Tono lanserer KI-policy for musikk
Målet er å sikre at musikkskapere får opphavsrett til musikk hvor de har bidratt med kreativ innsats, selv når de bruker kunstig intelligens-verktøy (KI) i prosessen. Det slår den norske rettighetshaverorganisasjonen fast i et sett med ferske retningslinjer.
– Musikkskapere har alltid vært tidlig ute med å omfavne ny teknologi. KI gir låtskrivere, komponister og tekstforfattere nye kreative verktøy, og vi ønsker å gi tydelige retningslinjer for deres bruk av KI, sier Tono-direktør Karl Vestli i en pressemelding.
Dette er en del av et nordisk initiativ, med lignende regler innført av søsterselskaper i Sverige, Danmark, Finland og Island.
Retningslinjene fastslår at kun mennesker kan inneha opphavsrett, i tråd med norsk og internasjonal lov. Verk som er 100 prosent KI-generert, uten menneskelig kreativ innsats, kan ikke registreres hos Tono.
Lovlige KI-verktøy kan fritt brukes, men ifølge Tono oppstår det utfordringer når KI-selskaper ikke er åpne om hvilke data de har brukt til å trene sine modeller.
– Vi oppfordrer musikkskapere til å være bevisste på hvilke KI-verktøy de bruker. Manglende åpenhet om treningsmateriale kan føre til brudd på opphavsrett. Medlemmer er selv ansvarlige for at registrerte verk er deres egne, sier Vestli.
OpenAI får millionbot i Italia
OpenAI er ilagt en bot på nesten 180 millioner kroner i Italia.
Det er det italienske datatilsynet som har ilagt OpenAI boten på 15 millioner euro etter etterforskning av OpenAIs ChatGPT.
Gran holder nettet nedstengt etter IT-angrepet
Gran jobber fortsatt med å kartlegge dataangrepet som rammet kommunen tirsdag. – Det gjenstår fortsatt undersøkelser for å være sikre på hvor angrepet startet, hvor alvorlig det er og hva som er formålet, sier kommunalsjef, Ellen Sagengen. Kommunens internettlinje holdes fortsatt stengt for å redusere risikoen. Det påvirker noen av driftstjenestene. Gran oppfordrer fortsatt ansatte til å ta hjemmekontor: – Noen får mye manuelt arbeid eller mangler tilgang til fagsystemer. Vi jobber med å få på plass alternative løsninger, sier hun.
Telenor-selskap fullfører nasjonalt 5G-nett i Finland
Telenor-eide DNA har som første mobiloperatør blitt ferdig med sitt nasjonale 5G-nett i Finland. Det skriver selskapet i en melding.
Befolkningsdekningen for 5G skal være nesten 100 prosent, og det er også gjort betydelige forbedringer på DNAs 4G-nett under 5G-utrullingen.
DNA skriver at de nå ser framover mot neste generasjons mobilnett, og allerede har testet 5.5G-teknologi med hastigheter på mer enn 10 Gigabit per sekund.
Norsk luftfart utsettes for opp mot 700 millioner forsøk på cyberangrep i uken
Norsk luftfart utsettes for mellom 400 og 700 millioner forsøk på cyberangrep i uken, ifølge Avinor.
– Vi merker stadig det vi kaller «sniffeforsøk» for å sjekke tilgjengeligheten på våre systemer. Hver uke er det mellom 400 og 700 millioner forsøk på komme inn i systemene våre, så vi er et potensielt mål for veldig mange, sier konsernsjef Abraham Foss i Avinor til NRK.
Avinor driver de fleste flyplassene i Norge og har også ansvaret for norsk luftrom.
Foss ønsker ikke å si noe om hvem som forsøker å ramme datasystemene deres eller hvilke deler av infrastrukturen som det rettes angrep mot.
Han understreker at alle forsøk på å bryte seg inn i datasystemene til Avinor stoppes.
USA vurderer forbud mot salg av rutere fra TP-Link
Amerikanske myndigheter etterforsker ifølge Wall Street Journal kinesiske TP-Link med tanke på nasjonal sikkerhet og vurderer en eventuelt forbud mot salg av selskapet mye brukte ruterprodukter, som skal ha vært knyttet til cyberangrep. Ifølge den amerikaske avisens kilder, blir ruterne ofte levert med kjente sårbarheter som selskapet ikke viser interesse for å fjerne.
En amerikansk talsperson for TP-Link avviser påstandene, men sier at selskapet ser fram til å kunne demonstrere at dets sikkerhetspraksis er fullt på høyde med industristandardene.
Ifølge den Wall Street Journal har TP-Link har en markedetsandel på nesten 65 prosent i USA for ruterprodukter rettet mot forbrukere og små bedrifter. Utstyr fra TP-Link skal også være i bruk av flere føderale departementer, i tillegg til forsvarsdepartementet.
Fiberbrudd tok ned 15 av 52 basestasjoner i Stryn
Et fiberbrudd førte tirsdag til at 15 basestasjoner i Stryn ikke fungerte. Det gikk ut over mobildekningen i flere områder av kommunen, melder kommuneadministrasjonen.
Bruddet tok ut syv av Telenors 23 basestasjoner i Stryn kommune og åtte av Telias 19 basestasjoner.
Bruddet ødela også bredbåndsforbindelsen for Telenors fiberkunder i området.
Kommunen opplyser at feilen er rettet.
Nå kan amerikanere ringe ChatGPT – nordmenn må tekste
ChatGPT-brukere i USA får nå muligheten til å ringe og snakke med språkroboten via telefonappen WhatsApp, opplyser morselskapet OpenAI.
Ved å taste et bestemt nummer i WhatsApp vil amerikanere kunne snakke med den populære KI-modellen. Kunder har tilgang til én gratis samtale på 15 minutter per måned.
– 1-800-ChatGPT er en ny og eksperimentell måte å åpne for bredere tilgang til ChatGPT, sier OpenAI i en uttalelse.
Foreløpig er det bare brukere i USA som kan ringe til chatboten, men kunder utenfor USA, blant annet i Norge, kan også få tilgang til ChatGPT via WhatsApp.
ChatGPT ble lansert i 2022 og har siden eksplodert i popularitet. I august kunngjorde OpenAI at de har nådd over 200 millioner ukentlige brukere.
Globalconnect bygger ny kabel over Østersjøen
Globalconnect skal legge en ny undersjøisk fiberkabel over Østersjøen, fra svenske Gotland til Tallin i Estland, skriver Telekomnyheterna, med Sveriges Radio som kilde.
Kabelen skal være klar om to til tre år, og er beregnet å koste 360 millioner kroner.
Å skape flere veier for datatrafikken i området, og håndtere voksende dataforbruk er hovedmålene med den nye kabelen.
- Vi bruker stadig mer data i Norden, så det trengs mer kapasitet. Den andre grunnen er at man vil at det skal finnes så mange ulike alternative veger for trafikken at det ikke blir for store forstyrrelser dersom det blir et brudd på en av kablene, sier Patrik Gylesjö, som er ansvarlig for prosjektet.
DNBs nettbank hadde vedlikehold onsdag kveld
I en halvtime onsdag kveld var det umulig å logge seg inn på DNBs nettbank, mobilbanken eller spare-appen. Årsaken var vedlikehold.
Vedlikeholdet av DNBs plattformer startet klokka 19.30. Klokken 20.01 var vedlikeholdshalvtimen over.
– Vedlikeholdet er nå gjennomført og alle våre tjenester fungerer som normalt, opplyser kommunikasjonsrådgiver Terje-André Kvinlaug i DNB til NTB.
USAs høyesterett skal ta stilling til Tiktok-anke
Høyesterett i USA skal i neste måned ta stilling til Tiktoks krav om å stanse en lov som krever at kinesiske ByteDance selger seg ut av selskapet.
En amerikansk ankedomstol avviste i forrige uke et hastekrav fra Tiktok om midlertidig å stanse en lov som krever at morselskapet ByteDance selger seg ut av videoappen innen 19. januar.
Dersom kravet ikke blir etterlevd, risikerer Tiktok å bli forbudt i USA.
Tiktok og ByteDance leverte mandag en hasteanmodning der de ba om tid til å legge fram sin sak for høyesterett.
10. januar skal høyesterett høre partenes argumentasjon i saken, men det er uklart når en kjennelse kan ventes.