Falsk Lubna Jaffery-konto på Bluesky meldte om Liv Ullmanns død
Kultur- og likestillingsdepartementet bekrefter overfor Digi.no at kontoen som for omtrent en time siden meldte om at Liv Ullmann døde i dag i USA, er falsk.
De bekrefter også at samme melding fra noen som utgir seg for å være Norsk Filminstitutt på X heller ikke er ekte.
«Jeg mottar forferdelige nyheter. Liv Ullmann er død. Linn Ullmann bekrefter nyheten. Jeg er veldig trist.» lød meldingen fra en konto som ble etablert for tre dager siden og dengang uttrykte «Jeg er glad for å være på Bluesky. Dette er min offisielle konto.»
Dette er alt som er postet på Bluesky-kontoen som nå er avslørt som falsk.
Undersøkelse: KI-PC-er gjør mange brukere mindre produktive
Mange av PC-ene som selges i dag, har innebygd støtte for kunstig intelligens og kalles for KI-PC-er. Gitt alt man har hørt om generativ KI de siste årene, skulle man skulle tro at slike PC-er skulle bidra til økt produktivitet. Men en undersøkelse bestilt av Intel viser at dette ikke nødvendigvis stemmer.
Ifølge undersøkelsen bruker deltakerne i gjennomsnitt nesten 15 timer i uka på rutinemessige gjøremål som å skrive e-post, transkribere møter og å administrere filer. En eldre undersøkelse som Intel viser til, hevder at en gjennomsnittlig ansatt vil kunne spare inn fire timer i uka på å bruke KI-verktøy.
Men Intels nye undersøkelse viste tydelig at dagens brukere av KI-PC-er bruker mer tid på gjøremål enn brukere med tradisjonelle PC-er. Intel mener det skyldes at brukerne bruker mye tid på å finne ut hvordan de best kan kommunisere med KI-verktøyene for å få dem til å komme med det ønskede resultatet.
Intel konkluderer derfor med at undersøkelsen viser at det er nødvendig med mer opplæring for å redusere gapet mellom løftene og realitetene når det gjelder KI-PC-er.
Helsetilsynet avslutter tilsyn med Helseplattformen ved St. Olavs hospital
Helsetilsynet har ført tilsyn med innføringen av Helseplattformen ved St. Olavs hospital siden 23. januar i fjor. Tilsynet er nå avsluttet.
– Det gjenstår fortsatt utfordringer ved bruk av Helseplattformen som det vil ta tid å løse. Dette skal følges opp gjennom ordinære møter, bekymringsmeldinger og varsler, opplyser Statens helsetilsyn.
Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag startet tilsyn 23. januar 2023 etter flere meldinger om alvorlige hendelser og bekymringsmeldinger fra både ansatte og pasienter.
De har undersøkt hvordan helseforetaket har arbeidet med å avdekke og å følge opp risiko for svikt i pasientbehandlingen ved innføring og bruk av Helseplattformen.
– Tilsynsmyndighetene vurderer at forbedringsarbeidet har redusert risikoen innenfor tilsynets hovedområder, og at St. Olavs hospital viser løpende evne til systematisk oppfølging av pasientsikkerheten ved bruk av løsningen. Vi vurderer derfor at tilsynet kan avsluttes, skriver helsetilsynet.
Drake hevder Lamar har manipulert strømmetall – går til søksmål
Drake anklager plateselskapet Universal og Spotify for ulovlig å ha drevet opp antall strømminger av Kendrick Lamars Grammy-nominerte hit «Not Like Us».
Det er det anerkjente musikknettstedet Pitchfork som har fått tilgang til rettsdokumentene i søksmålet.
Der prøver advokater som representerer Drakes eget plateselskap Frozen Moment, å vise at Universal og Spotify bruker bots, hemmelige bestikkelser og falsk reklame for å øke strømmetallene.
Advokatene hevder sensasjonelt nok at Universal Music Group har betalt Apple for at Siri-tjenesten skal spille «Not Like Us» når lyttere ber Siri om å spille Drakes album «Certified Lover Boy».
Universal avviser alle anklagene og sier i en uttalelse:
– Antydningen om at UMG skulle gjøre noe for å undergrave noen av sine artister, er støtende og usann. Vi benytter oss av den høyeste etiske praksis i vår markedsføring og våre reklamekampanjer.
Begge artistene er nemlig signert av Universal, Drake via underselskapet Republic Records.
Han og Kendrick Lamar har vært i feide med hverandre siden tidlig på 2010-tallet. I «Not Like Us» synger Lamar følgende kontroversielle beskyldning mot Drake i en tekst som lyder slik: «Certified Lover Boy?/ Certified pedophile».
Zoom-eieren skifter navn
Selskapet Zoom Video Communications og deres Zoom-tjeneste ble for alvor et kjent navn under pandemien, da alle satt på hjemmekontor og hadde behov for videomøter. I ettertid har selskapet fått mindre oppmerksomhet. Siden 2023 har selskapet også satset på en annen populær «hest», nemlig en KI-støttet arbeidsplass.
Selskapet kaller seg nå et «KI-først»-selskap. Én måte å markere dette på, er å fjerne «Video» fra selskapsnavnet. Det nye navnet er altså Zoom Communications Inc, noe som ikke i like stor grad begrenser hva selskapet skal drive med.
Apple gjorde noe tilsvarende i 2007, da det var soleklart at det ikke lenger bare var datamaskiner selskapet skulle fokusere på. Fram til da het selskapet Apple Computer, Inc.
Axios: Trump vurderer KI-sjef i regjeringen
Påtroppende president Donald Trump vurderer mulighetene for en egen KI-sjef i Det hvite hus. Stillingen er sannsynlig, men ikke sikker, ifølge Axios' kilder.
KI-sjefen skal koordinere myndighetenes bruk av kunstig intelligens med føderal politikk, ifølge Axios.
Ifølge kildene kommer Elon Musk ikke til å få stillingen, men kommer til å være involvert i arbeidet med å finne riktig person.
Vedkommende skal også sørge for at USA er i frontlinjen i utviklingen av KI.
Huawei lanserer nye telefoner
Den kinesiske IT-giganten Huawei har lansert en ny serie smarttelefoner, for første gang med et helt selvlaget operativsystem.
– I dag er den etterlengtede Mate 70 her, den kraftigste noensinne, sa direktør Richard Yu på arrangementet i Shenzhen, der telefonene ble presentert tirsdag.
I dag brukes Apples iOS og Googles Android i de aller fleste mobiltelefoner. Huawei håper å utfordre de amerikanske selskapenes dominans med et eget operativsystem som har fått navnet HarmonyOS Next.
Lanseringen er siste ledd i det som beskrives som en snuoperasjon for Huawei. Etter å ha blitt vingeklippet av utmattende amerikanske sanksjoner de siste årene, har selskapet kjempet seg tilbake med skyhøye salgstall.
Telenor-samarbeid gav Nordland-kommune seks mobilmaster
Første november ble den siste av seks mobilmaster i et samarbeidsprosjekt mellom Telenor og Beiarn kommune i nordland satt i drift. Prosjektet har gitt kommunen full mobildekning, og tirsdag denne uken ble avslutningen av prosjektet feiret med snorklipping, melder kommunen.
Samarbeidsavtalen mellom Telenor og Nordland-kommunen ble inngått i 2019, og i oktober 2021 ble den første av de seks mobilmastene satt i drift.
Prosjektet er et spleiselag, der Telenor har brukt syv millioner kroner pluss MVA på å bygge master, tekniske bygg og levere utstyr, mens kommunen har sørget for grunneieravtaler og strøm der mobilmastene skulle settes opp.
Verizon: 1,6 Tbit/s på en lysfarge i fibernettet
Den USA-baserte teleoperatøren forbereder seg for ekstrem vekst i trafikken til og fra datasentre som driver med kunstig intelligens. Det er motivet for en test i fibernettet i Boston. Der transporterte de 1,6 terabit data per sekund på en enkelt bølgelengde (farge) i fibernettet, ifølge Lightwave+BTR.
Utstyret som fikk til dette, var Ciena Wavelogic 6 Extreme. Testen skjedde over 118 kilometer av Verizons metronett. I tillegg til mer fart, skal nytt utstyr også ta mindre plass og bruke mindre energi.
Investerer 11 milliarder i Ice-leverandør
Produsenten av blant annet den skybaserte kjernen i Ice-nettet, Mavenir, er i ferd med å få på plass en investering på 1 milliard dollar, 11 milliarder kroner. Det er saudiarabiske Aramco Digital som skal stå bak investeringen, skriver Telecom TV.
Aramco er ledet av den kjente Open Ran-evangelisten Tareq Amin, tidligere leder for Rakuten og før det teknisk direktør i indiske Jio. Mavenir er en av pionerene innen Open Ran-teknologi, men har hatt lavere vekst enn mange har forventet.
KI-eksperter advarer om AGI under Trump
Når Trump kommer til makten, risikerer man at han fjerner begrensningene som Biden-administrasjonen har pålagt de store KI-selskapene, skriver NRK.
Hvis Artificial general intelligence (AGI) utvikles i løpet av de neste fire årene - altså i Trumps regjeringstid - kan Tump få viktig assistanse i å nå sine mål.
AGI defineres av noen som en KI som er i stand til å forstå intensjonen bak målene den skal nå, og eksperter er delte i om, når og hvis man vil oppnå dette.
Sam Altman, lederen for Open AI, uttalte nylig at han mener AGI vil være tilgjengelig allerede neste år, mens Inga Strümke er uenig.
Hun er imidlertid klar på at Trump med det verktøyet kan få en fordel på bekostning av andre.
– Den som har det mest intelligente verktøyet, vil være best i stand til å oppnå målene sine, sier hun til NRK.