FN: KI-utvikling kan ikke styres av markedet alene
Markedskreftene kan ikke styre utviklingen av kunstig intelligens på egen hånd, og det må lages internasjonale samarbeidsverktøy, heter det i en ny FN-rapport.
– Utviklingen og innsettelsen av, og hvordan man tar i bruk en slik teknologi kan ikke overlates til markedets innfall alene. Nasjonale og regionale myndigheter og organisasjoner blir svært viktige, men selve teknologiens grenseoverskridende struktur og natur krever en global framgangsmåte, heter det i rapporten.
Det kommer fra et panel på 40 eksperter innen teknologi, juss og personvern som ble satt ned av FNs generalsekretær António Guterres for om lag et år siden.
Panelet foreslår imidlertid ikke et sterkt globalt organ for å styre hvordan kunstig intelligens (KI) skal tas i bruk. Dette var noe Guterres hadde ønsket seg.
Amerikanske myndigheter saksøker Musk for kjøp av Twitter-aksjer
USAs finanstilsyn SEC fremmer søksmål mot Elon Musk for oppkjøpet av Twitter i 2022. Musk anklages for å ikke ha oppgitt at han eide aksjer i selskapet før han kjøpte det.
Som følge av dette kunne Musk ifølge SEC betale «minst 150 millioner dollar» mindre for aksjer han kjøpte i Twitter enn hvis han hadde oppgitt at han eide mer enn 5 prosent av selskapets aksjer.
Musk kjøpte Twitter i oktober 2022 og endret senere plattformens navn til X.
Musk startet å kjøpe Twitter-aksjer tidlig i 2022, og innen mars samme år eide han mer enn 5 prosent. Da var han ifølge SEC lovpålagt å si fra om eierskapet, noe han ikke gjorde før 4. april, 11 dager etter fristen.
Etter at Musk i april 2022 inngikk avtale om å kjøpe Twitter, forsøkte han å trekke seg fra avtalen. Selskapet saksøkte ham deretter for å tvinge ham til å gjennomføre kjøpet.
SECs nåværende leder Gary Gensler planlegger å trekke seg fra stillingen når Donald Trump tiltrer som president 20. januar, og det er uklart om søksmålet vil fortsette med ny administrasjon. Musk og Trump har blitt nære allierte.
(©NTB)
Financial Times: Klarna vil selge amerikansk låneportefølje
Den svenske betalingstjenesten Klarna forsøker å selge store deler av sin låneportefølje i USA, opplyser kilder til Financial Times.
Målet med salget skal være å frigjøre kapital før en børsnotering i USA for finansselskapet, som har spesialet seg på betalingsløsninger for netthandel.
De tre ikke navngitte kildene sier til Financial Times at en mulig avtale har blitt diskutert med banker som Nordea, Citigroup og Société Générale. Det er ikke kjent hvor stor den aktuelle porteføljen er. I fjor ga et lignende salg i Storbritannia rom for nye kreditter på rundt 30 milliarder pund – over 400 milliarder kroner.
Klarna vil ikke kommentere opplysningene, men gikk tirsdag ut med nyheten om en samarbeidsavtale med plattformen Stripe, som leverer finansiell infrastruktur til bedrifter i 25 land. Samarbeidet vil gjøre Klarna tilgjengelig for millioner av nye bedrifter som nå kan velge deres betalingsløsning, sier selskapet. Spotify og Amazon er blant de største selskapene som bruker Stripe.
Klarna startet i november i fjor den formelle prosessen for børsnotering i New York.
Nokia skal levere nett til nederlandsk vindfarm
I den nederlandske delen av Nordsjøen skal det bygges kraftverk som drives av vind. Åtte nye 2 gigawatt-plattformer skal bygges for å levere fornybar energi til land. Operatøren er Tennet, som har valgt tre konsortier til arbeidet: Petrofac og Hitachi Energy consortium, GE Vernova-Seatrium consortium og GE Vernova-McDermott consortium, skriver Nokia.
For at de ubemannede plattformene skal kunne fungere, trengs kommunikasjon, og det er til dette formålet Nokia kommer inn med en DWDM-løsning. Fiberkablene og den tilknyttede optronikken skal levere et robust nettverk, som vil bli brukt til å overvåke og styre plattformene.
USA forbyr smartbiler med kinesisk og russisk teknologi
USA kom tirsdag fram til en regel som i praksis forbyr kinesiske smartbiler fra det amerikanske markedet. Også russisk teknologi blir berørt.
– Biler i dag er ikke bare stål på hjul, de er datamaskiner, sier handelsminister Gina Raimondo om den nye regelen, som er begrunnet med nasjonal sikkerhetsrisiko og er rettet mot programvare og maskinvare fra verdens nest største økonomi.
– Dette er en målrettet innfallsvinkel som skal sikre at kinesisk- og russiskprodusert teknologi holdes unna amerikanske veier, sier Raimondo.
Bråstopp for nettnøytralitetsregler i USA. Hva betyr det i Europa?
Tre dommere i USA har vendt tommelen ned for regler for nettnøytralitet som regulatøren FCC (Federal Communications Commission) ønsket å innføre. Strand Consult går i en artikkel gjennom frontene rundt nettnøytralitet og hva det betyr for resten av verden at USA – ifølge Strand Consult – har sagt endelig nei til å regulere bredbåndsbransjen.
I korte trekk skriver Strand Consult at de store internett-aktørene har jobbet for å få på plass regler for nettnøytralitet og skape infrastruktureierne om til rene fysiske transportører av innholdet. Og innholdet skal komme fra internettaktørene. Nå defineres leverandører av bredbånd ikke som teleselskaper, men som leverandører av infotjenester.
Strand mener USAs tilnærming har gitt større investeringer og flere arbeidsplasser, og viser at antallet mennesker ansatt i internett-selskaper i USA er 1,3 millioner, i Kina 1,2 millioner, i EU 247.000 og resten av verden 494.000.
Språkrådet: – ChatGPT dårligere i nynorsk enn bokmål
Språkrådet har testet hvor god ChatGPT er i bokmål og nynorsk. Konklusjonen er klar: Hovedfunnet var at ChatGPT skrev klart bedre bokmål enn nynorsk.
På bokmål var det 2,6 feil per side, på nynorsk hele 8 feil per side, skriver Språkrådet på sin nettside. Og ikke nok med det: Mens bokmålsfeilene gjerne var tegnsetting eller feil bruk av stor og liten forbokstav, dreide det seg for nynorsk seg om gale bøyningsformer og bruk av bokmålsord.
Men én ting hadde de robotoversatte nynorsktekstene og bokmålstekstene til felles: Engelske formuleringer skinner gjennom.
– KI-norsken er såpass preget av engelsk at den ofte kan virke fremmed eller pussig, konstaterer Språkrådet og deler et par eksempler: «Hans tok et øyeblikk før han svarte» og «han hadde ikkje møtt Mari i person enno».
Språkrådet ba i testen ChatGPTs versjon 4.0 om å skrive sammendrag av romaner og offentlige utredninger så vel som hele fortellinger.
Instruksene var på engelsk «for ikke å påvirke det norske språket i svarene», ifølge artikkelen «KI-språkets fallgruver» på rådets hjemmeside.
Det resulterte i 157 sidene à 320 ord, halvparten på bokmål, halvparten på nynorsk. De ble gjennomgått av fire ansatte med erfaring fra språkvask og korrektur.
Testen, utført i oktober i fjor, viste at roboten fortsatt trenger «en svært kritisk» medforfatter eller redaktør. For å følge med på utviklingen ønsker Språkrådet å gjenta undersøkelsen også i 2025.
Jobber for mobildekning under brannene i Los Angeles
Nød- og beredskapsarbeidere slåss mot brannene i California, mens landets tre store mobiloperatører har lansert initiativer for å holde oppe mobildekning og satellitt-kommunikasjon. Dette både for at befolkningen skal kunne kommunisere, og for å bistå hjelpearbeiderne, skriver Light Reading.
Verizon, AT&T og T-Mobile jobber for å levere tilgang til wifi-soner og ladestasjoner, i tillegg til å sette ut mobile basestasjoner, der hjelpearbeidere har prioritet. Samtidig jobber operatørene konstant med å få tilbake mobildekning på steder som er rammet av brann – i hovedsak stoppes dekningen av strømbrudd.
Satellitter benyttes for å mate basestasjoner og tusenvis av generatorer sørger for strøm.
Er 2025 året da salget av fiberoptikk kommer tilbake?
Etter et par magre år, der de store operatørene har hatt lagrene fulle av det elektrooptiske utstyret for fiberoptiske nettverk, mener flere analytikere og aktører at det nå snur. Analytikerne i Dell’Oro mener vendepunktet er nådd, og leverandører ser kunstig intelligens som årsaken til nye investeringer i kapasitet i fibernettene, skriver Fierce Network.
De riktig store datasentrene, hyperscalerne, trenger å koble sammen datasentrene, noe som driver veksten i markedet for optisk utstyr.
Ciena-sjef Gary Smith sier tidevannet nå har snudd, selv om han ikke tror innkjøpene vil nå samme høyder som før de 18 månedene med dårlig salg.
KI gjør hverdagen enklere og morsommere i 2025
I 2025 vil kunstig intelligens for alvor slå inn i hverdagen. Komplekse algoritmer vil lære deg å kjenne og dermed blir hverdagen morsommere, enklere og mer nyttig, mener Elkjøp, som i en melding presenterer fem trender innen forbrukerelektronikk, som de mener vil slå inn i 2025.
Ovnen din får kamera og kjøleskapet foreslår oppskrifter.
Stemmestyring tar over styringen av hjemmet, sammen med kunstig intelligens i alt fra persienner til vanning av plen.
Avansert energistyring via KI-analyser av energiforbruket.
Ny generasjon PC-er og TV som justerer seg etter rommet.
KI gir deg bedre helse – om du vil. Smarte treningsklokker, overvåkning av søvnkvalitet, puls og aktivitet vil gi KI mulighet til å gi personlige råd.
Flere bytter til mobilabonnement uten datagrenser
Andelen nordmenn som velger fri data-abonnement har økt voldsomt de siste årene. Tall fra Bytt.no viser at 23 prosent av de som har byttet mobilabonnement i år, velger et fri data-abonnement, skriver de i en pressemelding. For fjoråret lå andelen på 6,4 prosent.
–Vi ser en klar tendens til at flere og flere velger fri data. En av årsakene til dette kan være at det har blitt et større utvalg av fri data-abonnement å velge mellom, samtidig som prisene på fri data ikke lenger er så mye dyrere enn tradisjonelle abonnement med datapakker, sier Daniel August Fritzman, daglig leder i Bytt.no
Bytt.no er en sammenligningstjeneste for produkter og tjenester innen personlig økonomi. Tallene i undersøkelsen er basert på hvor mange som velger et fri data-abonnement når de klikker på et mobilabonnement i listene til Bytt.no. I perioden 1. til 19. januar var det totalt 986 klikk på diverse mobilabonnement, hvor 225 var et mobilabonnement med fri data.
Bytt.no peker på at utviklingen støttes av tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, som viser at 23 prosent av alle mobilabonnement i Norge i 2023 har 100 GB eller mer tilgjengelig hver måned. Dette er en kraftig økning fra 13 prosent i 2022 og 10 prosent i 2021.