Donald Trumps valgseier har gitt en boost i kryptomarkedet
Investorer strømmer til kryptovaluta etter Donald Trumps valgseier. De tror åpenbart at det nå kommer en mer kryptovennlig administrasjon i Det hvite hus.
Da Donald Trump vant valget, steg kryptovaluta voldsomt. Én Bitcoin kostet denne uka 87.000 dollar – det er rekordhøyt.
Analytikere mener at den økte verdien kommer av en forventning om en mer «kryptovennlig» holdning hos den kommende administrasjonen. Det kan føre til både tydeligere regler og større spillerom.
Men selv om optimismen i kryptomarkedet nå er stor, peker eksperter fortsatt på risikoen det er å investere i denne type valuta, kjent for sine store svingninger.
Digital valuta
Kryptovaluta er digital valuta som opererer uten en sentral myndighet, ofte ikke støttet av noen regjering eller bank. Transaksjoner registreres på en digital «regnskapsbok», kalt blokkjede.
Bitcoin er den største og eldste kryptovalutaen, men andre som Ethereum og Dogecoin har også blitt populære. Kryptovaluta sees ofte som et digitalt alternativ til tradisjonelle penger.
Trump snudde
Trump var tidligere en kryptoskeptiker, men endret mening og omfavnet kryptovalutaer under årets presidentvalgkamp.
Trumps valgkamp aksepterte donasjoner i kryptovaluta, og han omfavnet fans på en bitcoinkonferanse i juli. Han lanserte også World Liberty Financial, et nytt foretak i kryptomarkedet.
Den påtroppende presidenten har lovet å gjøre USA til «verdens kryptohovedstad», og han har sagt at han vil opprette et «strategisk reservefond» med bitcoin.
Svært fornøyde
Kryptoindustrien hilste derfor Trumps seier varmt velkommen. De håper at Trump nå vil få gjennom regulatoriske endringer som de har jobbet for i lang tid.
Trump har tidligere lovet at han, som president, vil fjerne Gary Gensler, lederen for Securities and Exchange Commission (SEC). SEC er en amerikansk føderal etat som har ansvar for å regulere og overvåke aksjemarkedet og beskytte investorer.
Gensler har hatt en restriktiv holdning til kryptoindustrien og gjentatte ganger tatt til orde for mer tilsyn i kryptohandelen.
Dramatiske svingninger
Kryptoaktiva som bitcoin har en historie med dramatiske svingninger i verdi. Svingningene kan skje plutselig – over natten i handelen som aldri tar pauser. Den pågår i alle tider av døgnet, hver eneste dag.
Kort sagt viser historien at du kan tape penger like raskt som du har tjent dem. Det er vanskelig å forutsi prisen over tid.
Ved starten av COVID-19-pandemien var bitcoin verdt litt over 5000 dollar. Prisen steg til nesten 69.000 dollar i november 2021, men kollapset senere under en aggressiv serie renteøkninger fra den amerikanske sentralbanken for å dempe inflasjonen.
Kryptovalutabørs kollapset
Deretter kollapset kryptovalutabørsen FTX i 2022. FTX-konkursen fikk store negative konsekvenser for tilliten til kryptovaluta.
Ved starten av 2023 kunne en enkelt bitcoin fås for mindre enn 17 000 dollar.
Investorene begynte imidlertid å vende tilbake i stort antall, blant annet som følge av at inflasjonen begynte å avta.
Mens noen krypto-tilhengere satser på at det kommer flere rekorddager, understreker ekspertene fortsatt viktigheten av forsiktighet, spesielt for investorer som ikke er robuste for tap.
– Investorer bør bare eksperimentere med krypto med penger de er forberedt på å tape, understreker Susannah Streeter, ved det britiske finansselskapet Hargreaves Lansdown.
– Vi har sett at dette markedet kan svinge noe helt vilt, legger hun til.
Stort klimaavtrykk
Kritikere av kryptovaluta er bekymret for at utbredelsen skal øke mye. De peker blant annet på at kryptovaluta er en miljøversting på grunn av energibruk.
Strømforbruket til millioner av datamaskiner knyttet til såkalt utvinning av digitale valutaer er svært høyt, noe som igjen fører til utslipp av klimagasser.
Ny forskning fra United Nations University og tidsskriftet Earth’s Future viser at utslippene fra å utvinne bitcoin i 2020–2021 i 76 land var like store som utslippene fra å brenne rundt 38 milliarder kilo kull – tilsvarende 190 gasskraftverk.
Det meste av strømmen som brukes til å utvinne bitcoin, kommer stadig fra kull (45 %), etterfulgt av naturgass (21 %) og vannkraft (16 %).
Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at utslipp som følge av kryptoutvinning og kunstig intelligens (KI) kan stige til 450 millioner tonn CO2 innen 2027.
Dette er nesten ti ganger så mye som Norges årlige utslipp av klimagasser.
Økt bruk av strøm
Miljøeffekten av å utvinne bitcoin avhenger mye av hvilken type energi som brukes. Analytikere i bransjen sier at bruken av ren energi har økt de siste årene fordi myndigheter verden over har satt strengere miljøkrav.
Men også økende strømforbruk er et globalt problem.
I USA er det uavhengige byrådet Energy Information Administration (EIA), som samler, analyserer og publiserer data relatert til energimarkeder i USA og globalt, bekymret for økt strømbruk knyttet til kryptovaluta.
Foreløpige estimater fra EIA i februar i år antydet at det årlige strømforbruket fra kryptoutvinning sannsynligvis utgjør mellom 0,6 % og 2,3 % av USAs totale elektrisitetsforbruk.
Datatilsynet advarer: Dramatisk økning i antall dataangrep
Antall tilsiktede digitale angrep mot norske virksomheter, som har ført til brudd på personopplysningssikkerheten, har økt med 39 prosent fra 2023 til 2024.
Ifølge Datatilsynet blir metodene stadig mer avanserte, automatiserte og alvorlige.
– Det gjenspeiler dessverre den trusselsituasjonen som omgir norske virksomheter. Aktører benytter teknologi som også er helt ny for mange av oss teknologer og som krever spesialkompetanse for å forstå, sier seksjonssjef for teknologi, sikkerhet og tilsyn Kristine Stenbro i Datatilsynet til Altinget.
Det siste året har det også kommet teknologi som gjør at angripere kan omgå to-faktor-autentisering.
– Teknologien for å omgå de nyeste beskyttelsestiltakene utvikles så fort at selv veiledningsaktører som oss sliter med å gi ut oppdatert veiledning raskt nok, sier Stenbro
Til sammen ble det i fjor meldt om 305 angrep til Datatilsynet. Det er en økning fra 219 året før. Offentlig sektor topper statistikken.
Stenbro er særlig bekymret for kommuner og fylkeskommuner, som sliter med å få på plass gode mekanismer for å stoppe angrepene.
Avdelingsdirektør for strategisk IKT og digitalisering i kommunenes interesseorganisasjon (KS) Asbjørn Finstad mener det trengs sterkere nasjonal innsats for å sikre kommunesektoren.
Han etterspør økte ressurser, bedre verktøy og tydeligere nasjonale føringer.
– Digital sikkerhet i noen kommuner er personavhengig. Det er ikke en bærekraftig modell i møte med stadig mer komplekse trusler, sier Finstad.
Så mye GPS-spoofing at piloter har som rutine å slå av systemer
Sjefspilot Niels Mikkelsen i Sunclass Airlines, advarer mot at GPS-spoofing nå er blitt så vanlig at pilotene rutinemessig overser feilalarmer, eller til og med skrur av en del systemer i flyene.
Mikkelsen kommer med advarselen etter at en rapport fra Opsgroup, et globalt nettverk med nesten 1000 piloter, flygeledere og ingeniører, viser at tusenvis av rutefly hver dag blir rammet av spoofing som påvirker de elektroniske systemene i flyene.
Spoofing er forstyrrelser av GPS-signaler som får systemene til å tro at posisjon eller tidspunkt er et annet enn det i virkeligheten er.
Ifølge Opsgroup er det ingen eksempler på at forstyrrelsene har hatt til hensikt å ramme sivile fly, men likevel forstyrret de 1500 flyginger hver dag i august 2024, og 41.000 flyginger mellom 15. juli og 15. august i fjor.
I løpet av de ni første månedene i 2024 økte antallet spoofing-spisoder med 500 prosent, skriver Ingeniøren.
Hurtigrutens nettsider inneholder en rekke feil
Hurtigrutemuseet ligger i Tromsø, ifølge rederiets egne nettsider. Det er ikke kjent for tromsøværingene.
Museet ligger nemlig i realiteten i Stokmarknes, skriver iTromsø.
Hurtigrutens nettsider inneholder beskrivelser av hver av de mange havnene de er innom i løpet av en seilas. Rederiets pressekontakt Tarjei Kramviken er kjent med at ikke alle beskrivelsene treffer blink.
Noen av de mener han er skrivefeil eller redigeringsfeil, mens andre er han mer usikre på. Han tror likevel ikke det er brukt kunstig intelligens, men forteller at Hurtigruten skal rette opp, skriver avisa.
Ved siden av feilaktig plassering av eget museum inneholder nettsiden også beskrivelser av både Hammerfest og Longyearbyen som verdens nordligste byer, og at Narvik omtales i bestemt form som Narvika.
– Hvordan det har skjedd vet jeg ikke. Jeg tror ikke disse har blitt laget med kunstig intelligens, sier Kramviken.
Dommer: Google har et ulovlig annonsemonopol
Google har opparbeidet og opprettholdt ulovlig monopolmakt innen digitalannonser, fastslår en amerikansk domstol i en kjennelse torsdag.
Den føderale domstolen i Virginia sier det vil bli satt i gang en prosess for å avgjøre hva slags tiltak selskapet må gjøre.
– Google har bevisst foretatt en rekke konkurransehemmende handlinger for å skaffe seg og beholde et monopol, sier dommer Leonie Brinkema i kjennelsen.
Kjennelsen åpner for at påtalemyndigheten kan be om at selskapet deles opp. Justisdepartementet har sagt at Google i det minste bør pålegges å selge Google Ad Manager, som inkludere annonseservere og annonsebørs.
Tidligere har en dommer i Washington berammet en rettssak i slutten av april basert på en begjæring fra justisdepartementet om å pålegge Google å selge nettleseren Chrome og innføre andre tiltak for å bryte Googles markedsmakt innen nettsøk.
Databrikkegiganten TSMC økte overskuddet mer enn ventet
Den taiwanske halvlederprodusenten TSMC økte overskuddet med 60 prosent i årets første kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det er enda bedre enn ventet.
Nettoresultatet i årets første tre måneder var 361,56 milliarder taiwanske dollar, noe som tilsvarer 118 milliarder norske kroner med dagens kurs.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) er verdens største produsent av avanserte databrikker, og aksjen skjøt i været under fjorårets KI-boom.
Kortere levetid for TLS-sertifikat
Et SSL/TLS-sertifikat er en slags digital legitimasjon, som gjør at du trygt kan besøke en nettside uten at uvedkommende kan snoke i informasjon du sender eller mottar. Den lille hengelåsen i nettleseren kan bekrefte at nettsiden er den den utgir seg for å være.
Fra 15. mars 2029 blir det slutt på lange sertifikatperioder for nettsteder (domenenavn). The Certification Authority Browser Forum har vedtatt at nye SSL/TLS-sertifikater maks kan vare i 47 dager. I dag er grensen 398 dager. Forslaget kom fra Apple og fikk enstemmig støtte fra både sertifikatutstedere og nettlesergiganter som Google, Microsoft og Mozilla.
Før 2020 kunne sertifikater vare i opptil 825 dager, og enda tidligere opptil 3 år.
Lengden skal nå gradvis kortes ned etter følgende plan:
15. mars 2025: Nyutstedte sertifikater, inkludert domenekontrollvalidering (DCV), må fornyes hver 200. dag.
15. mars 2027: Denne gyldigheten reduseres til 100 dager.
15. mars 2029: Nye SSL/TLS-sertifikater vil være begrenset til 47 dager, og 10 dager for DCV-er.
Hensikten med endringene er å øke sikkerheten ved å begrense hvor lenge et kompromittert sertifikat kan misbrukes. Selv om hyppigere fornying kan bety merarbeid eller flere kjøp for nettstedseiere, finnes gratisalternativer som Let's Encrypt, som tilbyr automatisert fornying uten kostnad.
Nvidia varsler tap på 5,5 milliarder dollar
Teknologikjempen Nvidia venter et tap på 5,5 milliarder dollar dette kvartalet som følge av nye amerikanske lisenskrav for salg av databrikker til Kina.
Amerikanske myndigheter underrettet Nvidia i forrige uke om at selskapet må søke om å få tildelt lisenser for å kunne eksportere H20-databrikkene til Kina. Bakgrunnen for eksportkontrollen er at myndighetene i USA er bekymret for at denne brikketypen kan bli brukt i superdatamaskiner i Kina.
Det opplyser Nvidia selv i et varsel til det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission (SEC). Nvidia-aksjen falt rundt 6 prosent i etterhandelen tirsdag etter selskapets kunngjøring, melder Reuters.
KI-brikken H20 er blant Nvidias mest populære databrikker.
Selskapet utviklet brikken slik at den skulle ligge så tett opp til begrensingen som mulig etter at myndighetene i USA tidligere varslet eksportkontroll på de mest avanserte databrikkene, slik at selskapet fortsatt kunne selge den til Kina.
Kinesiske giganter som Tencent, Alibaba og Tiktok-eier ByteDance har utvidet H20-bestillingene som følge av stor etterspørsel for kostnadseffektive KI-modeller fra DeepSeek, meldte Reuters i februar.
Nvidia opplyser til SEC at selskapet har fått beskjed om at det nye lisenskravet gjelder på ubestemt tid. Det fremgår ikke hvor mange, hvis noen, lisenser amerikanske myndigheter kan komme til å innvilge Nvidia.
Apple fløy 600 tonn med Iphoner til USA
Indias to største Apple-produsenter, Foxconn og Tata, shippet i mars 600 tonn med mobiltelefoner til USA for å komme president Donald Trumps toll i forkjøpet.
Tall fra det indiske tollvesenet viser at eksporten av iPhoner til USA i mars var like stor som i januar og februar til sammen. Verdien av telefonene var på minst 20 milliarder kroner.
Trump varslet i mars 26 prosent toll på alle varer fra India, noe som rett nok var en mye lavere tollsats enn det som ble Kina til del.
Siden har Trump rett nok satt tollsatsene på pause i tre måneder, men ikke for varer fra Kina.
Trump har rett nok innført tollunntak for mobiltelefoner og enkelte andre elektroniske produkter fra Kina, men truer med at dette bare vil være et kortvarig unntak.
Dobling av KI-bruk i staten på halvannet år
Over sju av ti statlige virksomheter oppgir å ha tatt i bruk kunstig intelligens i det daglige arbeidet sitt. Det er en dobling siden høsten 2023.
– Kunstig intelligens er et av kjerneverktøyene for å fornye og forbedre offentlig sektor. Bruk av ny teknologi kan frigjøre tid, øke kvaliteten på tjenestene og sikre at vi kan bruke folkene våre der de trengs mest, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.
Tall fra Arbeidsgiverbarometeret i staten viser at 70 prosent av statlige virksomheter – altså departementer, direktorater, universitetet, høyskoler og andre offentlige institusjoner – nå bruker KI-teknologi i arbeidshverdagen sin.
Da en tilsvarende undersøkelse ble gjort høsten 2023 svarte 34 prosent det samme.
Blant annet brukes KI til utforming av stillingsannonser, saksbehandling, tjenesteutvikling, analysearbeid og oversetting, ifølge Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.
Regjeringen har som mål at 80 prosent av offentlige virksomheter skal ha tatt i bruk KI i løpet av dette året.
Japan beskylder Google for brudd på konkurranseregler
Myndighetene i Japan mener tek-giganten Google bryter landets konkurranseregler.
Bakgrunnen er avtaler som har sikret at Google-apper er installert på mobiltelefoner med operativsystemet Android.
Ifølge den japanske reguleringsmyndigheten JFTC har Google sørget for at appbutikken Google Play er blitt installert sammen med Google-nettleseren Chrome som en pakkeløsning.
JFTC slår fast at Google har brutt konkurranselovgivningen og gir det amerikanske selskapet ordre om å endre praksis. Selskapet får imidlertid ikke noen bot i denne omgang.
Google Japan sier de er skuffet over avgjørelsen og at de nå vil vurdere hva de skal gjøre videre.
Også i USA og EU har myndighetene beskyldt Google for å ha en for dominerende posisjon og undergrave fri konkurranse. I november i fjor – et par måneder før Donald Trump overtok som president – ba amerikanske myndigheter en domstol gi Google ordre om å selge nettleseren Chrome.