Saken er oppdatert med kommentar fra norgessjefen i Facebook.
Facebook tilbyr sine amerikanske ansatte opptil 4 måneders foreldrepermisjon. Gründer og toppsjef Mark Zuckberg røpet fredag at han planlegger å ta ut halvparten av dette. Tilbake i juli kunngjorde Zuckerberg at han og kona venter sitt første barn, en datter.
– Dette er et svært personlig valg, og jeg har besluttet å ta to måneder foreldrepermisjon, skriver Zuckerberg, som leder et børsnotert selskapet med drøyt 10.000 ansatte og en markedsverdi på over 300 milliarder dollar.
Frynsegoder
Betalt fødselspermisjon er et utslag av frynsegoder som teknologibedrifter i Silicon Valley tilbyr for å lokke til seg ansatte. Gratis lunsj og barnehage er heller ikke uvanlig.
Førstnevnte er noe verken mor eller far har krav på i USA, i motsetning til for eksempel i Norge der det er romslige offentlige ordninger for fødselspermisjon, med fedrekvoter inkludert.
Ellers nyter også norske Facebook-ansatte godt av ordninger som går lenger enn dette.
– I Norge har vi jo en statlig ordning som er bedre, men vi får også noen uker ekstra betalt permisjon av Facebook i forbindelse med fødsel (uavhengig av kjønn), skriver norgessjef Rune Paulseth i Facebook i en kommentar til digi.no.
De fire nevnte månedene er for land som ikke har fedrekvote eller barselperm overhodet.
– Jeg synes det er helt konge at han tar pappaperm. Han går foran med et veldig godt eksempel, mener Paulseth, som tror slike frynsegoder både er med på å tiltrekke flinke folk, men også beholde dem i bedriften.
Microsoft utvidet nylig sin ordning fra 12 til 18 uker betalt foreldrepermisjon, mens Netflix tilbyr ferske foreldre opptil ett års permisjon. Vordende fedre som jobber i Google kan se frem til 12 ukers pappapermisjon. Adobe tilbyr 16 ukers betalt foreldrepermisjon, mens ferske mødre får ytterligere 10 uker. IBM har tilsvarende, dog noe kortere ordninger. Dette er bare noen eksempler.
I fjor høst skrev digi.no om et relativt nytt fenomen, der selskaper som blant annet Apple og Facebook betaler sine kvinnelige ansatte opptil 20.000 dollar for å dekke kostnadene ved å fryse ned eggene sine, tilsynelatende for å oppmuntre dem om å vente med barn.
Les saken: Lar IT-kvinner fryse ned egg