KUNSTIG INTELLIGENS

Kunstig intelligens: Fra nisje til nødvendighet for nordiske selskaper

Kunstig intelligens har gjennom de siste årene gått fra å være et nisjefenomen til å bli en sentral del av samfunnsutviklingen i flere land. Samtidig som teknologien har et enormt potensial, er det en stor andel nordiske selskaper som ikke jobber systematisk med KI.

Selv om vi har en vei å gå, har vi verktøyene og innsikten til å bygge en sikrere og mer innovativ digital fremtid, skriver Ateas teknologidirektør Petter Moe.
Selv om vi har en vei å gå, har vi verktøyene og innsikten til å bygge en sikrere og mer innovativ digital fremtid, skriver Ateas teknologidirektør Petter Moe. Foto: SCJ
Petter Moe, teknologidirektør i Atea Norge
11. juli 2024 - 15:00

Kunstig intelligens (KI) og automatisering trekkes av mange i bransjen frem som teknologiene med størst potensial til å drive virksomheter fremover de kommende årene.

Likevel viser Nord-Europas største IT-trendundersøkelse, CIO Analytics 2024, at 85 prosent av de spurte virksomhetene ikke jobber systematisk med bruk av KI i dag. Disse beskriver sin bruk av KI som i den utforskende fasen. Gapet mellom potensial og implementering bør adresseres raskt for å kunne utnytte disse teknologiene til det fulle.

Ikke kun en nødvendig kostnad

Hvordan virksomhetene ser på egen IT-avdeling, vil ha mye å si for hvordan bruken og utnyttelsen av KI blir fremover. Kun 15 prosent ser på IT-avdelingen som en partner i virksomhetens drift. Nesten en fjerdedel (24 prosent) ser fortsatt på IT som en nødvendig kostnad, men ikke noe som kan drive forretningsutvikling.

Dette viser en utfordring med å integrere IT dypere i virksomhetens strategiske mål og spille hverandre gode. Imidlertid svarer hele 55 prosent at IT-avdelingen er kritisk når det kommer til effektivitet og digitalisering. IT-avdelingen bør sees på som en partner, både for å drive utviklingen fremover, for å sikre virksomheten og ikke minst for å lage en klar strategi og målsetting for bruk av KI. 

Maksimering og bruk av skyen

Å ta i bruk skyen er avgjørende for å maksimere potensialet til KI og å drive innovasjon i vår digitale tidsalder. Skybaserte løsninger gir tilgang til nesten ubegrensede datalagrings- og prosesseringskapasiteter, noe som er nødvendig for å håndtere de enorme datamengdene som KI-systemer krever. Den muliggjør også raskere og mer effektiv utvikling, testing og distribusjon av KI-applikasjoner. Skyen gir også skalerbarhet og fleksibilitet, noe som er essensielt for virksomheter som ønsker å eksperimentere med KI uten å måtte investere i dyr infrastruktur.

Ved å bruke skybaserte KI-tjenester kan alle dra nytte av avanserte algoritmer og maskinlæringsteknikker, noe som fremskynder innovasjon og kan gi en konkurransefordel i markedet​​.

KI vil ikke føre til at behovet for IT-kompetanse vil forsvinne, men rollen vil endre form, skriver Michael Jacobs i Crayon i dette tilsvaret. 
Les også

Nei, KI løser ikke Norges mangel på IT-kompetanse

Fremtidens IT-sikkerhet

For å møte et trusselbilde i stadig utvikling og for å kunne utnytte det fulle potensialet i teknologier som KI og sky, er det viktig å integrere IT som en strategisk partner i alle deler av virksomheten. Samtidig må vi investere i nødvendig opplæring og utvikling av IT-kompetanse i årene fremover.

Ser man på antallet søkere til utdanning innen IT og teknologi, overstiger det de tilgjengelige plassene med flere tusen. Morgendagens arbeidstakere er interessert i både bærekraft og teknologi, de har vokst opp i en verden der miljø, klima og bærekraft er en naturlig del av alt de foretar seg.

Dette må virksomhetene ta hensyn til fremover, ellers vil disse arbeidstakerne gå til noen andre. I tillegg må beredskapsplaner være på plass, og de ansatte må være drillet i disse, så de kan fungere som førstelinje i din virksomhet. 

Muligheter og utfordringer

KI representerer en enorm mulighet for å drive både økonomisk og sosial utvikling. Ved å adressere utfordringene knyttet til etikk, datastyring og implementering, kan vi sikre at KI blir en kraft for positiv endring i samfunnet. Funnene i CIO Analytics 2024 viser at vi har en vei å gå, men også at vi har verktøyene og innsikten til å bygge en sikrere og mer innovativ digital fremtid.

− Jo mer selskapet brukte KI og automatisering, jo lavere ble kostnaden for datainnbruddene. Korrelasjonen er tydelig og et av de viktigste funnene i årets rapport, skriver IBM.
Les også

Datainnbrudd blir dyrere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.