DEBATT

Hjemmekontor kan drepe kreativiteten

Kreativitet er avgjørende for å løse problemer på nye måter i dagens arbeidsliv. Velger vi feil arbeidsform, risikerer vi at kreativiteten dør.

Idéskaping kan skje både digitalt og fysisk. Forutsetningen er imidlertid at alle har samme arbeidsform. Hybride møter fungerer derimot bare til én ting, skriver Øystein Tønnessen, rådgiver i Egde med nylig ferdigstilt doktorgrad, og Bjørn-Tore Flåten, visedekan og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen, Universitetet i Agder, i denne kronikken.
Idéskaping kan skje både digitalt og fysisk. Forutsetningen er imidlertid at alle har samme arbeidsform. Hybride møter fungerer derimot bare til én ting, skriver Øystein Tønnessen, rådgiver i Egde med nylig ferdigstilt doktorgrad, og Bjørn-Tore Flåten, visedekan og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen, Universitetet i Agder, i denne kronikken. Foto: Hanna Hoel Røen, privat
Øystein Tønnessen, rådgiver i Egde, og Bjørn-Tore Flåten, visedekan og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen, Universitetet i Agder
18. juni 2024 - 17:00

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Ønsker du selv å bidra i debatten, enten med et debattinnlegg eller en kronikk, les retningslinjene våre her.

Trenden med å veksle mellom kontor og hjemmekontor fortsetter. På den ene siden forventer mange ansatte stor fleksibilitet og valgfrihet med tanke på hvor og når de jobber. På den andre siden frykter ledere at kreativitet og innovasjon svekkes når ansatte er mindre til stede sammen på kontoret. 

Doktorgradsprosjektet vårt, i regi av Egde og Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder, viser at ledernes bekymring er delvis berettiget.

Studier under koronapandemien ga imidlertid indikasjoner på enkelte positive sammenhenger mellom hjemmekontor og kreativitet. Digitale plattformer åpner for bredere ekspertise og større mangfold av perspektiver i kreative prosesser. Hjemmekontor kan også gi skjerpet fokus under individuell problemløsning.

Etter pandemien har vi forsket på kreativ samhandling i en hybrid arbeidshverdag. Intervjuer med ansatte i et multinasjonalt teknologiselskap viser at hjemmekontor og hybridarbeid kan påvirke kreative prosesser negativt. Bevissthet rundt arbeidsform er derfor helt kritisk for resultatet.

Fra venstre: Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna, Tegg Westbrook, førsteamanuensis Universitetet ved Stavanger, Cecilie Rønstad Teunissen, leder for krisesenter for Sunnmøre og Ingunn Studsrød, professor, Universitetet i Stavanger. Sammen med Silje Vold Løwe, fagleder ved Romerike Krisesenter, skriver de i dette innlegget om at teknologifasilitert vold, også kalt digital vold, rammer stadig flere.
Les også

Det er stort potensial for misbruk av smarthus-teknologi

Sosial interaksjon og kunnskapsdeling avgjørende

Hjemmekontor har åpenbare utfordringer for kreativ samhandling. Opplevde digitale barrierer begrenser kontakt utenfor den nærmeste kretsen av kolleger, noe som gjør det vanskeligere å utvikle sosiale bånd og tillit. Dette hemmer deling av både kunnskap og ideer.

Uformell interaksjon og spontanitet er også en drivkraft for kreativitet. Denne typen kommunikasjon skjer helt naturlig i et kontormiljø, men er noe som sjelden oppleves i et videomøte.

Må møtes fysisk for å lykkes

Når komplekse problemer skal løses i samarbeid, er det nødvendig å oppnå en felles forståelse av hva som skal løses eller utvikles. Dersom teamet ikke har jobbet sammen før, er det viktig å etablere relasjoner, bygge tillit og skape et åpent samarbeidsklima.

Deltakerne i studien var krystallklare på at man møtes fysisk for å lykkes med dette.

Selve idéskapingen kan derimot skje både digitalt og fysisk. Forutsetningen er imidlertid at alle har samme arbeidsform. Praktiske hensyn som reisebehov er ofte det som avgjør, men det viktigste kriteriet bør være graden av kompleksitet.

Jo mer krevende utfordring man står overfor, desto større behov for å møtes fysisk.

Digital teknologi har gjort det mulig å ta utdanning selv om man sitter et annet sted enn foreleseren, men de digitale løsningene går på bekostning av nærhet. VR-teknologi ser ut til å kunne gjøre noe av opplevelsen av å møte andre, tilgjengelig igjen, skriver innleggsforfatteren.
Les også

I en digital hverdag kan kanskje VR-briller føre oss sammen igjen

Hybride møter fungerer kun til én ting

Overraskende nok opplevde deltakerne at hybride møter – når noen deltar fysisk og andre digitalt, kun fungerte i den siste evalueringsfasen. På dette tidspunktet har teamet ofte utviklet tette bånd og psykologisk trygghet, noe som gjør tilbakemeldinger enklere og effektive hybride møter hensiktsmessige.

Ikke la kreativiteten dø

Våre funn viser store forskjeller i preferanser for fjern- og hybridarbeid. Det er utfordrende å balansere behovene til enkeltansatte, team og organisasjonen som helhet når strategier for fleksibelt arbeid utformes.

Vår anbefaling er derfor at virksomheter må eksperimentere, evaluere og dele erfaringer for å kunne tilrettelegge best mulig for kreativitet og innovasjon i fleksible arbeidsmiljøer.

Vi må ta bevisste valg av arbeidsform – enten det er fysisk, remote eller hybrid – i de ulike fasene når vi skal drive med kreativ problemløsning i team.

Ellers står vi i fare for å la kreativiteten dø i et fleksibelt arbeidsmiljø.

Charlotte Berg er ny direktør for Kyndryl Consult i Norden.
Les også

Blir ny konsulentsjef i IBM-spin-off

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra