Bruker generativ KI til å levere teletjenester fortere
Nokia Bell Labs Consulting og den saudiarabiske teleoperatøren Stc Group har tatt i bruk generativ kunstig intelligens ( gen KI) for å strømlinjeforme leveranser til kundene.
Selskapene forteller i en pressemelding at de har testet generativ kunstig intelligens for å erstatte komplekse prosesser når mange systemer skal konfigureres for å levere nye tjenester til kunder. Ifølge reklamen skal KI her bidra til å håndtere leveranser på tvers av utstyr og teknologier fra ulike leverandører. Resultatet er at de sparer tid og penger, i tillegg til å øke konkurransekraften med raskere introduksjon av nye tjenester.
Vedlikehold gjør det umulig å logge inn på DNBs nettbank i en halvtime
I en halvtime onsdag kveld blir det umulig å logge seg inn på DNBs nettbank, mobilbanken eller spare-appen. Årsaken er vedlikehold.
Vedlikeholdet av DNBs plattformer startet klokka 19.30.
– Derfor vil det fra 19.30 og i en tidsperiode på estimert en halvtime ikke være mulig å logge inn i nettbanken, mobilbanken eller spare-appen. Kortbetalinger skal fungere som normalt under vedlikeholdet, sier kommunikasjonsrådgiver Terje-André Kvinlaug i DNB til NTB.
Han forteller at også barnekortene (Intro) kan oppleve noe ustabilitet i perioden, mens Vipps ikke påvirkes dersom man vippser fra kort og ikke fra konto.
USAs høyesterett skal ta stilling til Tiktok-anke
Høyesterett i USA skal i neste måned ta stilling til Tiktoks krav om å stanse en lov som krever at kinesiske ByteDance selger seg ut av selskapet.
En amerikansk ankedomstol avviste i forrige uke et hastekrav fra Tiktok om midlertidig å stanse en lov som krever at morselskapet ByteDance selger seg ut av videoappen innen 19. januar.
Dersom kravet ikke blir etterlevd, risikerer Tiktok å bli forbudt i USA.
Tiktok og ByteDance leverte mandag en hasteanmodning der de ba om tid til å legge fram sin sak for høyesterett.
10. januar skal høyesterett høre partenes argumentasjon i saken, men det er uklart når en kjennelse kan ventes.
Phishing-kampanje utnytter Google-tjenester
Check Point Software advarer nå om en ny phishingkampanje som er rettet mot brukere av Google-tjenestene Calendar og Drawings. I kampanjen sender svindlerne ut e-post som er ut som kalenderinvitasjoner fra en kjent person, sendt via Google Calendar. Dette kan ifølge Check Point øke muligheten for at mottaker klikker på vedlegg eller ondsinnede lenker til Google Forms. Målet skal være å få tilgang til person- eller virksomhetsopplysninger.
Etter hvert som angrepene har blitt kjent og flagget av sikkerhetsløsninger, skal svindlerne ha tilpasset angrepene for funksjoner i Google Drawings.
Barn bruker mindre tid på lek og lesing – mer på skjerm og organisert idrett
Barn bruker fritiden sin annerledes enn for 20 år siden. Mindre tid går til sosialt samvær, lek og lesing, mens mer går til sosiale medier og gaming.
Barn mellom 9 og 15 år bruker 25 timer i uken på TV, sosiale medier og gaming, ifølge nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
9-15-åringene bruker totalt 4 timer per dag på TV, gaming og sosiale medier. De bruker rundt halvannen time i sosiale medier, 1 time og 20 minutter til å se på TV og opp mot halvannen time til gaming hver dag.
Mens guttene spiller mest, bruker jentene mest tid i sosiale medier.
Mer organisert idrett
Barn bruker i snitt 7 timer og 19 minutter daglig på fritidsaktiviteter – nesten én time mer enn voksne, men mindre enn for 20 år siden, siden de nå bruker mer tid på personlige behov som søvn, stell og måltider.
I 2022 gikk mesteparten av fritiden til 9-15-åringene til TV-titting, sosialt samvær og lek. Tjue år senere hadde dette endret seg. I tillegg til sosialt samvær går nå mest av fritiden til aktiviteter knyttet til idretts- og friluftsliv og til å spille ulike former for dataspill.
Tidsbruken på idrett og friluftsliv har økt med over 2 timer i uken siden 2000. I 2022 brukte barn og unge i snitt 1 time og 15 minutter daglig på slike aktiviteter, en økning på nesten 20 minutter per dag sammenlignet med 2000. Denne typen aktiviteter er i stor grad organisert idrett, ifølge SSB.
Mindre sammen og mindre lesing
I 2022 var 9-15-åringene sammen med andre litt i overkant av en time i snitt per dag, 35 minutter mindre enn tjue år senere De bruker mer tid alene og bare sammen med familien sin.
Nedover går det også med lesingen. Mens nesten 40 prosent av 9-15-åringene oppga at de leste en gjennomsnittsdag i 2000, er denne andelen nå 13 prosent. Lesingen er i snitt 7 minutter i løpet av en dag for både jenter og gutter.
Når det gjelder såkalt frilek ute og inne, går dette også ned. I 2022 brukte norske barn daglig 36 minutter på dette, mens de brukte 52 minutter på frilek for 20 år siden.
Dette betyr nesten to timer mindre tid til lek i løpet av en uke enn i 2000. Det er også nedgang i tid brukt på kunstneriske aktiviteter som maling, tegning eller til å spille musikk og lignende.
Ny sjef for Telenor i Sverige
Jonas Edén er utnevnt til ny administrerende direktør i Telenor Sverige, skriver Telenor i en pressemelding tirsdag.
Edén er i dag leder for Telenor Sveriges bedriftsdivisjon (B2B), og går over til å lede Telenors svenske virksomhet fra 1. januar 2025.
Nåværende administrerende direktør Bjørn Ivar Moen, som kommer fra Norge, fratrer stillingen for å returnere til Norge.
Jonas Edén har jobbet i Telenor Sverige siden 2012 i ulike roller, inkludert teknologidirektør, leder for produkt og strategi innen B2B og nylig som leder for B2B. Han har vært medlem av Telenor Sveriges ledergruppe siden 2019.
Conscia inngår datasenteravtale med Green Mountain
Datasenterselskapet Green Mountain skriver i en pressemelding tirsdag at de har inngått et partnerskap med Conscia, en europeisk leverandør av cybersikkerhetstjenester og forretningskritisk IT-infrastruktur.
Samarbeidet innebærer levering av infrastruktur-tjenester (IaaS) fra Norge til Conscias nasjonale og globale kunder.
Som en del av avtalen vil Conscia etablere et dedikert datarom i Green Mountains datasenter på Rennesøy i Stavanger, som er bygget inne i et fjell.
– Sikkerhet var en avgjørende faktor i valget av Green Mountain. Selv om vi er eksperter på cybersikkerhet, er vi avhengige av en partner som kan levere samme nivå av fysisk sikkerhet i datasenteret. Her inne i fjellet er våre kunders data beskyttet mot selv de mest ekstreme scenariene, som naturkatastrofer eller sabotasje, sier regionleder i Conscia, Christian Bjelland i meldingen.
EU straffer Meta med ny milliardbot
Det irske datatilsynet, som er EUs ledende tilsyn overfor Meta, har gitt selskapet en ny kjempebot, bare en måned etter en annen bot på flere milliarder.
Boten beløper seg til 251 millioner euro, tilsvarende nesten 3 milliarder norske kroner.
Straffen mot Meta kommer etter en datalekkasje i 2018 som eksponerte tre millioner europeiske brukere og omtrent 29 millioner globalt for hackere.
Irlands datatilsyn er EUs spydspiss mot Meta ettersom selskapets regionale hovedkvarter ligger i Dublin.
Selskapet har uttalt at de vil anke avgjørelsen med begrunnelse i at de umiddelbart tok grep for å fikse problemet og «proaktivt informerte de berørte» i tillegg til datatilsynet.
Milliardboten kommer bare en drøy måned etter at EU-kommisjonen ga dem en bot på rundt 9,4 milliarder kroner for brudd på EUs konkurranseregler.
Kinashopping på topp i norske App Store i år
Svært mange nordmenn har lastet ned appen til den kinesiske nettbutikken Temu. Det opplyser Apple, som har publisert de norske topplistene for App Store i en pressemelding. Temu topper kategorien gratisapper foran BankID og Max (tidligere HBO).
De tre mest populære betalte appene er fjelltopp-appen PeakFinder, Kvitromat - Fuglesang ID og fokustimeren Forest: Focus on Productivity.
Topp tre gratisspill i norske App Store er Block Blast!, Last War: Survival og Brawl Starts, mens de mest kjøpte spillene er Minecraft: Play with friends, Baloons TD 6 og Geometry Dash.
Nkom-rapport om utfall av nødnummer blir ikke klar i år
Nasjonal Kommunikasjonsmyndighets (Nkom) tilsynsrapport om hendelsene hos Telenor som rammet nødnummertjenestene i høst, blir først klar på nyåret. Dette opplyser Nkom i en pressemelding. Opprinnelig hadde Nkom planlagt å publisere hovedfunn og foreløpig konklusjon før jul.
– Vi forstår at mange har behov for å få svar på hvorfor dette har skjedd og hva konsekvensene blir for Telenor, og vi kan forsikre om at vi jobber så effektivt og grundig som mulig. Tilsynet omfatter flere alvorlige hendelser, og det har blitt nødvendig å utvide tilsynsarbeidet flere ganger. Det er også grunnen til at arbeidet tar noe lengre tid før vi kan offentliggjøre våre hovedfunn og foreløpige konklusjoner, sier sikkerhetsdirektør i Nkom, Svein Sundfør Scheie, i pressemeldingen.
Nkom utsetter tildelingen av frekvenser i 26 GHz-båndet
Nkom varslet i vår at de planla å dele ut frekvenser i 26 GHz-båndet i løpet av høsten 2024. Nå er det klart at det ikke blir noen tildelinger før et stykke ut i 2025.
Nkom skriver i en melding at de skyver tildelingen til neste år fordi de trenger tid til ytterligere behandling av det foreslåtte rammeverket for tildelingen.
Digi får opplyst fra Nkom at det vil komme mer informasjon om tildelingen i løpet av første kvartal 2025.
Nkom planlegger også å tildele frekvenser i 1500 MHz-båndet, og skal sende det overordnede rammeverket for denne tildelingen ut på høring i løpet av første halvdel neste år.
Dersom det viser seg at det er større etterspørsel etter 26GHz-frekvensene enn det er frekvenser å dele ut, vil det arrangeres en auksjon over frekvensene samtidig som frekvensene i 1500 MHz-frekvensene deles ut.
I så fall vil 26 GHz-frekvensene neppe deles ut før en gang etter sommerferien 2025, men Digi får opplyst fra Nkom at de ikke har noen indikasjoner på at det vil bli slik overskuddsetterspørsel.
Frekvensene i både 1500 MHz- og 26 GHz-båndet skal brukes til utrullingen av 5G-nett og -tjenester i Norge.