arkivfoto fra ZTE Corporations lokaler i teknologibyen Shenzhen i Sør-Kina. Bilde: Bobby Yip, Reuters
8. mars 2017 - 11:43

Det kinesiske selskapet erklærer seg skyldig i å ha solgt teknologi til Iran i strid med amerikansk lov.

Straffen skjerpes ved at brudd på eksportrestriksjoner har skjedd systematisk, samt at selskapet har løyet både til etterforskere og egne representanter.

ZTE Corporation innrømmer skyld og vedtar en bot på 7,5 milliarder kroner, som ved ytterligere brudd vil øke til 10,1 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Sjokkerende nok fortsatte de etter å ha blitt oppdaget

Det er avtalt et forlik som USAs justisdepartement gjorde kjent i en pressemelding tirsdag.

– ZTE har ikke bare brutt våre eksportlover, men når de først ble tatt for det, så sjokkerende nok gjenopptok de ulovlige forsendelser til Iran underveis i etterforskningen vår. ZTE har brukt mye krefter på å pønske ut omfattende ordninger for å skjule sin ulovlige oppførsel, inkludert å lyve for sine egne advokater, sier statsadvokat John R. Parker.

Saken har vært etterforsket siden 2012, da det ble kjent at selskapet hadde solgt utstyr brukt til å overvåke iranske borgere. Leveransene omfattet varer fra blant annet Microsoft, HP, Cisco, Dell, Juniper og Cisco.

– ZTE erkjenner feilene selskapet har gjort, tar ansvar for dem, og vi forplikter oss til fortsatt positiv endring, sier konsernsjef og styreleder Zhao Xianming i en kunngjøring fra selskapet.

Bakgrunn: Cisco kutter alle bånd til ZTE

Ifølge forliksavtalen som er avhengig av godkjenning i en føderal domstol, skal ZTE også bli underlagt en prøvetid på tre år. En uavhengig instans skal i denne perioden følge nøye med på at selskapet ikke gjøre seg skyld i ytterligere brudd på eksportrestriksjonene, heter det.

Iran er det eneste landet som konkret nevnes i kunngjøringen, som eksempel på fiendtlige regimer som ZTE skal ha forsynt med amerikansk teknologi.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal USAs justismyndigheter også ha etterforsket 283 tilfeller av teknologieksport fra ZTE til Nord-Korea, uten at de nevnes i meldingen om forlik.

ZTE sliter fra tidligere med en dyp mistro fra amerikanske myndigheter, som har anklaget selskapets produkter for å kunne true nasjonal sikkerhet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.