DEBATT

Ledere må slutte å hindre fremgang – høsten krever handling

Benedicte Fjellanger og Henrik Byremo i konsulentselskapet Team Agile kommer med tre strategiske ledergrep for å forbedre norsk konkurransekraft i høst.

Henrik Byremo og Benedicte Fjellanger, som begge er ledere og gründere av konsulentselskapet Team Agile, skriver i kronikken til ledere som vil skape gode endringer for høsten.
Henrik Byremo og Benedicte Fjellanger, som begge er ledere og gründere av konsulentselskapet Team Agile, skriver i kronikken til ledere som vil skape gode endringer for høsten. Foto: Kristyna Hodakova
Benedicte Fjellanger og Henrik Byremo i Team Agile
19. aug. 2024 - 14:07

Sommerferien er over. Arendalsukas mange debatter er et tilbakelagt kapittel, og alle ledere er enige om at Norge står overfor store utfordringer for å bevare vår konkurransekraft i det globale markedet. Som et høykostland strever vi med å utvikle, tiltrekke og beholde essensiell teknologisk kompetanse. Denne utfordringen er godt dokumentert i flere studier, og sammenlignet med våre nordiske naboer ligger vi et godt stykke bak. 

For å oppnå vekst og global innflytelse, er det nødvendig med endring. Og endringen må komme før enn senere. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) uttrykker bekymring for behovet for å akselerere digitaliseringen. IKT-Norge påpeker at vi henger etter i KI-kappløpet, og en fersk OECD-rapport understreker behovet for fornyelse i møte med en aldrende befolkning og sviktende oljeinntekter.

Ledere står sentralt i å møte disse utfordringene. Det er på overtid å revurdere hvordan vi forbereder arbeidsstyrken og stimulerer til innovasjon i både offentlig og privat sektor. Og dessverre er lederne altfor ofte en stor hindring. Men det er (nesten) aldri for sent å snu. 

Flere ledere antok at seniorer ikke er interessert i å delta på kurs eller kompetanseheving, kom det frem i en undersøkelse. Men det var stikk i strid med det eldre arbeidstakerne ga uttrykk for.
Les også

Ny rapport: Tek-seniorer overses når ansatte skal få ny kompetanse

Her er tre tiltak du som leder kan implementere nå i høst for å skape bedre resultater:

  1. Vær den forandringen du ønsker å se i verden: For å lede innovasjon og skape verdi på nye måter, holder det ikke å delegere og vente på resultater. Som leder må du selv leve ut de verdiene og atferden du ønsker å se i teamet ditt. I Norge, hvor produktivitetsveksten ligger bak andre OECD-land, er det ditt ansvar å gå foran. Omfavn digitale og KI-teknologier aktivt i ditt eget arbeid. Vis i praksis hvordan disse verktøyene fungerer og inspirer dine kolleger og team til å følge etter, noe som over tid vil transformere virksomhetskulturen.
  2. Sett kunden i sentrum av alt du gjør: Mens mange ledere setter mål som "øke digital bruk", mangler de ofte håndfaste resultater for å støtte disse målene. Som leder bør du sette klare, målbare mål som direkte adresserer hva du skal oppnå for kundegruppen din i høst. Ved å endre målsettingen og følge opp teamene tettere mot jul med spørsmål som: "Hvilken effekt hadde dette på kundene våre? Hva lærte dere?" knytter du ansattes arbeid direkte til måloppnåelse, noe som forenkler din jobb og øker eierskapet til målene i organisasjonen.
  3. Jobb med læring og kontinuerlig forbedring: I en verden der teknologi utvikler seg raskt, er det avgjørende å holde fokus på kontinuerlig læring og forbedring. Hvordan tilegner du deg ny kunnskap fra virksomheten og hva gjør du med den? Ledere som lykkes i å bygge endringsdyktige organisasjoner, vet at læring skjer hele tiden. Denne innsikten må kontinuerlig påvirke dine prioriteringer som leder, støtte verdiskapingen blant ansatte, og sikre at du ikke selv blir en hindring i denne prosessen.

Sommerferien har forhåpentligvis gitt tid til både refleksjon og lading av batteriene. La oss nå, inspirert av suksessrike utenlandske ledere, starte høsten med et klart fokus på proaktiv ledelse og kontinuerlig innovasjon. Dette krever mye av oss som ledere, og det starter med våre egne handlinger. Ved å være et godt eksempel, fokusere på konkrete effektmål, og stadig søke ny kunnskap, kan vi oppnå mer i andre halvdel av 2024.

Velkommen tilbake til jobben, og lykke til med resten av året.

– Det har vært mange store ord om KI i det siste. Nå er det på tide å snu oppmerksomheten til fagfolkene våre, sette i gang med utprøving og se om vi finner områder der KI og annen spennende teknologi kan gi oss gevinster, skriver Skatteetatens IT-direktør Jørn Leonhardsen.
Les også

Digitalisering: Mer styring fra toppen er feil svar

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.