KUNSTIG INTELLIGENS

Hvordan balansere KI-investeringer med bærekraftsmål?

Kunstig intelligens risikerer å bli som fast fashion. I mange bedrifter oppfordres nå ansatte til å eksperimentere og innovere uten å tenke på konsekvenser som lisens- og datakostnader eller bærekraft.

Mange KI-prosjekter etterlater seg dataspor og ender som «KI-søppel» – noe som igjen påvirker evnen til å nå bærekraftsmåleme, skriver Per Arne Flatebø i IFS i denne kronikken.
Mange KI-prosjekter etterlater seg dataspor og ender som «KI-søppel» – noe som igjen påvirker evnen til å nå bærekraftsmåleme, skriver Per Arne Flatebø i IFS i denne kronikken. Foto: Pressefoto
Per Arne Flatebø, senior director, Regional Services PreSales i IFS
16. aug. 2024 - 16:00

Mange små KI-prosjekter blir bare brukt en gang eller to – og etterlater seg mest av alt dataspor og kostnader. Dette «KI-søppelet» vil ikke bare skape teknologisk gjeld, men også påvirke bærekraftsmålene.

Skyen vs. on-premise

KI-operasjoner krever mye datakraft, noe som gjør skybaserte løsninger dyrere, fordi bedrifter bindes til langsiktige forbrukskontrakter. For å redusere kostnadene vender noen bedrifter tilbake til on-premise og tar i bruk en sandkassemodell for KI. Selv om dette kan redusere kostnadspresset på kort sikt, bringer det oss tilbake til bærekraftproblemet. On-premise datasentre kan føre til økt energiforbruk og høyere karbonavtrykk hvis de ikke administreres riktig. Derfor bør man ha en smart datastrategi på plass når «sandbox» KI-prosjekter bringes inn i on-premise-løsningene.

Datastrategien bør også ha et lengre perspektiv. Når hypen rundt KI avtar og flere bedrifter faktisk begynner å utnytte teknologien, vil deres databehandlingsstrategi bli tydelig. Derfor bør man ha en sammensatt skyarkitektur som gjør organisasjonen mer smidig når balansen mellom KI og bærekraft skal oppnås. Med en dedikert KI-plan kan organisasjonen i større grad ta en strategisk tilnærming til hvor fokuset og ressursene på KI bør være. I tillegg til å se på mulighetene for å integrere KI i nøkkeloperasjoner, slik at det blir en naturlig del av virksomhetens struktur.

Hvordan blir de digitale ferdighetene i den nye læreplanen fulgt opp i skolene, spør Hege Svendsen i Den Norske Dataforening.
Les også

Skolen i en digital verden: Hvor er kompetansen vi trenger?

Høster mer bærekraftsfordeler

Tidlige brukere av industriell KI ser allerede fordeler, inkludert fra et bærekraftsperspektiv. KI forlenger utstyrets levetid gjennom prediktivt vedlikehold, samtidig som det optimaliserer i sanntid, noe som reduserer CO2-utslipp dramatisk. På tvers av operasjoner automatiserer industriell KI datainnsamling, gir sanntidsinnsikt i ESG-ytelse og påvirker organisasjonens bærekraftsmål.

Å balansere KI-investeringer med bærekraftsmål krever en nyansert tilnærming. Ved å revurdere datasenterstrategier, prioritere strategisk implementering og justere mål med alle interessenter, kan bedrifts- og teknologiledere oppnå god balanse. Med riktig tilnærming kan organisasjoner utnytte teknologiens fulle potensial, samtidig som de sikrer bærekraftige og robuste operasjoner på lang sikt.

Yngvar Ødegård, direktør for industriell automasjon i Schneider Electric, skriver i kronikken at ved å dra nytte av digital tvilling og dataintegrasjon fra både prosess og elektrisk distribusjon, kan vi oppnå mye raskere resultater – og med bedre lønnsomhet.
Les også

Energibehovet kan kuttes raskere ved bedre bruk av KI

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.