Ingen streik blant elektrikerne
EL og IT Forbundet og NHO Elektro er enige om lønnsoppgjøret for 2024. Oppgjøret er innenfor rammen av frontfaget på 5,2 prosent.
Partene er enige på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK), som regulerer lønns- og arbeidsbetingelsene til de fleste elektrikerne i Norge.
Dermed ble en streik i elektrofagene avverget.
– Jeg er glad for at vi ble enige med EL og IT Forbundet om årets lønnsoppgjør. Det har vært tøffe forhandlinger hvor begge parter har måttet gi og ta, sier Ove Guttormsen i NHO Elektro.
– Vi har blitt enige om viktige ting for begge parter. I forhandlinger må man alltid finne felles grunn, og det har vi gjort i dette oppgjøret, sier Guttormsen.
Oppgjøret er innenfor rammen av frontfaget på 5,2 prosent.
– Vi har fått gjennomslag på viktige krav for medlemmene våre. Gjennom et godt generelt lønnstillegg legger vi til rette for økt kjøpekraft, sier forhandlingsleder og leder i EL og IT Forbundet, Geir Ove Kulseth.
– Resultatet vil gi en vesentlig bedre regulering av lønningene i mellomoppgjør enn dagens ordning, sier Kulseth.
Partene ble enige like før klokken 4.30 natt til onsdag.
Onsdag ble nødvarsel-testen gjennomført
Klokken 12 onsdag ulte tyfoner og mobiltelefoner over hele landet. Nødvarselet var en test for å sikre at systemene fungerer som de skal.
Varselet innebar at mobiltelefoner over hele Norge vibrerte og spilte av et høyt lydsignal rundt klokken 12. Selv om du hadde mobilen på lydløs, skal du ha mottatt varselet.
Likevel er det kun nyere og oppdaterte mobiltelefoner, og noen smartklokker, som fikk varselet. Også Sivilforsvarets tyfoner ble testet.
Hensikten med testen er å gjøre folk kjent med hvordan et nødvarsel oppleves, og for å sikre at varselet fungerer som det skal.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap opplyser at nødvarsel fungerte som forventet.
– Mobiloperatørene er nå i gang med å gjennomgå og analysere logger slik at vi kan avdekke og følge opp eventuelle feil eller avvik, skriver de i en melding.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) anslår at opp mot 95 prosent av mobiltelefonene i bruk i Norge er oppdatert med ny nok programvare til å kunne motta nødvarsler.
Forrige test ble gjennomført 10. januar i fjor, og tall fra DSB viser at 92 prosent av befolkningen mottok testvarselet.
Samferdselsministeren grillet om togtrøbbel i Stortinget
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) erkjenner at uhell og hendelser preget togtrafikken i fjor. – Vi har fått dårligere resultat enn det som er målet vårt.
Bane Nors håndtering av togstansen 1. juledag, da alle tog i hele Norge sto i over tolv timer, og en rekke andre uhell og stans i togtrafikken det siste året, var tema da samferdselsministeren møtte i spørretimen i Stortinget onsdag.
Høyres transportpolitiske talsperson Trond Helleland viste til at det hadde vært registrert omtrent 340 dager med ulike former for problemer i togtrafikken det siste året.
– Det har vært signalfeil, forsinkelser, avsporinger, branner og feil ved kommunikasjonsutstyret, sa Helleland, som viste til at flere av hendelsene hadde skjedd i forbindelse med vedlikeholdsarbeid.
Lovet mer punktlighet i tale
Helleland lurte på om det ikke var rutinene til Bane Nor det var noe galt med og ikke andre forhold.
Spørsmålene kom på dagen ett år etter at Nygård holdt sin jernbanetale i Stortinget. 8. januar i fjor lovet statsråden mer punktlighet for både persontog og godstog.
– Vi har hatt en del uheldige hendelser. Det har vært flere eksempler på hendelser som har spilt inn, og som har gjort at vi har fått dårligere resultat enn det som er målet vårt, erkjente Nygård.
60.000 rammet i jula
Samferdselsministeren viste til at punktligheten på togene blir på omtrent 86 prosent for 2024, et godt stykke unna målet på 90 prosent. Når det gjaldt den totale nedstengningen første juledag, viste han til at hendelsen vil bli evaluert, og at Statens jernbanetilsyn vil gjennomføre et bredt anlagt tilsyn.
Tirsdag hadde statsråden et møte med Bane Nor, Jernbanedirektoratet og Statens jernbanetilsyn for å diskutere togstansen i jula.
I alt 60.000 reisende ble rammet da Bane Nor ikke turte annet enn å stanse alle tog i hele Norge første juledag.
Av frykt for at man sto overfor et cyberangrep, ville man heller ikke ta i bruk reservesystemet fordi man var redd for å infisere også dette systemet. Feilen viste seg imidlertid å ligge i en ødelagt del i styringssystemet, men dette ble ikke oppdaget før etter flere dager.
– Bygget motorvei i stedet
Det manglende vedlikeholdet av den eksisterende jernbanen ble trukket fram av både Nygård og flere spørsmålsstillere. Men partene var uenige om hvilke virkemidler som er de rette for å bokstavelig talt få norske tog på skinnene igjen.
Den borgerlige siden mener regjeringens grep for å samle selskapene som ble splittet opp under forrige regjering, er feil. Andre partier trekker fram andre forhold.
– Det som både Høyre og sittende regjering underslår og ikke snakker høyt om, er grunnen til at man ikke har prioritert jernbanen og særlig vedlikeholdet over flere stortingsperioder. Det er at man har prioritert store, brede motorveier i stedet for, til mellom 10 og 20 milliarder kroner hvert år, sa Une Bastholm i MDG.
På spørsmål fra Rødt svarte Nygård at årsakene til de mange feilene som oppstår, skyldes for lite vedlikehold over tid.
– Man har brukt for mye penger på å bygge nytt i stedet for å ta var på eksisterende jernbaneinfrastruktur. Det har Riksrevisjonen påpekt flere ganger, og nå gjør vi noe med det, sa Nygård.
Sandnes kommune tester nettverk som tjeneste
I en utlysning på Doffin går det fram at Sandnes kommune ønsker å kjøre et pilotprosjekt for å vurdere nytteverdien av å kjøpe nettverk som en tjeneste. Det skal leveres som et trådløst nett som skal gi internettilgang til ansatte, pasienter og pårørende på Sandnes Helsesenter.
Kommunen sørger selv for internettlinje på 500 Mbit/s opp og ned. I prosjektet inngår også mulighet for å levere tjenester til ytterligere to bygg, en opsjon for Varatun Gård og en opsjon for Trones Bolig Eldresenter. Maksimalt budsjett i anbudet er oppgitt til 900.000 kroner over tre år.
Nvidia: – Nye brikker vil endre måten å trene roboter
Blant lanseringene Nvidia-sjef Jensen Huang hadde med seg på scenen under årets Consumer Electronics Show – CES – i Las Vegas, var satsing på neste generasjon brikker for spill og det han kalte et ChatGPT-øyeblikk for generell robotikk.
Dette «øyeblikket» skal være rett rundt hjørnet. Det handler om en modell for kunstig intelligens, kalt Cosmos, som skal generere video som kan bli brukt til å trene roboter og selvkjørende biler, og det mye billigere enn dagens metoder. Noe av metoden handler om å skape syntetiske data basert på en tekst-beskrivelse for å generere video som er basert på fysiske lover, skriver BBC.
KI-selskap kan bli verdsatt til 60 milliarder dollar
Kunstig intelligens-selskapet Anthropic er i ferd med å hente inn to milliarder dollar i en ny finansieringsrunde som vil verdsette selskapet til 60 milliarder dollar, ifølge Wall Street Journal. Med dagens kurs tilsvarer det 678 milliarder kroner.
Det er finansieringsselskapet Lightspeed Venture Partners som leder finansieringsrunde. Om finansieringsavtalen signeres, vil Anthropic bli det femte mest verdifulle oppstartsselskapet i USA, etter SpaceX, OpenAI, Stripe og Databricks, ifølge CB Insights, skriver Dn.no.
Yle: Spesialfartøy fant anker som kan ha ødelagt kabel i Østersjøen
Et anker fra skipet som antas å ha ødelagt en strømkabel i Østersjøen, er blitt funnet av et svensk spesialfartøy, ifølge den finske kringkasteren Yle.
Det er et fartøy fra det svenske forsvaret som angivelig har funnet ankeret. Finsk politi skal nå undersøke det, melder Yle.
Åtte av de 24 besetningsmedlemmene på tankskipet Eagle S er mistenkt i saken og underlagt reiseforbud. En finsk domstol har nektet skipet å forlate Finland mens etterforskningen pågår.
Estlink 2-kabelen mellom Estland og Finland ble kappet 1. juledag i det finske myndigheter tror er en sabotasjeaksjon. Eagle S, som er registrert på Cookøyene, men kobles til Russland, er mistenkt for å ha trukket et anker langs bunnen over flere kilometer og forårsaket skaden.
(©NTB)
To nye dataspill går til filmen
To nye dataspill er i ferd med å finne veien til film.
Det fremkom under den store messen viet forbrukerelektronikk, Consumer Electronics Show, i Las Vegas mandag, melder Variety.
Under Sony Pictures sin nyhetspresentasjon røpet man ikke bare premieremåned for den nye «The Last of Us»-sesongen:
Der ble det også kjent at Columbia Pictures og Sony PlayStation er i gang med å lage film av suksesspillet «Horizon Zero Dawn». Tidligere har det vært snakk om at spillet skulle bli Netflix-serie.
Også skytespillet «Helldivers» fra Arrowhead Games er i ferd med å finne veien til langfilmformat. Første utgave kom i 2015, men det var med oppfølgeren «Helldivers 2» at det tok av:
Da det ble sluppet i februar i fjor, ble det tidenes raskest selgende spill fra PlayStation da det solgte 12 millioner eksemplarer på 12 uker. Og det er nettopp «Helldivers 2» som skal bli film.
Nkom gir råd ved utfall av mobil- og bredbånd
Uværet på Sørlandet og Østlandet er i full gang. Det er lurt å forberede seg på at strømmen kan gå, skriver Nasjonal kommunikasjonsmyndighet i en melding på sitt nettsted.
Med store snømengder og vind øker sjansen for at også mobil og internett rammes. Som oftest skyldes det at strømmen blir borte. Nkom har hevet beredskapen og har god dialog med ekomaktører og statsforvaltere om situasjonen i ekomnettene.
– Forbered deg på strømstans gjennom å sørge for å lade opp mobiltelefoner, datamaskiner, powerbanker og elbiler, sier sikkerhetsdirektør Svein Scheie i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
Gjennom program for forsterket ekom bidrar Nkom til å takle bortfall av mobilkommunikasjon ved for eksempel ekstremvær og strømbrudd over lengre tid.
– Ved strømbrudd vil mobilkommunikasjon være mulig med nødstrøm i opptil 72 timer, dersom du er koblet på en mobilmast som er med i program for forsterket ekom, opplyser Scheie.
Her kan du sjekke hvilke steder i landet forsterket ekom gjelder.
5 beredskapsråd dersom strøm og mobilnett står i fare for å gå ned eller er nede:
- Husk at du kan ringe nødetatene selv om du mangler mobildekning fra ditt mobilselskap, så lenge en av de andre mobiloperatørene har dekning i området.
- Du kan også bruke internett til å ringe med (wifi på mobil) dersom du skulle ha behov for det. Husk å aktivere wifi for tale på din telefon.
- Sørg for å ha fulladet mobiltelefon, og husk at både datamaskin og bil kan benyttes til å lade telefonen.
- Ha en DAB-beredskapsradio som går på batteri tilgjengelig.
- Vurder abonnement hos ulike mobiloperatører – da unngår du at alle i husstanden mister dekningen samtidig.
Fiberbrudd nær Kongsberg tok ned syv basestasjoner
Fredag formiddag oppsto et fiberbrudd nær Jonsknuten i Kongsberg. Det førte til omfattende utfall av mobildekning for kunder av både Telenor, Telia og Ice. Feilen ble funnet natt til lørdag. Tidlig lørdag kveld var feilen rettet og mobildekningen tilbake.
Mesteparten av lørdag gikk med til å frakte materiell til bruddstedet før reparasjonen ble gjort. Klokken 18:44 tidlig lørdag kveld var forbindelsen gjenopprettet. Fiberbruddet slo ut syv basestasjoner og førte til redusert eller ingen dekning i områder som Blefjell, Jondalen, Heistadmoen, Sandsvær og deler av Flesberg, Tinn, Notodden og Øvre Eiker, skriver Telecom Revy, som siterer Laagendalsposten.
CES: Nvidia med nytt grafikkort
Investorer, analytikere og teknologientusiaster over hele verden ventet i spenning foran skjermene på at Nvidia-sjef Jensen Huang skulle innta scenen på CES 2025-messen i Las Vegas.
Han startet med å lansere den nye grafikkortserien RTX Blackwell Family. – Dette grafikkortet er et beist. Det kan lage de mest fantastiske bildene og videoene, sa Huang, ifølge DN.no.
RTX 50-serien er et monsterkort som krever mer plass i pc-kabinettet, har 92 milliarder transistorer og vil komme med 32 gigabyte G7 dataminne . Toppmodellen vil koste 2000 dollar for stasjonære pc-er.