Cegal kjøper skotsk teknologiselskap
Cegal har kjøpt GSES Ltd, et skotsk et teknologiselskap som tilbyr tjenester og programvare innen telling og administrering av hydrokarboner. Det skriver Cegal i en pressemelding.
I pressemeldingen forteller Cegals konsernsjef, Dagfinn Ringås, at GSES har ekspertise som komplementerer Cegals eksisterende EnergyX-portefølje.
Cegal omsatte i 2023 for 1,9 milliarder kroner, en vekst på 15 prosent fra året før. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger endte på 342 millioner kroner, 32 millioner mer enn i 2022. Omtrent en tredel av omsetningen til selskapet var i 2023 utenfor Norge.
Kortere levetid for TLS-sertifikat
Et SSL/TLS-sertifikat er en slags digital legitimasjon, som gjør at du trygt kan besøke en nettside uten at uvedkommende kan snoke i informasjon du sender eller mottar. Den lille hengelåsen i nettleseren kan bekrefte at nettsiden er den den utgir seg for å være.
Fra 15. mars 2029 blir det slutt på lange sertifikatperioder for nettsteder (domenenavn). The Certification Authority Browser Forum har vedtatt at nye SSL/TLS-sertifikater maks kan vare i 47 dager. I dag er grensen 398 dager. Forslaget kom fra Apple og fikk enstemmig støtte fra både sertifikatutstedere og nettlesergiganter som Google, Microsoft og Mozilla.
Før 2020 kunne sertifikater vare i opptil 825 dager, og enda tidligere opptil 3 år.
Lengden skal nå gradvis kortes ned etter følgende plan:
15. mars 2025: Nyutstedte sertifikater, inkludert domenekontrollvalidering (DCV), må fornyes hver 200. dag.
15. mars 2027: Denne gyldigheten reduseres til 100 dager.
15. mars 2029: Nye SSL/TLS-sertifikater vil være begrenset til 47 dager, og 10 dager for DCV-er.
Hensikten med endringene er å øke sikkerheten ved å begrense hvor lenge et kompromittert sertifikat kan misbrukes. Selv om hyppigere fornying kan bety merarbeid eller flere kjøp for nettstedseiere, finnes gratisalternativer som Let's Encrypt, som tilbyr automatisert fornying uten kostnad.
Nvidia varsler tap på 5,5 milliarder dollar
Teknologikjempen Nvidia venter et tap på 5,5 milliarder dollar dette kvartalet som følge av nye amerikanske lisenskrav for salg av databrikker til Kina.
Amerikanske myndigheter underrettet Nvidia i forrige uke om at selskapet må søke om å få tildelt lisenser for å kunne eksportere H20-databrikkene til Kina. Bakgrunnen for eksportkontrollen er at myndighetene i USA er bekymret for at denne brikketypen kan bli brukt i superdatamaskiner i Kina.
Det opplyser Nvidia selv i et varsel til det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission (SEC). Nvidia-aksjen falt rundt 6 prosent i etterhandelen tirsdag etter selskapets kunngjøring, melder Reuters.
KI-brikken H20 er blant Nvidias mest populære databrikker.
Selskapet utviklet brikken slik at den skulle ligge så tett opp til begrensingen som mulig etter at myndighetene i USA tidligere varslet eksportkontroll på de mest avanserte databrikkene, slik at selskapet fortsatt kunne selge den til Kina.
Kinesiske giganter som Tencent, Alibaba og Tiktok-eier ByteDance har utvidet H20-bestillingene som følge av stor etterspørsel for kostnadseffektive KI-modeller fra DeepSeek, meldte Reuters i februar.
Nvidia opplyser til SEC at selskapet har fått beskjed om at det nye lisenskravet gjelder på ubestemt tid. Det fremgår ikke hvor mange, hvis noen, lisenser amerikanske myndigheter kan komme til å innvilge Nvidia.
Apple fløy 600 tonn med Iphoner til USA
Indias to største Apple-produsenter, Foxconn og Tata, shippet i mars 600 tonn med mobiltelefoner til USA for å komme president Donald Trumps toll i forkjøpet.
Tall fra det indiske tollvesenet viser at eksporten av iPhoner til USA i mars var like stor som i januar og februar til sammen. Verdien av telefonene var på minst 20 milliarder kroner.
Trump varslet i mars 26 prosent toll på alle varer fra India, noe som rett nok var en mye lavere tollsats enn det som ble Kina til del.
Siden har Trump rett nok satt tollsatsene på pause i tre måneder, men ikke for varer fra Kina.
Trump har rett nok innført tollunntak for mobiltelefoner og enkelte andre elektroniske produkter fra Kina, men truer med at dette bare vil være et kortvarig unntak.
Dobling av KI-bruk i staten på halvannet år
Over sju av ti statlige virksomheter oppgir å ha tatt i bruk kunstig intelligens i det daglige arbeidet sitt. Det er en dobling siden høsten 2023.
– Kunstig intelligens er et av kjerneverktøyene for å fornye og forbedre offentlig sektor. Bruk av ny teknologi kan frigjøre tid, øke kvaliteten på tjenestene og sikre at vi kan bruke folkene våre der de trengs mest, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.
Tall fra Arbeidsgiverbarometeret i staten viser at 70 prosent av statlige virksomheter – altså departementer, direktorater, universitetet, høyskoler og andre offentlige institusjoner – nå bruker KI-teknologi i arbeidshverdagen sin.
Da en tilsvarende undersøkelse ble gjort høsten 2023 svarte 34 prosent det samme.
Blant annet brukes KI til utforming av stillingsannonser, saksbehandling, tjenesteutvikling, analysearbeid og oversetting, ifølge Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.
Regjeringen har som mål at 80 prosent av offentlige virksomheter skal ha tatt i bruk KI i løpet av dette året.
Japan beskylder Google for brudd på konkurranseregler
Myndighetene i Japan mener tek-giganten Google bryter landets konkurranseregler.
Bakgrunnen er avtaler som har sikret at Google-apper er installert på mobiltelefoner med operativsystemet Android.
Ifølge den japanske reguleringsmyndigheten JFTC har Google sørget for at appbutikken Google Play er blitt installert sammen med Google-nettleseren Chrome som en pakkeløsning.
JFTC slår fast at Google har brutt konkurranselovgivningen og gir det amerikanske selskapet ordre om å endre praksis. Selskapet får imidlertid ikke noen bot i denne omgang.
Google Japan sier de er skuffet over avgjørelsen og at de nå vil vurdere hva de skal gjøre videre.
Også i USA og EU har myndighetene beskyldt Google for å ha en for dominerende posisjon og undergrave fri konkurranse. I november i fjor – et par måneder før Donald Trump overtok som president – ba amerikanske myndigheter en domstol gi Google ordre om å selge nettleseren Chrome.
Nvidia skal bygge fabrikkanlegg i Arizona og Texas
Det amerikanske teknologiselskapet Nvidia skal bygge fabrikker der superdatamaskiner for KI-bruk skal produseres utelukkende på amerikansk jord.
Fabrikkene skal etableres i Arizona og Texas, kunngjorde Nvidia mandag.
Selskapet har inngått samarbeid med partnere for å utforme og bygge fabrikkanleggene. KI og robotikk skal brukes både til å utarbeidet design på anleggene og til å drive fabrikkene, fremgår det av uttalelsen.
Nvidia-aksjen steg rundt 1 prosent på Nasdaq etter kunngjøringen, men endte til slutt dagen med en nedgang på 0,2 prosent.
Datatilsynet bekymret over Meta-trening av KI-modeller i Europa
Facebook-eier Meta skal begynne å bruke offentlig tilgjengelig innhold fra brukere i EU for å trene sine KI-modeller.
Det amerikanske selskapet gjenopptar dermed en praksis som ble lagt på is i fjor etter at kritikere uttrykte bekymring rundt personvernet.
Selskapet, som eier Facebook og Instagram, opplyser mandag at de vil trene sine KI-systemer ved hjelp av offentlige innlegg og kommentarer delt av voksne brukere i EUs 27 medlemsland.
Datatilsynet bekymret
Tobias Judin, seksjonssjef for internasjonal seksjon i Datatilsynet, sier at de følger denne saken nøye, og samarbeider med andre tilsyn i EØS om å vurdere lovligheten.
– Vi har noen bekymringer. For eksempel kan man protestere mot KI-treningen, men det gjelder bare for innhold du har lagt ut selv. Med andre ord gjelder ikke protesten når andre har lagt ut bilder av deg. Og hva hvis en voksen person har lagt ut bilder av barn? Det virker som at dette i utgangspunktet vil omfattes av KI-treningen, sier Judin til NTB.
Judin sier at gammelt innhold som man har lagt ut tidligere, også er omfattet av Metas KI-trening.
– Det kan også være problematisk at KI-treningen ikke bare gjelder fremtidig innhold, sier han.
Skal kunne motsette seg
Meta lanserte nylig sin egen KI-assistent for europeiske brukere, lenge etter at den ble tilgjengelig i USA og andre store markeder.
Selskapets KI-trening har blitt begrenset av EUs strenge personvernlover, som gir folk kontroll over hvordan personopplysningene deres brukes. Selskapet skriver at de i fjor fikk bekreftelse fra EU om at framgangsmåten deres er innenfor lover og regler.
De viser videre til at både Google og Open AI, som står bak ChatGPT, allerede bruker data fra europeere til å trene sine KI-modeller.
Brukere skal få beskjed om hvordan opplysningene deres brukes, og de skal kunne motsette seg dette. Selskapet opplyser at direktemeldinger mellom brukere ikke skal brukes til KI-trening.
Trump sier USA ser på hele forsyningskjeden for elektronikk
USAs president sier i en Truth Social-melding at USA «ser på» hele forsyningskjeden for elektronikk.
Et unntak fra den massive tollen USA har innført for varer fra Kina, ble kunngjort av den amerikanske toll- og grenseetaten CBP sent fredag.
I meldingen, som først ble omtalt av Bloomberg, gikk det fram at smarttelefoner, datamaskiner, bærbare datamaskiner, harddisker, minnebrikker og utstyr for automatisk databehandling ikke omfattes av tollpåslaget på 125 prosent på varer fra Kina som Trump har kunngjort.
I en Truth Social-melding søndag sier Trump at det «ikke ble kunngjort noe toll-unntak fredag».
– Disse produktene er underlagt de eksisterende fentanyl-tollsatsene på 20 prosent, og de flyttes bare til en annen «tollbøtte». Fake news-mediene vet dette, men nekter å rapportere det. Vi ser på databrikker og hele forsyningskjeden for elektronikk i en vurdering av nasjonal sikkerhetstoll, skriver han.
I Bloombergs melding går det i klartekst fram at de nevnte varene er underlagt den såkalte «fentanyl-tollen» på 20 prosent.
«Tollfritaket omfatter ikke en separat Trump-toll Kina er ilagt – en 20 prosents toll innført for å presse Beijing til å slå ned på fentanyl, inkludert forsendelser av råvarer. Andre tidligere eksisterende avgifter, inkludert de som er fra før Trumps nåværende periode, ser også ut til å være upåvirket», skriver de.
Det har vært betydelig forvirring rundt tollsatsene USAs president Donald Trump innførte 2. april. Mesteparten av tollsatsene som Trump presenterte denne dagen, er siden satt på vent i 90 dager, men en grunntoll på 10 prosent består.
Det er imidlertid en rekke andre tollbestemmelser som spiller inn, og The New York Times skrev lørdag at tollen for forskjellige kinesiske vareslag kan variere fra 245 til 0 prosent.
USAs handelsminister varsler egen toll på smarttelefoner og databrikker
USAs handelsminister Howard Lutnick sier en toll på elektroniske produkter som smarttelefoner, datamaskiner og databrikker vil være klar om en måned eller to.
Sent fredag ble det kjent at en rekke elektroniske produkter ble unntatt i handelskrigen mot Kina. Det ga en velkommen lettelse i tollbelastningen for store amerikanske teknologiselskaper som er avhengig av import fra landet.
Men i et intervju med TV-kanalen ABC sier Lutnick at det vil komme en egen toll på disse produktene.
– Vi kan ikke være avhengig av Kina for fundamentale ting vi trenger. Legemidlene og databrikkene våre må bli laget i USA, sier han.
Bloomberg: Smarttelefoner unntas i Trumps handelskrig
USAs president Donald Trump holder smarttelefoner, datamaskiner og annen elektronikk utenfor i sitt nye tollregime, ifølge Bloomberg.
Det hjelper elektronikkgiganter som Apple og Samsung.
Den svært viktige databrikkeproduksjonen på Taiwan ble også holdt utenfor tollregimet som Trump kunngjorde for halvannen uke siden, men onsdag satte på pause i 90 dager.
Taiwanske TSMC er en helt sentral leverandør for selskaper som Apple og Nvidia, og planer om å etablere produksjon av avanserte databrikker i USA er ennå et stykke fra å bli realisert.