SIKKERHET

I 2024 vil kunstig intelligens være både mål og virkemiddel for cyberangrep

2023 har vært et år preget av både krig og cyberkrig. Et år hvor antallet cybertrusler har vokst i et nærmest eksponentielt tempo. Drevet av utviklingen innen kunstig intelligens og motivert av alt fra økonomiske incentiver til ønsket om å skape ustabilitet og frykt, står vi overfor en ny æra i det digitale trussellandskapet.

Ola Lauten, administrerende direktør i Trend Micro Norge, henvender seg særlig til andre toppledere når han i denne kronikken spår hvordan kunstig intelligens kommer til å bli brukt for å skape enda mer avanserte og sofistikerte cyberangrep i 2024.
Ola Lauten, administrerende direktør i Trend Micro Norge, henvender seg særlig til andre toppledere når han i denne kronikken spår hvordan kunstig intelligens kommer til å bli brukt for å skape enda mer avanserte og sofistikerte cyberangrep i 2024. Foto: Pressefoto
Ola Lauten, administrerende direktør i Trend Micro Norge
30. des. 2023 - 15:46

Når jeg reflekterer over cybersikkerheten for 2024, ser jeg konturene av et digitalt landskap hvor grensene mellom virkelighet og illusjon, sikkerhet og risiko blir stadig mer uklare. Selskapet jeg leder, er i hjertet av denne cyberkrigen. Vi står ved et skjæringspunkt innen teknologisk innovasjon og menneskelig sårbarhet. Vår hverdag er dypt integrert med teknologi, og den kontinuerlige digitaliseringen av både næringsliv og samfunn fører til en verden i konstant forandring. Gjennom 2023 har mange av oss opplevd hvordan kunstig intelligens er med på å forme denne transformasjonen, en utvikling som er like fascinerende som den er skremmende.

På den ene siden er det imponerende å se de KI-drevne språkmodellene som evner å produsere tekster av ekstrem høy kvalitet. På den andre siden kan vi ikke overse hvor enkelt det er å bruke de samme tjenestene til å fabrikkere overbevisende løgner. 

En stor allianse bestående av samtlige av de sentrale KI-aktørene skal nå forsøke å dempe de mange risikoene rundt teknologien.
Les også

Mektig allianse vil sikre trygg KI-teknologi

Skjønnhetsfilteret til Tiktok

Dette dilemmaet gjenspeiles også i Generative Adversarial Networks (GANs) – en teknologi som skaper hyperrealistiske lyd- og videoopptak. For innholdsskapere representerer dette fantastiske muligheter, mens det for ledere åpner døren til en ny og uforutsigbar æra av cybertrusler. Denne KI-teknologien innfører en ny dimensjon av cybertrusler og vil utvilsomt endre måten vi forholder oss til fenomener som identitetstyveri, hevnporno, virtuelle kidnappinger og direktørsvindel på.

Om du ikke er kjent med Generative Adversarial Networks, tenk på Bold Glamour-filteret til Tiktok som et eksempel. Dette skjønnhetsfilteret, som er et produkt av GAN-teknologien, demonstrerer på en slående måte utfordringen i å skille mellom virkelighet og digitale illusjoner. Hvis denne teknologien ikke allerede har fungert som en vekker i 2023, vil det utvilsomt gjøre det i 2024. Som ledere må vi være både informert og forberedt på disse utviklingene, samt forstå hvordan de kan påvirke både våre virksomheter og det bredere samfunnet. 

Cyberangrep mot den kunstige intelligensen

2024 vil også bli et år hvor spesialiserte KI-modeller blir utsatt for cyberangrep. Omfanget av disse angrepene vil bli både brede og alvorlige, og det vil strekke seg fra tyveri av sensitiv informasjon til direkte sabotasje av kritiske systemer, inkludert manipulering av internett-tilkoblede biler. Sannsynligheten for slike vellykkede angrep blir ikke mindre av den relativt lave kunnskaps- og kostnadsbarrieren som kreves for å utføre slike cyberangrep. Mangelen på nødvendig kunnskap og ressurser fra våre myndigheter til effektiv etterforskning av slike angrep, forsterker dessverre risikoen for at de vil forekomme.

Som ledere, beslutningstakere og beskyttere av virksomhetenes digitale integritet, er det avgjørende at vi erkjenner at dagens tradisjonelle forsvarsmekanismer ikke lenger holder mål. Blind tillit til etablerte systemer er ikke lenger en bærekraftig strategi. Vi må aktivt utvikle nye metoder for å identifisere og bekjempe de stadig mer avanserte og sofistikerte cybertruslene. Gitt den radikale hastigheten i KI-utviklingen, kan vi ikke vente på at offentlige myndigheter utformer spesifikke KI-reguleringer innen cybersikkerhet. Det er derfor essensielt at bransjen tar initiativ til proaktiv selvregulering og ledelse i utviklingen av cybersikkerhet.

Mandag la riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen frem Riksrevisjonsens rapport om hvordan myndighetene sikrer ansvarlig og pålitelige bruk av KI.
Les også

Rapport om KI i staten: – Samordningen er mangelfull

Årvåkne og nysgjerrige

2024 vil by på en rekke unike utfordringer og muligheter som vil kretse rundt vår evne til å forme et tryggere digitalt landskap i møte med stadig mer sofistikerte cybertrusler. Det er essensielt at vi som ledere er årvåkne, nysgjerrige og engasjerte i møte med denne nye hverdagen. Vi kan ikke la frykten for det ukjente og usikre bli en hindring for å anerkjenne og takle disse truslene. Ignoranse er rett og slett ikke en løsning.

Det er avgjørende at vi tar veloverveide beslutninger som styrker og sikrer våre digitale grenser. Vår tilnærming til disse utfordringene vil ikke bare vise våre ansatte og kunder at vi er rustet for fremtidens cyberutfordringer, men vil også sende et tydelig signal til cyberkriminelle om vår besluttsomhet. Ved å være forutseende og handlekraftige, demonstrerer vi vår evne til å lede og tilpasse oss i det digitale landskapet, noe som ikke bare vil styrke vår nåværende stilling, men også bidra til å sikre en robust digital fremtid.

Administrerende direktør Martin Lippert i Globalconnect har inngått samarbeid med UiO om kunstig intelligens.
Les også

Globalconnect i KI-samarbeid med Universitetet i Oslo

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.