JUSS OG SAMFUNN

En hyllest med bismak – hvor er de kvinnelige IT-konsulentene?

I slutten av mars hadde IT-selskapet Atea en printannonse i Teknisk Ukeblad, som fikk negative tilbakemeldinger fra en del lesere. Atea-sjef Ole Petter Saxrud har skrevet dette innlegget på bakgrunn av det.

Ole Petter Saxrud, administrerende direktør i Atea Norge, er ikke fornøyd med kjønnsbalansen i selskapet.
Ole Petter Saxrud, administrerende direktør i Atea Norge, er ikke fornøyd med kjønnsbalansen i selskapet. Foto: Sverre Christian Jarild
Ole Petter Saxrud i Atea Norge
2. juni 2023 - 12:46

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Ønsker du selv å bidra i debatten, enten med et debattinnlegg eller en kronikk, les retningslinjene våre her.

Som del av en kampanje fikk Atea laget en statue som representerer alle våre 1850 konsulenter, både kvinner og menn. Resultatet ble et synlig bevis på at vi har langt igjen til nok mangfold i selskapet. Statuen ble en mann. 

Modellen, som er utformet ved hjelp av kunstig intelligens og portrettbilder av våre ansatte, lyver ikke. Atea har i dag en kvinneandel på 21 prosent. Det er dårligere enn snittet i en bransje som over tid har hatt dårlig kjønnsbalanse. Det gjenspeiles i resultatet.  

Trenger mangfold

Den KI-designede statuen som representerer alle konsulentene i Atea. <i>Foto:  Atea</i>
Den KI-designede statuen som representerer alle konsulentene i Atea. Foto:  Atea

Bransjen har ikke råd til en så svak kjønnsbalanse. Vi opplever allerede mangel på IT-konsulenter, og da kan vi ikke fortsette med at store grupper ikke ser på IT-bransjen som en aktuell arbeidsplass.

Mer mangfold vil gjøre oss i bedre stand til å løse oppgavene vi står overfor. 

Lav fart, men riktig retning

Jeg er likevel optimistisk. I år er det 20 prosent flere kvinnelige søkere til høyere utdanning med IT-studier som førstevalg. I vårt eget Graduate-program har vi sett en betydelig økning i andel kvinner, og for årets kull har vi klart å oppnå kjønnsbalanse. 

Selv om noe går i riktig retning, er farten altfor lav. Det hjelper ikke at flere tar utdanning hvis vi ikke klarer å fremstå som en attraktiv arbeidsplass. Statuen ble en synlig påminnelse om at Atea henger etter. Det kan vi ikke si oss fornøyd med.

Dersom Norge ønsker å ha noen innflytelse på den videre utviklingen innen digitalisering, må vi i det minste følge EUs tempo, skriver Ina Lindahl Nyrud, advokat i Norsk Journalistlag, i kronikken. I dag har vi et betydelig etterslep når det gjelder gjennomføringen av EØS-relevant EU-lovgivning om digitalisering i norsk rett, påpeker hun.
Les også

Journalistikk i KI-alderen: Hvordan påvirkes det frie ordet?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.