Chat GPT er nede for mange brukere
Et trolig stort antall brukere opplever for øyeblikket at de ikke får tilgang til eller svar fra ChatGPT-tjenesten, noe som ifølge The Register betyr at de nå må bruke sin egen hjerne.
Den første bekreftelsen fra Open AI om nedetiden kom klokken 09.21 i dag, norsk tid, så det dreier seg ikke om et kortvarig problem. Open AI skriver i senere oppdateringer at årsaken til problemet er funnet, og at retting pågår.
Meta lanserer KI-app
Facebook-eier Meta lanserte tirsdag sin første app med en såkalt KI-assistent.
Appen blir en konkurrent til OpenAIs ChatGPT og skal la brukerne benytte selskapets kunstig intelligens-verktøyer på flere måter.
– En milliard mennesker bruker Metas KI i våre apper nå, så vi lagde en ny frittstående KI-app som dere kan sjekke ut, sier Meta-sjef Mark Zuckerberg i en video på Instagram.
Frankrike anklager Russland for en lang rekke dataangrep
Russisk etterretning har stått bak en lang rekke dataangrep mot Frankrike i løpet av det siste tiåret, ifølge franske myndigheter.
Det franske utenriksdepartementet sier tirsdag at den russiske etterretningstjenesten (GRU) har utført dataangrep mot ministre, fransk forsvarsindustri, franske tankesmier og en rekke andre personer, bedrifter og institusjoner.
Målet har angivelig vært å destabilisere Frankrike. Dataangrep skal blant annet ha vært rettet mot Emmanuel Macrons valgkamp i 2017.
– Siden 2021 har angrepene blitt brukt til å angripe eller kompromittere et titall franske interesser, sier utenriksdepartementet i en uttalelse.
Dette er første gang at franske myndigheter offentlig anklager GRU for å stå bak hackingen.
Antallet Spotify-abonnenter øker – 678 millioner brukere globalt
Spotify har nå 678 millioner brukere i måneden globalt, en økning på 10 prosent sammenlignet med samme kvartal året før.
Antallet såkalte premiumabonnenter økte med 12 prosent til 268 millioner månedlig.
Det er noe bedre enn Spotifys egen prognose som tilsa en litt lavere økning i premiumabonnenter.
Spotify er blant vinnerne på Wall Street så langt i år med en kursøkning på 34 prosent. Samtidig har konkurrenter som Apple, Amazon og Google-eier Alphabet falt kraftig som følge turbulensen rundt president Donald Trumps tollpolitikk.
Cyberangrep foreløpig utelukket som årsak til strømbruddet i Spania og Portugal
Den spanske strømoperatøren Red Electrica utelukker cyberangrep som årsak til det omfattende strømbruddet i Spania og Portugal, ifølge en foreløpig vurdering.
Strømmen er nå tilbake som normalt både i Portugal og Spania etter det landsomfattende strømbruddet mandag.
Tidligere tirsdag meldte den portugisiske strømoperatøren Ren overfor nyhetsbyrået AFP at strømmen var tilbake til normalt i Portugal.
Nå opplyser Red Electrica at strømnettet fungerer på en normal, stabil og korrekt måte i Spania.
I en foreløpig vurdering sier strømoperatøren at de kan utelukke at et cyberangrep er årsaken til strømbruddet.
Kommunetopp må gå av etter KI-skandale i Tromsø
Kari Henriksen slutter i stillingen sin som avdelingsdirektør for oppvekst, utdanning og kultur i Tromsø kommune etter KI-avsløring.
NRK omtalte saken først.
Avgangen kommer etter det ble avdekket at kilder som ble brukt i forslag til ny skolestruktur i Tromsø kommune ikke eksisterte. Kommunedirektør Stig Tore Johnsen innrømmet at KI ble brukt som et hjelpemiddel i kunnskapsgrunnlaget.
– Det er en leders oppgave å ta ansvar i situasjoner hvor det skjer tjenstlige feil i ansvarsområdet, jeg vurderer derfor at det videre arbeidet med barnehage- og skolestruktur må skje med en annen ledelse, uttaler Henriksen i en pressemelding.
Avsløringen, som av mange ble omtalt som en skandale, medførte at høringsprosessen til forslaget ble stanset i et halvt år.
Monica Bjørnsborg vil inntil videre fungere som leder for avdelingen, men kommunen opplyser at de starter prosessen med å rekruttere ny direktør umiddelbart. Frem til rekrutteringen er gjennomført kommer det til å bli konstituert ny direktør, som vil avklares innen kort tid.
Johnsen opplyser også om at Henriksen vil fortsette som rådgiver i kommunen.
Nye grep skal hindre KI-juks på eksamen
Utdanningsdirektoratet fjerner forberedelsesdelen og strammer inn tilgangen til hjelpemidler for årets eksamen på videregående.
I fjor ble det innført flere endringer for å hindre bruk av kunstig intelligens på eksamen. I år strammes reglene inn ytterligere. For å hindre bruk av KI eller andre ikke-tillatte hjelpemidler er det nå stengt for tilgang til internett på eksamen. Det er bare mulig å bruke noen få nettbaserte hjelpemidler, som ordbøker, skriver Utdanningsdirektoratet (Udir) i en pressemelding.
Det er heller ikke forberedelsesdel, slik det har vært tidligere år. Denne er fjernet fordi det ville vært mulig for en elev å lage flere tekster med bruk av KI under forberedelsesdelen, som de så tok med seg på eksamen.
– Eksamen skal vise hva du kan, og da må vi være sikre på at det er du – og ikke kunstig intelligens – som har skrevet besvarelsen, sier direktør Morten Rosenkvist i Udir.
De siste årene har eksamen i videregående vært rammet av dataproblemer både sentralt og lokalt. Rosenkvist kommer med følgende råd til elevene dersom det skulle oppstå:
– Hvis det blir noen problemer, så prøv å puste dypt og ta deg litt mat, prøv å beholde roen. Husk at alle ønsker ditt beste, og vi jobber for at du skal få vist hva du kan, sier han.
Iran sier de er utsatt for et større cyberangrep
Iran har tatt grep for å avverge «et av de største og komplekse cyberangrepene» mot landets infrastruktur, melder det statlige iranske nyhetsbyrået Tasnim.
Hvem som står bak, er foreløpig ikke kjent. Iran har tidligere anklaget sin erkefiende Israel for å stå bak slike angrep.
Cyberangrepet skjer samtidig som Iran har hatt tre runder med atomsamtaler med USA og i kjølvannet av en eksplosjon i havnebyen Bandar Abbas der årsaken fortsatt ikke er klar.
Telia-sjefen imponert over rask omstilling
Det er en hemmelig side ved Youtube, rett bak styringen fra algoritmen. Den store majoriteten av Youtubes anslåtte 14,8 milliarder videoer har nesten aldri blitt vist. Inntil nå.
Den 23. april 2005 publiserte Youtube sin første video, 19 pinlige sekunder av plattformens med-gründer som beskrev elefanter i en dyrehage. 20 år seinere er Youtube verdens største TV-strømme-tjeneste, skriver BBCs Thomas Germain, som den siste måneden har dykket inn i de minst sette videoene på Youtube.
Seniorforsker Ryan McGrady ved University of Massachusetts Amherst i USA og kolleger har laget et verktøy som viser tilfeldige videoer. Verktøyet forteller at gjennomsnittlig seertall på Youtube er 41. Har du mer enn 130 visninger, er du blant den mest sette tredjedelen.
Den skjulte verden hos Youtube
Det er en hemmelig side ved Youtube, rett bak styringen fra algoritmen. Den store majoriteten av Youtubes anslåtte 14,8 milliarder videoer har nesten aldri blitt vist. Inntil nå.
Den 23. april 2005 publiserte Youtube sin første video, 19 pinlige sekunder av plattformens med-gründer som beskrev elefanter i en dyrehage. 20 år seinere er Youtube verdens største TV-strømme-tjeneste, skriver BBCs Thomas Germain, som den siste måneden har dykket inn i de minst sette videoene på Youtube.
Seniorforsker Ryan McGrady ved University of Massachusetts Amherst i USA og kolleger har laget et verktøy som viser tilfeldige videoer. Verktøyet forteller at gjennomsnittlig seertall på Youtube er 41. Har du mer enn 130 visninger, er du blant den mest sette tredjedelen.
TV2: Ingen tro på TV-løsning med Telia
Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Lene Eltvik Vindfeld i TV 2 sier til Kampanje at hun ikke tror TV 2 og Telia vil bli enige om en ny TV-avtale. Den gamle avtalen gikk ut i februar, og partene har ikke klart å få på plass en ny avtale. Siden første mars har Telias TV-kunder derfor ikke hatt tilgang til TV 2s programmer.
– TV 2 har gjort flere forsøk, men dialogen ble avsluttet for noen uker siden, og vi har dessverre nå ingen tro på en løsning med Telia. TV-seerne må derfor søke andre leverandører enn Telia for å få tilgang til TV 2, sier Eltvik Vindfeld.
De 56 dagene konflikten mellom TV 2 og Telia har vart er 20 dager mer enn sist TV 2 og Telia kranglet om TV-avtalen, i 2020. Men i 2022 måtte Altibox-kunder klare seg uten TV 2 i syv måneder før partene ble enige om en ny avtale, skriver Kampanje.
Torsdag kom det fram at Telia har mistet 12.000 TV-kunder i første kvartal, men dette skal ifølge NTB bare delvis inkludere de som har forsvunnet under konflikten med TV 2.