Apple ilagt milliardbot i Frankrike
Frankrikes konkurransetilsyn har ilagt Iphone-produsent Apple en bot på 150 millioner euro, tilsvarende 1,7 milliarder kroner.
Tilsynet mener at selskapet har brutt konkurransereglene og misbrukt sin dominerende stilling når det gjelder distribuering av apper for operativsystemet iOS. Boten gjelder perioden mellom april 2021 og juli 2023.
Den ble kunngjort mandag etter at franske myndigheter har etterforsket hvordan Apple henter inn brukerdata, og hvordan selskapet håndterer annonsører og eksterne app-produsenter.
Granskes i flere land
Franske myndigheter har blant annet konkludert med at selskapet har tvunget eksterne app-produsenter til å bruke unødvendig kompliserte metoder for å nå brukerne.
Søkelyset har vært spesielt rettet mot måten programvaren App Tracking Transparency (ATT) fungerer på, som kritikere mener favoriserer Apples egne annonsetjenester, men som gjør det vanskeligere for konkurrenter å kunne rette målrettet markedsføring mot brukerne.
Konkurransetilsynene i Tyskland, Italia, Romania og Polen har innledet lignende granskninger.
Godkjenningsvinduer
Programvaren sørger for at brukere av Iphone og Ipad blir bedt om å godkjenne datasporing før data samles inn. Dette er ikke problematisk i seg selv, det er måten programvaren fungerer på, som ifølge tilsynet ikke er proporsjonal sett i forhold til selskapets uttalte mål om å beskytte brukerdata.
Apple understreker på sin side at ATT gir brukerne mer kontroll over personopplysninger ved hjelp av det selskapet mener er en «påbudt, klar og lett forståelig påminnelse om én ting: sporing».
– Denne påminnelsen er lik for alle utviklere, inkludert Apple, og den har fått sterk støtte fra forbrukere, personvernforkjempere og datatilsyn over hele verden, skriver Apple i en uttalelse mandag.
Skuffet
Selskapet uttrykker skuffelse over avgjørelsen, men påpeker samtidig at det franske konkurransetilsynet ikke har krevd noen konkrete endringer av ATT.
Tilsynet mener på sin side at systemet har ført til en økning i antall samtykkevinduer, noe som har gjort det uforholdsmessig vanskelig for brukere av eksternt utviklede apper å navigere i Apples operativsystem.
Tilsynet stiller også spørsmål ved systemets nøytralitet og påpeker at det straffer de minste publisistene, som i stor grad er avhengige av innsamling av brukerdata for å finansiere virksomheten sin.
Trump varsler 32 prosent toll på varer fra teknologikjempen Taiwan
USA innfører 32 prosent toll på varer fra Taiwan, sier president Donald Trump.
Taiwan er verdens ledende produsent av databrikker. Taiwanske TSMC er verdens største databrikkeprodusent og underleverandør til blant annet Apple og Nvidia.
New York Times: Amazon har lagt inn bud på Tiktok
Amazon har lagt inn bud på videoplattformen Tiktok, opplyser tre kilder med kjennskap til saken til New York Times.
Det skjer noen dager før Tiktoks frist for å selge unna den amerikanske delen av virksomheten for å unngå forbud. Kildene opplyser til New York Times at folk som har vært involvert i samtalene, ikke synes å ta Amazons tilbud på alvor.
Tiktoks morselskap Bytedance fikk opprinnelig frist til 19. januar med å selge videotjenesten. Men på sin første dag av presidentperioden undertegnet Donald Trump en ordre som utsetter forbudet mot den kinesisk-eide videoplattformen i 75 dager.
Trump har tidligere sagt at han ønsker at USA skal ha en eierandel i Tiktok. Bakteppet for det mulige forbudet er påstander om at kinesiske myndigheter kan benytte Tiktok som et redskap for å spionere, noe Bytedance har avvist.
Strengere sikkerhetskrav for smartklokker og robotstøvsugere fra august
Nye EU-krav gjør at elektriske duppedingser som kan kobles opp til internett, må bli enda sikrere. Kravene gjelder produkter som lages etter 1. august.
– De nye cybersikkerhetskravene er blant annet knyttet til nye krav om autentisering, oppdatert programvare og brukerdokumentasjon, for å nevne noe, sier direktør Espen Slette for spektrumsavdelingen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
Eksempler på produkter som omfattes av de nye kravene, er smartklokker, robotstøvsugere, babycall, smarthussystemer, røykvarslere, men også automatiske bomsystemer, ladesystemer for elbil, radarer og annet utstyr som kan kommunisere enten over internett eller trådløst.
Nkom har ansvaret med å føre tilsyn med elektronisk utstyr i Norge. De nye kravene gjelder utstyr som produseres fra 1. august. Men varer som er lagerført før denne datoen, kan fortsatt selges i butikkene.
– Det er lurt å stille spørsmål om hvor sikre produktene de vurderer å kjøpe er. Kjøper man utstyr fra utlandet over internett er det større sannsynlighet for at produktene ikke oppfyller kravene, sier Slette.
Telenor-sjefen mener det er for mange aktører i Norden
Telenor-sjef Benedicte Schilbred Fasmer har en voksende krigskasse og venter en bølge av sammenslåinger. – Det skal vi ta del i, sier hun.
Det er snart fire måneder siden Benedicte Schilbred Fasmer hadde første dag som konsernsjef i Telenor. Hun har allerede reist gjennom flere av Telenor-landene i Asia, men nå er det nærområdene som står for tur. – Det er for mange aktører i Norden i dag, sier hun til DN.no.
Telenor-sjefen har dermed gjort det til et av hovedmålene å vokse i hjemmemarkedene i Norge og Norden. Hun mener Telenor må få fotfeste som én av de to største teleaktørene i Norden – også i hvert enkelt av nabolandene.
Lyse bygde bare 104 nye basestasjoner i 2024
Årsrapporten for 2024 viser at Lyse Tele bygde 104 nye basestasjoner i 2024. For å nå målet om et ferdig utbygd mobilnett med 6500 basestasjoner innen 2027, må takten øke betydelig, skriver Telecom Revy.
I rapporten skriver Lyse at de i 2025 og 2026 vil fortsette utbyggingen av landsdekkende mobilnett i henhold til vedtatte planer. I årsrapportene sine har Lyse meldt om antallet basestasjoner de har i mobilnettet. I 2022 hadde de 3303, i 2023 var det 3365 og i 2024 hadde de nådd 3469 basestasjoner.
Brukerrekord for Open AI
Når selskapet bak Chat GPT, Open AI lansert en ny og mer avansert bildegenerator integrert inn i GPT-4o-modellen, kastet brukerne seg over den. Det merket selskapet godt.
− Våre grafikkprosessorer smelter, kommenterte Open AI-sjef Sam Altman på X forrige uke.
Den populære funksjonaliteten har gitt brukerrekord for Chat GPT, med et gjennomsnitt på 150 millioner aktive bruker i uka i år. Det melder Reuters, som viser til Similarweb.
Selskapet satte også rekord for to år siden, da de første gang lanserte Chat GPT til allment bruk, med én million brukere på fem dager. I et innlegg på X mandag, forteller Altman at de har fått en million nye brukere bare på den siste timen.
Avis: Trump-rådgiver brukte Gmail til dokumenter og møteplaner
USAs sikkerhetsrådgiver Mike Waltz får igjen oppmerksomhet for sin kommunikasjon. Ifølge Washington Post har han brukt Gmail i jobbsammenheng.
Avisen skriver at Waltz har fått tilsendt sin møteplan og andre arbeidsdokumenter på Googles eposttjeneste.
Det hvite hus bekrefter at Waltz har mottatt eposter og kalenderinvitasjoner fra gamle kontakter på sin Gmail-konto. Disse ble videresendt til offisielle regjeringskontoer, heter det.
Ifølge Brian Hughes, talsperson for det nasjonale sikkerhetsrådet, har Waltz aldri sendt hemmelig materiale via sin private epostkonto eller andre usikrede plattformer.
Ifølge avisen har også en av Waltz' medarbeidere brukt Gmail til å diskutere våpensystemer og militære posisjoner, men ettersom avisen ikke har delt opplysninger om den aktuelle medarbeideren, kunne ikke talspersonen uttale seg om dette.
Nylig ble det kjent at Waltz la til en amerikansk journalist i en chat på meldingstjenesten Signal da en rekke amerikanske sikkerhetstopper diskuterte angrepsplaner mot Jemen.
Trump samler topper til møte om Tiktok onsdag
USAs president Donald Trump skal vurdere et endelig forslag knyttet til videoappen Tiktok onsdag, ifølge nyhetskanalen CBS.
Trumps vurdering av forslaget skjer noen dager før fristen 5. april, da videoappens eier ByteDance må ha funnet en ikke-kinesisk kjøper eller risikere å bli forbudt i USA.
Det skal skje under et møte i Det hvite hus med Trump og visepresident J.D. Vance, handelsminister Howard Lutnick, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Walz og etterretningsdirektør Tulsi Gabbard. Kilder opplyste dette til CBS News.
Senere bekreftet en tjenesteperson i Det hvite hus ifølge nyhetsbyrået Reuters at sentrale ministere samt visepresidenten ventes å møte Trump onsdag for å snakke om potensielle Tiktok-investorer – og videoappens skjebne.
Forslaget går ut ifra det CBS kjenner til på at en rekke potensielle investorer kjøper seg inn i appen.
Nobelprisvinnere anklager Meta for tyveri
Flere kjente britiske forfattere, blant dem de to nobelprisvinnerne Kazuo Ishiguro og Richard Osman, anklager Meta for å ha stjålet deres tekster.
– Jeg er krimforfatter, jeg kjenner igjen et tyveri når jeg ser det, sier Val McDermid til The Guardian.
Ifølge forfatterne har Meta stjålet tekstene deres som et ledd i utviklingen av sin egen satsing på kunstig intelligens (KI).
Nå har de britiske forfatterne skrevet et åpent brev til den britiske regjeringen og bedt dem om å stille Meta til ansvar for brudd på opphavsretten.
– Det finnes en langvarig avtaleforpliktelse om at tredjeparter som bruker en forfatters verk, skal kompensere oss, sier McDermid.
Metas sjef Mark Zuckerberg anklages for å ha latt selskapet benytte et ukjent skyggebibliotek, kjent som Libgen, som inneholder over 7,5 millioner bøker.
Det amerikanske tidsskriftet The Atlantic publisert nylig en søkbar database med titlene i Libgen, og forfattere kan dermed se om deres bøker uten tillatelse er benyttet for å trene opp Metas KI-modeller.
En talsperson for Meta sier til The Guardian at selskapet nå er i ferd med å utvikle «banebrytende åpne kildekode-modeller for generativ KI som vil resultere i utrolig innovasjon, produktivitet og kreativitet for enkeltpersoner og selskaper».
Ny tjeneste vil «fikse gata» i nærmiljøet
Fiks Gata er en ny tjeneste som lar innbyggere enkelt rapportere hull i veien, forsøpling og andre problemer i det offentlige rom.
Dette er ikke en gjenopplivning av Fiks Gata Mi, som ble lagt ned i 2024, men en helt ny løsning bygget med moderne teknologi, opplyser initiativtaker Christer Gundersen til Digi.
Han har stått for det meste av utviklingen selv, med hjelp fra venner og kjente.
Tjenesten bruker åpne data fra Kartverket, Statens vegvesen og Yr.no, og sørger for at meldinger automatisk sendes til riktig instans – enten det er kommunen, fylkeskommunen eller Vegvesenet.
– Innbyggerne slipper å finne ut hvem som har ansvaret. Det gjør Fiks Gata for dem, sier Gundersen.
Kort tid etter lansering har det kommet inn meldinger fra blant annet Lillehammer, Hamar, Eidsvoll, Bremanger, Bergen og Oslo. Det viser at behovet for en enkel rapporteringstjeneste er stort, mener han.
Fiks Gata er tilgjengelig på fiksgata.no.