DEBATT

Hvem passer barna dine mens du flyr?

Hvorfor overser kvinner bransjer som teknologi, energi og forsvar? Jeg tror dessverre svaret gjennomsyrer hele samfunnet.

I mai 1969 ble Turi Widerøe den første kvinnelige piloten i et større flyselskap i Vesten. Av Norsk Flygerforbunds 2200 medlemmer var det 148 kvinnelige piloter i fjor.
I mai 1969 ble Turi Widerøe den første kvinnelige piloten i et større flyselskap i Vesten. Av Norsk Flygerforbunds 2200 medlemmer var det 148 kvinnelige piloter i fjor. Foto: NTB
Christian Pedersen, CEO i Twoday
22. mars 2025 - 13:00

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Ønsker du selv å bidra i debatten, enten med et debattinnlegg eller en kronikk, les retningslinjene våre her.

Når jeg reiser med fly til møter med kollegaer i andre land, håper jeg at kapteinen er en kvinne. 

Jeg er overbevist om at hvis du tar et utradisjonelt valg, må du ønske det så sterkt at du er villig til å kjempe deg gjennom hindringer og motarbeide andres fordommer. Derfor tror jeg at kvinner er bedre flykapteiner.

Men det skjer sjelden. Fordi stereotypier dikterer at kapteiner skal være menn. Dette problemet gjelder også mange andre yrker, som brannkonstabler, lastebilsjåfører og mannlige sykepleiere, som møter lignende fordommer og systemiske barrierer.

Samfunn som gagner halvparten 

Kjønnsforskjellen er tydelig allerede i valg av utdanning, hvor STEM-fag (science, technology, engineering, mathematics) ikke er populære blant kvinnelige studenter. Kvinner velger ofte karrierer innen medisin, kommunikasjon eller juss, mens teknologi-, energi- og forsyningsindustriene fortsatt velges bort.

Etter å ha jobbet i mange teknologiselskaper, kjenner jeg godt til utfordringene med kjønnsbalanse. Vi opererer i en bransje hvor arbeidet vårt vil forme fremtidens samfunn betydelig.

Det er en utfordring hvis vi utvikler digitale løsninger som ikke er basert på bidrag fra alle kjønn. Da risikerer vi å skape et samfunn som bare gagner halvparten av befolkningen.

Møter et speilbilde av meg selv

Men hvorfor overser kvinner bransjer som teknologi, energi og forsyning eller forsvar og sikkerhet? Svaret, slik jeg ser det, er en utfordring som dessverre gjennomsyrer samfunnet.

Ta for eksempel når jeg leser i mediene. Da møter jeg et speilbilde av meg selv. Hvite menn i sin beste alder, iført mørkeblå dresser, deler sine erfaringer og ekspertise. Jeg får bekreftet at det jeg gjør, er riktig.

Med fem punkter skal ansettelsesprosessene i Twoday sikres mot fordomsfull utvelgelse, forklarer konserndirektør Christian Pedersen. <span>Foto: Bart Gbr</span>
Med fem punkter skal ansettelsesprosessene i Twoday sikres mot fordomsfull utvelgelse, forklarer konserndirektør Christian Pedersen. Foto: Bart Gbr

En kvinne som åpner avisen, blir ikke møtt av det samme speilbildet. Det mangler eksponering av kvinnelige eksperter og rollemodeller som ambisiøse kvinnelige talenter kan se opp til.

Sosialkomité med bare kvinner 

Kvinnelige rollemodeller mangler også på arbeidsplassen, hvor utdaterte kjønnsroller fortsatt er innarbeidet i arbeidsoppgavene.

Jeg jobbet en gang i et selskap hvor det var 26 prosent kvinner og 74 prosent menn. Én avdeling hadde opprettet en gruppe for å organisere sosiale arrangementer og ansattegoder. En oppgave som gagner alle, men som ikke førte til forfremmelse.

Til min overraskelse besto gruppen utelukkende av kvinner.

Tilsynelatende ble det sett på som en kvinnes jobb å ta vare på kollegaene sine. Dette er uakseptabelt hvis vi ønsker å løfte frem kvinnelige rollemodeller for å tiltrekke flere kvinnelige talenter.

Hvem passer barna dine?

Grunnen til at menn og kvinner dessverre havner i disse stereotype kjønnsrollene, er en ubevisst skjevhet som alle har – inkludert meg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Det starter allerede i barndommen, der gutter oppmuntres til å interessere seg for realfag. I kontrast forventes det at jenter tar på seg omsorgsroller, selv om de drømmer om å bli flykaptein.

Det er en tidlig sosial skillelinje som fører til flere barrierer og fordommer, og som følger oss gjennom livet. Hvis jenta følger drømmen sin og blir kaptein, vil hun fortsatt møte spørsmål som: Hvem passer barna dine mens du flyr?

Jeg er sikker på at hennes mannlige kollega ikke får det samme spørsmålet.

Trener ledere i ubevisste fordommer

Mine mange år som leder har lært meg at samfunnsendringer dessverre ikke skjer av seg selv. I stedet må vi ta saken i egne hender, og det starter med oss selv:

  • I år skal Twoday gjennomføre obligatorisk opplæring for alle ledere, slik at de kan forstå sine ubevisste fordommer og lære hvordan de kan håndtere dem.
  • Vi skal også lage/bruke en systematisk plan for nøkkelroller og kritiske stillinger i selskapet, hvor vi sørger for å identifisere kandidater av hvert binært kjønn.
  • Vi skal unngå kjønnsbestemte ord i stillingsannonser, noe som ubevisst kan tiltrekke flere menn eller kvinner.
  • Vi skal bruke en intervjumodell der alle kandidater får de samme spørsmålene for å redusere bias og sikre rettferdighet.
  • Vi skal ha en bredere kanalstrategi for å nå ut til ulike samfunnsgrupper med våre stillingsutlysninger.

Kapteinen har nå ønsket meg velkommen om bord på flyet til Oslo. Det var ikke en kvinne i dag heller. Jeg ser frem til den dagen jeg ikke lenger tenker over om det er en mann eller kvinne som flyr meg trygt til destinasjonen min.

Her er et knippe av kvinnene Abelia og Oda feirer. Navnene på lista er fra både privat og offentlig sektor, og et bredt spenn av sektorer, fra forsvar og helse til konsulentvirksomhet.
Les også

Se lista: Her er Norges femti fremste tech-kvinner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.