Olivia Rodrigo klar for Fire Aid-konserten i California
21 år gamle Olivia Rodrigo og veteranen Stevie Wonder er nye stjerner på artistlisten til Fire Aid-konserten i Los Angeles neste uke.
Olivia Rodrigo er ifølge TMZ født og oppvokst i Sør-California, som nå herjes av de voldsomme skogbrannene.
Stranden i Malibu, der hun spilte inn musikkvideoen til «Deja Vu», og skolebygget til Palisades Charter High School, der hun spilte inn «Good 4 U»-videoen, er begge ødelagt i brannene.
Stevie Wonder og Peso Pluma, som også er et nytt trekkplaster på Fire Aid-artistlisten, flyttet til California fra henholdsvis Michigan og Mexico.
Allerede på artistlisten står Joni Mitchell, Rod Stewart, Sting, Billie Eilish, Lady Gaga, Katy Perry, Red Hot Chili Peppers, Lil Baby, Pink, Gwen Stefani, Green Day, Jelly Roll, Gracie Abrams, Stephen Stills, Stevie Nicks, Tate McRae, Earth, Wind & Fire, Dave Matthews og John Mayer.
Inntektene går til både øyeblikkelig nødhjelpsarbeid etter brannene i Los Angeles så vel som langsiktige initiativer for å forhindre fremtidige brannkatastrofer.
Konserten 30. januar vil foregå på to store arenaer i Inglewood i Los Angeles og vises på en rekke strømmetjenester, blant andre Apple Music, Apple TV, Max, Netflix/Tudum, Paramount+, Prime Video, Spotify, SoundCloud og Youtube.
Oljefondssjefen: – Trump vil få fart på økonomien
Over halvparten av oljefondet er investert i USA. Oljefondssjef Nicolai Tangen mener USAs nye president er godt nytt for fondet, men dårlig nytt for Europa.
– Det vil bli mindre reguleringer, som vil gjøre det enklere å slå sammen selskaper og drive fram kunstig intelligens. Han vil få mye mer fart på den amerikanske økonomien, sier Tangen til NRK.
Fondssjefen spår at tiltakene til USAs nye president, Donald Trump, vil føre til større økonomisk vekst. På kort sikt er det positivt for aksjemarkedet, men på lengre sikt vil importrestriksjoner kunne trekke prisveksten opp, tror Tangen.
– Når vi snakker om Trump, er det viktig å skille mellom de rent finansielle konsekvensene og tiltakene som går på samfunnsstrukturen, som det jo er lett å være uenig i, sier han.
I likhet med da Trump ble valgt som president i 2016, har det vært børsoppturer etter at han ble valgt igjen i fjor høst. En rekke amerikanske bedriftsledere er optimistiske til de kommende fire årene under den republikanske presidenten.
Selv om Tangen tror Trump blir bra for Norge og oljefondet i denne perioden, er han redd for at skillet mellom USA og Europa vil øke.
– Større vekst i USA, i tillegg til toll og eksportavgrensing, kan være med på å dra den økonomiske veksten i Europa ytterligere ned, sier Tangen.
Spotify ga millionsum til Trumps innsettelse
Den svenske strømmetjenesten Spotify er blant flere selskaper som har donert penger til innsettelsen av USAs president Donald Trump.
Spotify ga 150.000 dollar, som tilsvarer rundt 1,7 millioner norske kroner, opplyser en talsperson for strømmetjenesten til Dagens Nyheter.
Også et annet svensk selskap har bidratt økonomisk til innsettelsesseremonien, som fant sted mandag. Teknologigiganten Ericsson donerte et beløp tilsvarende 5,65 millioner norske kroner.
– Vår sterke markedsandel i USA og vår forpliktelse til å sikre nettverk gjør oss til en kritisk del av den nasjonale sikkerhetsstrukturen. Donasjonen reflekterer dette, skriver konsernsjef i Ericsson Börje Ekholm i et internt skriv Dagens Industri har sett.
Tidligere har det blitt kjent at amerikanske teknologiselskaper som Meta, Google og Apple også har donert store summer til innsettelsen av Trump.
«The Brutalist»-regissør Brady Corbet svarer på KI-kritikken: – Gjort med respekt
«The Brutalist»-filmskaper Brady Corbet svarer nå på kritikken mot at filmteamet brukte kunstig intelligens for å forbedre hovedpersonenes dialog.
Filmens stjerner Adrien Brody og Felicity Jones spiller ungarske flyktninger. Det er når de snakker ungarsk med hverandre at KI ble tatt i bruk i etterarbeidet med filmen.
Man tok i bruk KI-verktøyet Respeecher. Tidligere brukt blant annet i Star Wars-sammenheng til å forynge Mark Hamills stemme i «The Book of Boba Fett» og til å lage en KI-stemme til James Earl Jones basert på arkivopptak til TV-serien «Obi-Wan Kenobi».
Da KI-bruken ble kjent mandag, førte det til kritikk. Nå har Brady Corbet ifølge Deadline kommet med en presseuttalelse.
– Adrien og Felicitys prestasjoner er helt deres egne. De jobbet i månedsvis med dialektcoachen Tanera Marshall for å perfeksjonere sine aksenter, innleder Corbet, som understreker at KI-teknologien kun ble brukt til den ungarske dialogredigeringen for å finjustere «visse vokaler og bokstaver».
– Det engelske språket ble ikke endret. Dette var en manuell prosess, utført av lydteamet vårt og Respeecher i postproduksjonen. Målet var å bevare autentisiteten til Adrien og Felicitys prestasjoner på et annet språk, ikke å erstatte eller endre dem, og det ble gjort med den største respekt for håndverket, uttaler Brady Corbet.
«The Brutalist», som er historien til den fiktive arkitekten László Tóth, har allerede sikret seg tre Golden Globe-priser – en av dem for manuset som norske Mona Fastvold har skrevet sammen med ektemannen Corbet. Nå er den favoritt før Oscar-nominasjonene offentliggjøres torsdag.
Svindlere utnytter givergleden etter brannene i Los Angeles
Cybersikkerhetsselskapet Check Point har avdekket at kriminelle nå utnytter menneskers ønske om å hjelpe ofrene etter brannene i Los Angeles. Metoden er e-poster med QR-koder som skal lokke mottakerne til falske donasjonssider der de blir de bedt om å oppgi personopplysninger eller donere penger. Ifølge Check Point er metoden effektiv fordi den utnytter folks følelser og ofrenes behov for rask hjelp. Mottakerne blir indirekte presset til å donere raskt og uten å utvise vanlig forsiktighet. I tillegg skanner mange QR-koder med mobilen, som ofte har dårligere sikkerhetsbeskyttelse enn PC-er.
– Sjenerøsitet er en vanlig og sympatisk reaksjon under kriser, men det kan også øke risikoen for å bli utnyttet. Dette viser viktigheten av at både privatpersoner og virksomheter bør være ekstra årvåkne ved krisehendelser, sier sikkerhetsrådgiver Pål Aaserudseter i Check Point i Norge.
Vrient å telle tele
Hvis du tror Tefficient har kartlagt det norske bredbåndsmarkedet for Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, bør du gå ut og telle selv, skriver rådgiver Varog Kervarec i en kronikk hos Telecom Revy.
Rapporten ble blant annet brukt av departementet til å fastslå at norske bredbåndskunder betaler 270-750 kroner mer per måned enn kunder i andre nordiske land, selv om farta er den samme.
Men analytikerne i Tefficient så bare på inntekt og investeringsnivå i tre teleselskaper, samt tilbudene som de tre og seks andre har i markedet. Disse ni har 77 prosent av de faste bredbåndsabonnementene ved utgangen av 2023. Eller har de egentlig det? Store deler er nemlig ekskludert fra analysen: De 25 prosent med mindre enn 100 Mbit/s, de 34 prosent i kollektivavtaler og de 23 prosent som ikke kontrolleres av de ni største tilbyderne.
Nordisk innovasjonspris fra patentstyrene
For første gang går Patentstyret og de andre nordiske patent-, design- og varemerkemyndighetene sammen om en felles pris. Nordic Innovation Award skal fremme bedriftene som bidrar til en mer bærekraftig fremtid.
– Det foregår utrolig mye imponerende innovasjon i Norge og Norden. Nå ønsker vi både å anerkjenne dette arbeidet og inspirere andre, sier avdelingsdirektør for Marked og kommunikasjon i Patentstyret, Elisabet Mæland Fosse.
Det nordiske næringslivet har markert seg sterkt innen grønn omstilling og sosial innovasjon. For å kunne delta må bedriften ha minst én registrert enerett (patent, design eller varemerke). De øvrige kriteriene er beskrevet på påmeldingssiden.
Enorm interesse for forskning på kunstig intelligens
Forskingsrådet har fått inn 50 søknadar om å bli nasjonalt forskingssenter på kunstig intelligens. Bak søknadane står meir enn 600 unike aktørar. I juni i år skal Noreg få 4-6 forskingssenter på kunstig intelligens.
– Eg er glad for å sjå den formidable interessa for KI-milliarden. Det er tydeleg at satsinga har mobilisert kunnskapsmiljø både i privat og offentleg sektor. Søkarlista viser at det ikkje er tvil om at vi har ei lang rekke fagmiljø med imponerande kvalitet og høge ambisjonar, seier forskings- og høgare utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).
Regjeringa har sett av minst éin milliard kroner til auka forskingsinnsats på kunstig intelligens, digital tryggleik og konsekvensane den digitale utviklinga har for samfunnet.
– Denne satsinga er viktig for at vi skal ha sjølvråderett over teknologiar som kan få svært store konsekvensar for samfunnet, seier Hoel.
Apple etterforskes for mulig bruk av «blodmineraler» fra Kongo
Advokater fra Kongo hevder at iPhone og annen elektronikk inneholder mineraler levert av væpnede grupper som står bak alvorlige menneskerettighetsbrudd.
Belgiske myndigheter har innledet etterforskning av påstander om at Apple bevisst har brukt «blodmineraler» fra Kongo (DR Kongo), melder Financial Times.
I desember leverte DR Kongo en anmeldelse i både Belgia og Frankrike mot Apples datterselskaper. De anklages for å ha benyttet mineraler fra væpnede grupper som begår grusomheter i det østlige Kongo. Advokater beskriver dette som en «massiv hvitvaskings- og grønnvaskingsoperasjon».
Apple bestrider påstandene
Belgiske myndigheter har utnevnt en etterforskningsdommer til å lede saken. Dommeren har myndighet til å utstede arrestordrer, foreta telefonavlytting og gjennomføre razziaer. I Frankrike er etterforskningen derimot forsinket, ifølge advokater som representerer DR Kongo.
– Dette viser at påtalemyndigheten tar saken svært alvorlig, sier Christophe Marchand, advokaten som leder saken i Belgia, til avisen.
Apple bestrider påstandene og hevder at selskapet er «dypt forpliktet til ansvarlig innkjøp av mineraler» som coltan, en viktig ressurs for produksjon av iPhone og annen elektronikk. Over halvparten av verdens coltan-forekomster finnes i Kongo.
Skjuler opprinnelsen
I anmeldelsen hevdes det at Apple kjøper tantal, som utvinnes fra coltan, samt tinn, wolfram og gull fra gruver som bidrar til konflikter, barnearbeid og miljøødeleggelser i Kongo. Kamphandlingene har tvunget millioner på flukt, og voldtekt og drap på sivile er utbredt.
Selv om mineraler ofte sertifiseres til å komme fra ikke-konfliktområder, påpekes det i anmeldelsen at sertifiseringssystemet er mangelfullt. Mineraler som merkes som rwandiske, kan i realiteten stamme fra konfliktområder i Kongo.
– Ingen teknologiselskaper kan være uvitende om at mineraler kjøpt fra Rwanda med stor sannsynlighet stammer fra Kongo, sier advokat Robert Amsterdam, som representerer DR Kongo.
Trump utsetter Tiktok-forbud i 75 dager
President Donald Trump har signert en presidentordre som utsetter forbudet mot den kinesisk-eide videoplattformen Tiktok i 75 dager.
Trump signerte presidentordren under en tradisjonell seanse i Det ovale kontor mandag kveld, bare timer etter at han ble tatt i ed som president.
Forbudet er allerede lovfestet etter at det ble godkjent av høyesterett dagen før Trump ble tatt i ed, men Trump ber USAs justisdepartement om å ikke håndheve loven de kommende 75 dagene.
Moderselskapet ByteDance fikk i frist til 19. januar å selge Tiktok, noe som ennå ikke er gjort. Trump har tidligere sagt at han ønsker at USA skal ha en eierandel i plattformen.
– Jeg kunne tenke meg at USA går inn i et joint venture med 50 prosent eierskap i selskapet, skrev Trump på sin egen plattform Truth Social.
Begrunnelsen for Tiktok-forbudet var påstander om at Kina kan benytte appen som et redskap for å spionere. Bytedance har imidlertid avvist dette.
Oscar-favoritt får kritikk: Tok i bruk KI for å gjøre skuespillerne bedre i ungarsk
Det vanker kritikk mot Oscar-kandidaten «The Brutalist» etter at filmens klipper avslørte at man brukte kunstig intelligens for å forbedre dialogen.
Filmens hovedrolleinnehavere, Adrien Brody og Felicity Jones, spiller ungarske flyktninger til USA etter andre verdenskrig. Norske Mona Fastvold har skrevet manuset sammen med ektemannen Brady Corbet, som har regi.
Mye av dialogen i filmen er på ungarsk – og det er her filmskaperne tok i bruk KI: For å få den til å høres mer autentisk ut. Kritiske stemmer i sosiale medier hevder at det er lett å trå feil, og at filmer som dette ikke burde få konkurrere om filmpriser, melder Hollywood Reporter.
Det er filmens klipper, Dávid Jancsó, som selv er ungarsk, som røpet KI-bruken i et intervju med Red Shark News.
– Jeg har ungarsk som morsmål, og jeg vet at det er et av de vanskeligste språkene å lære seg å uttale, sier Jancsó.
Derfor tok Brody og hans filmteam i bruk KI-verktøy fra den ukrainske spesialistfirmaet Respeecher for å gjøre dialogen mellom Adrien Brody og Felicity Jones «mer autentisk».
Filmklipperen røper at man først prøvde å ta opp dialogen på ungarsk mellom de to på nytt. Man prøvde også andre skuespillere, men det gikk heller ikke. Dermed spilte Brody og Jones inn stemmene sine for KI-verktøyet, mens Jancsós' egne ungarske uttale ble brukt som modell.
Sistnevnte understreker at det bare dreier seg om å erstatte uttalen av «noen bokstaver her og der», og at lavbudsjettproduksjonen «ikke hadde tid og penger» til noe mer. Også en serie arkitekttegninger og ferdige bygninger i filmen ble skapt ved hjelp av KI.
– Det er kontroversielt å snakke om KI i filmbransjen, men det burde det ikke være, sier Dávid Jancsó.
Adrien Brody har allerede vunnet en Golden Globe for innsatsen som den fiktive arkitekten László Tóth. Begge er hete tips for en Oscar-nominasjon.
«The Brutalist» har norgespremiere 28. februar.