Trøbbel for Bing og Copilot
Microsofts søkemotor og selskapets generative kunstige intelligens har tekniske problemer. Tjenestene har torsdag vært nede eller delvis nede i Europa, ifølge The Register.
Det er uklart hva som er årsaken, men problemene skal ha vedvart i flere timer.
Ny sjef for Telenor i Sverige
Jonas Edén er utnevnt til ny administrerende direktør i Telenor Sverige, skriver Telenor i en pressemelding tirsdag.
Edén er i dag leder for Telenor Sveriges bedriftsdivisjon (B2B), og går over til å lede Telenors svenske virksomhet fra 1. januar 2025.
Nåværende administrerende direktør Bjørn Ivar Moen, som kommer fra Norge, fratrer stillingen for å returnere til Norge.
Jonas Edén har jobbet i Telenor Sverige siden 2012 i ulike roller, inkludert teknologidirektør, leder for produkt og strategi innen B2B og nylig som leder for B2B. Han har vært medlem av Telenor Sveriges ledergruppe siden 2019.
Conscia inngår datasenteravtale med Green Mountain
Datasenterselskapet Green Mountain skriver i en pressemelding tirsdag at de har inngått et partnerskap med Conscia, en europeisk leverandør av cybersikkerhetstjenester og forretningskritisk IT-infrastruktur.
Samarbeidet innebærer levering av infrastruktur-tjenester (IaaS) fra Norge til Conscias nasjonale og globale kunder.
Som en del av avtalen vil Conscia etablere et dedikert datarom i Green Mountains datasenter på Rennesøy i Stavanger, som er bygget inne i et fjell.
– Sikkerhet var en avgjørende faktor i valget av Green Mountain. Selv om vi er eksperter på cybersikkerhet, er vi avhengige av en partner som kan levere samme nivå av fysisk sikkerhet i datasenteret. Her inne i fjellet er våre kunders data beskyttet mot selv de mest ekstreme scenariene, som naturkatastrofer eller sabotasje, sier regionleder i Conscia, Christian Bjelland i meldingen.
EU straffer Meta med ny milliardbot
Det irske datatilsynet, som er EUs ledende tilsyn overfor Meta, har gitt selskapet en ny kjempebot, bare en måned etter en annen bot på flere milliarder.
Boten beløper seg til 251 millioner euro, tilsvarende nesten 3 milliarder norske kroner.
Straffen mot Meta kommer etter en datalekkasje i 2018 som eksponerte tre millioner europeiske brukere og omtrent 29 millioner globalt for hackere.
Irlands datatilsyn er EUs spydspiss mot Meta ettersom selskapets regionale hovedkvarter ligger i Dublin.
Selskapet har uttalt at de vil anke avgjørelsen med begrunnelse i at de umiddelbart tok grep for å fikse problemet og «proaktivt informerte de berørte» i tillegg til datatilsynet.
Milliardboten kommer bare en drøy måned etter at EU-kommisjonen ga dem en bot på rundt 9,4 milliarder kroner for brudd på EUs konkurranseregler.
Kinashopping på topp i norske App Store i år
Svært mange nordmenn har lastet ned appen til den kinesiske nettbutikken Temu. Det opplyser Apple, som har publisert de norske topplistene for App Store i en pressemelding. Temu topper kategorien gratisapper foran BankID og Max (tidligere HBO).
De tre mest populære betalte appene er fjelltopp-appen PeakFinder, Kvitromat - Fuglesang ID og fokustimeren Forest: Focus on Productivity.
Topp tre gratisspill i norske App Store er Block Blast!, Last War: Survival og Brawl Starts, mens de mest kjøpte spillene er Minecraft: Play with friends, Baloons TD 6 og Geometry Dash.
Nkom-rapport om utfall av nødnummer blir ikke klar i år
Nasjonal Kommunikasjonsmyndighets (Nkom) tilsynsrapport om hendelsene hos Telenor som rammet nødnummertjenestene i høst, blir først klar på nyåret. Dette opplyser Nkom i en pressemelding. Opprinnelig hadde Nkom planlagt å publisere hovedfunn og foreløpig konklusjon før jul.
– Vi forstår at mange har behov for å få svar på hvorfor dette har skjedd og hva konsekvensene blir for Telenor, og vi kan forsikre om at vi jobber så effektivt og grundig som mulig. Tilsynet omfatter flere alvorlige hendelser, og det har blitt nødvendig å utvide tilsynsarbeidet flere ganger. Det er også grunnen til at arbeidet tar noe lengre tid før vi kan offentliggjøre våre hovedfunn og foreløpige konklusjoner, sier sikkerhetsdirektør i Nkom, Svein Sundfør Scheie, i pressemeldingen.
Nkom utsetter tildelingen av frekvenser i 26 GHz-båndet
Nkom varslet i vår at de planla å dele ut frekvenser i 26 GHz-båndet i løpet av høsten 2024. Nå er det klart at det ikke blir noen tildelinger før et stykke ut i 2025.
Nkom skriver i en melding at de skyver tildelingen til neste år fordi de trenger tid til ytterligere behandling av det foreslåtte rammeverket for tildelingen.
Digi får opplyst fra Nkom at det vil komme mer informasjon om tildelingen i løpet av første kvartal 2025.
Nkom planlegger også å tildele frekvenser i 1500 MHz-båndet, og skal sende det overordnede rammeverket for denne tildelingen ut på høring i løpet av første halvdel neste år.
Dersom det viser seg at det er større etterspørsel etter 26GHz-frekvensene enn det er frekvenser å dele ut, vil det arrangeres en auksjon over frekvensene samtidig som frekvensene i 1500 MHz-frekvensene deles ut.
I så fall vil 26 GHz-frekvensene neppe deles ut før en gang etter sommerferien 2025, men Digi får opplyst fra Nkom at de ikke har noen indikasjoner på at det vil bli slik overskuddsetterspørsel.
Frekvensene i både 1500 MHz- og 26 GHz-båndet skal brukes til utrullingen av 5G-nett og -tjenester i Norge.
CNN: Trump tar imot Tiktok-sjefen på Mar-a-Lago mandag
Tiktok jobber hardt for å unngå blokkering i USA. De ber høyesterett om utsettelse, og Tiktok-sjefen skal mandag møte Donald Trump på Mar-a-Lago.
En reporter fra nyhetskanalen CNN sier i en melding på X at selskapets administrerende direktør Shou Zi Chew skal ha møte med den påtroppende presidenten.
I sitt framstøt mot høyesterett i Washington samme dag ber de domstolen midlertidig blokkere en lov som skal tvinge eieren Bytedance til å selge.
Selger ikke Kina-baserte Bytedance innen 19. januar, blir Tiktok i tråd med loven forbudt i USA. Appen har rundt 170 millioner brukere i landet.
Loven det er snakk om, ble vedtatt i april. Bekymring for rikets sikkerhet ligger bak. Justisdepartementet har uttalt at det kinesiske selskapet utgjør «en nasjonal sikkerhetstrussel av enorm dybde og omfang» på grunn av tilgangen til store mengder data om amerikanske brukere. De viser også til muligheten for å manipulere innhold i det skjulte.
En føderal ankedomstol avslo 13. desember en hasteanmodning fra Tiktok og Bytedance om å midlertidig stanse loven.
Trump støttet tidligere et forbud, men lovet under valgkampen «å redde Tiktok». Under et pressetreff mandag lovet han å se nærmere på situasjonen.
– Som dere vet, har jeg et varmt hjerte for Tiktok,» sa Trump. Hans kampanjeteam brukte plattformen som en kanal for å nå ut til yngre, mindre politisk engasjerte velgere.
Japansk telekomselskap vil investere 100 milliarder dollar i USA de neste fire årene
Det japanske telekomselskapet Softbank har planer om å investere 100 milliarder dollar, tilsvarende 1118 milliarder kroner, i USA de neste fire årene.
Mandag offentliggjorde sjefen for Softbank, milliardæren Masayoshi Son, planene sammen med påtroppende president Donald Trump.
Han er for tiden på besøk hos Trump på hans gods Mar-a-Lago i Florida.
Son bekreftet avtalen og la til at Trumps valgseier har gjort at hans «tiltro til den amerikanske økonomien har økt betraktelig».
Trump lovet at investeringen kommer til å skape 100.000 jobber innen kunstig intelligens og tilhørende industrier i USA.
Softbank er et multinasjonalt selskap innen telekommunikasjon som har hovedkontor i Tokyo. De har virksomhet innen blant annet bredbånd, telefoni, e-handel og halvleder-design. Selskapet regnes som ett av Japans største selskaper.
Avtalen kommer dager etter at Trump sa at alle som investerer mer enn 1 milliard dollar i USA, vil få særbehandling når det gjelder godkjennelser og løyver.
Telia Norge får ti millioner til 5G-posisjonering
Samferdselsdepartementet har bevilget 46 millioner kroner til seks forskningsprosjekter innen transport. Telia Norge får 10 millioner av disse midlene til sitt SIMTraced-prosjekt.
Prosjektet handler om å utvikle et system for posisjonering ved bruk av 5G-mobilnettets basestasjoner.
Slik posisjonering skal blant annet kunne brukes til å gjøre det mulig med veiprising, altså at man betaler etter hvor mye og hvor man kjører, heller enn å betale en fast veiavgift.
Domstol avviser Tiktoks krav om midlertidig utsettelse av forbud i USA
En amerikansk ankedomstol avviste fredag et hastekrav fra Tiktok om midlertidig å stoppe en lov som vil kreve at ByteDance selger seg ut av videoappen.
Det kinesiske morselskapet ByteDance har blitt pålagt å selge seg ut innen 19. januar, eller risikere forbud.
Tiktok og ByteDance leverte mandag en hasteanmodning til ankedomstolen i Washington D.C. De ba om mer tid til å legge fram sin sak for høyesterett.
170 millioner brukere
Selskapene advarer om at loven – uten rettens inngripen – vil «stenge Tiktok – en av landets mest populære ytringsplattformer – for de over 170 millioner månedlige brukerne i USA».
Avgjørelsen fra en føderal domstol fredag falt fredag i forrige uke, og den ble straks anket videre til høyesterett. Anken begrunnes med den grunnlovsfestede retten til ytringsfrihet.
– De som har fremmet saken har ikke funnet noe tilfelle der en domstol, etter å ha avvist en grunnlovsutfordring mot en kongresslov, har nedlagt forbud mot at loven trer i kraft mens man søker høyesteretts vurdering, heter det i avgjørelsen fra ankedomstolen.
Tiktok har så langt ikke svart på henvendelsene om saken fra nyhetsbyrået Reuters.
Bytedance: Spekulativt
De føderale dommerne avviste i forrige uke innsigelsen fra Bytedance om at hele saken er spekulativ og sa at bare et salg vil løse de problemstillingene som amerikanske myndigheter har reist.
Tiktok hevdet også at den aktuelle loven i denne saken i realiteten dreier seg om sensur snarere enn sikkerhet, men heller ikke denne innvendingen fikk selskapet medhold i.
– Den flerårige innsatsen fra de politiske etater for å undersøke den nasjonale sikkerhetsrisikoen som Tiktok utgjør, og å vurdere potensielle botemidler fra Tiktok, veier tungt til fordel for loven, het det i avgjørelsen fra dommerne.
– Gjør det mulig å spionere
Amerikanske myndigheter mener at Tiktok gjør det mulig for Kina å spionere på brukerne og samle inn opplysninger om dem.
USA mener også at Tiktok er en kanal for spredning av propaganda, påstander selskapet Bytedance sterkt tilbakeviser. Et forbud vil kunne trå i kraft umiddelbart før Donald Trump blir tatt i ed som ny president 20. januar og vil forsure forholdet mellom de to landene fra dag én i den nye administrasjonen.